Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Is 3D slecht voor uw ogen?

vrijdag 10 mei 2013 door FB
Heeft u ooit de waarschuwingen op uw nieuwe 3D-televisie of spelcomputer bekeken? Als al deze ‘bijwerking’ inderdaad zouden kloppen zou je je al snel gaan afvragen of het überhaupt verstandig is om dit soort technologie te gebruiken, en of het misschien veiliger is om een 3D film te bekijken in de bioscoop. Hoewel deze waarschuwingen wettelijk verplicht zijn zou het goed kunnen dat bedrijven door deze ‘bijsluiters’ onnodig potentiële klanten afschrikken. Er bestaat namelijk geen concreet bewijs is dat 3D-televisies per definitie slecht of onveilig zijn.

Oogheelkundig fotograaf Timothy Bennett van het Penn State Hershey Eye Center in Amerika zegt dat er geen bekende gezondheidsproblemen geassocieerd zijn met 3D-beelden en een normaal dagelijks gebruik van dit soort aparatuur.

De afstand tussen de ogen is groot genoeg om te zorgen dat beide ogen bij het kijken een ander perspectief hebben. De hersenen ontvangen deze informatie van ieder oog apart en voegen dit samen om diepte aan het beeld te geven. Een 3D-beeld probeert dat effect na te bootsen.

Veel voorkomende klachten van mensen die 3D-aparatuur voor het eerst proberen zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Deze symptomen zijn echter meestal tijdelijk. “Wanneer we normaal gesproken om ons heen kijken werken de ogen, de spieren in de ogen, en de spieren rond de ogen allemaal samen.” verteld Timothy, “Met 3D-aparatuur en 3D-films verwachten we echter opeens dat onze ogen apart van elkaar werken.”

Deze veranderingen in de gebruikelijke relatie tussen beide ogen kan vermoeidheid veroorzaken dat kan leiden tot hoofdpijn. Misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaakt worden door het zeer snel veranderen van het beeld. Iets wat in de echte wereld bijna nooit voorkomt. “Het kan een beetje desoriënterend werken en aanvoelen alsof je autoziek bent. Zodra je ophoudt met 3D kijken zouden deze problemen snel afgelopen moeten zijn.”

Wel beaamt Timothy Bennett dat er geen studies zijn geweest betreffende de effecten van 3D apparatuur op het zicht op langere termijn, of potentiële schade dat kan worden aangericht aan iemand’s zicht. “De algemene aanname is dat het veilig is,” zegt hij. “Als je last krijgt van hoofdpijn, lichte misselijkheid of vermoeide ogen, gebruik de apparatuur dan met mate.”

Door de jaren heen zijn er verschillende manieren ontwikkeld om 3D-beelden te zien: steoscopes, rood/blauwe 3D-brilletjes en gepolariseerde brillen, maar geen van deze technieken heeft tot dusver het perfecte diepte kunnen genereren dat we normaal gesproken zien. De huidige technologie die wordt gebruikt in bioscopen, ‘cross-polarisation’, verwacht van de kijker dat zij recht voor het scherm zitten en hun bril op precies de juiste hoek hebben. Als een kijker het hoofd kantelt is het beeld al meteen vervormt. “De hersenen vragen van de ogen om verschillende dingen te doen en kunnen er dan simpelweg geen fatsoenlijk beeld van maken. Maar als je je hoofd op precies de juiste positie houdt kan het 3D-effect wel enorm goed werken.”

Hoewel niet iedereen last krijgt bij 3D-beelden zijn sommige mensen wél gevoelig voor de tijdelijke bijwerkingen. “Doe de 3D-bril af, ontspan voor een paar minuten en je voelt je weer prima” is Timothy’s advies.

Het is verstandig om het gebruik van 3D-technologie gering te houden wanneer u er gevoelig voor lijkt te zijn en om geregeld pauzes in te lassen. Maar het belangrijkste advies is een klassieker: ga niet te dicht op het scherm zitten. Hoe verder u zich van het scherm bevindt hoe makkelijker het is voor uw ogen, en hoe dichter bij het scherm u bent, des te groter de kans is dat uw ogen vermoeid raken.
please wait