Hoe contactlenzen het zelfvertrouwen van een kind vergroten

vrijdag 30 november 2018 door Vision Direct

Building a child's confidence with contact lenses

Hoewel de meeste oogaandoeningen zich pas tijdens de tienerjaren en later ontwikkelen, zijn er ook veel kinderen die te maken krijgen met een verminderd gezichtsvermogen. Een op de vijf kinderen tussen de vijf en vijftien jaar oud heeft zichtcorrectie nodig.

Helaas krijgen de meeste kinderen nooit de kans om contactlenzen te dragen. Maar het blijkt dat de overstap naar contactlenzen een enorm positief effect heeft op het zelfvertrouwen en de geestelijke gezondheid van kinderen. Bij Vision Direct helpen we je de juiste keuze te maken als het om het zicht van jouw kind gaat.

Wat is de juiste leeftijd voor contactlenzen?

Het grootste deel van de kinderen dat een zichtcorrectie nodig heeft, krijgt een bril voorgeschreven. Deze voorkeur heeft vooral te maken met het feit dat het voor zowel kinderen als volwassenen soms een uitdaging kan zijn om contactlenzen te dragen. Want in vergelijking met een bril hebben contactlenzen meer zorg nodig om veilig te zijn in gebruik én veilig te blijven. Het kan voor jonge mensen moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid te hebben over het elke avond schoonmaken en correct opbergen van hun contactlenzen.

Girl with glasses

Maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen vanaf acht jaar even goed in staat zijn om zelf voor hun contactlenzen te zorgen als tieners. Met de juiste instructie kan het merendeel van de kinderen zelfs even snel als volwassenen leren hoe je contactlenzen in- en uitdoet.

Uiteraard kun je niet meteen verwachten dat een kind zelf de volledige verantwoordelijkheid voor zijn of haar contactlenzen draagt.

Maar zolang je als ouder je kind begeleidt, steunt en in het begin goed controleert, is er geen enkele reden om aan te nemen dat een kind de discipline voor deze taak niet onder de knie zou kunnen krijgen.

De voordelen van contactlenzen

Brillen lijken misschien de makkelijke oplossing voor de zichtcorrectie van jouw kind. Hoewel minder onderhoud een groot voordeel lijkt te zijn, moet je niet onderschatten wat contactlenzen kunnen doen voor het zelfvertrouwen van je kind. Goed zicht is cruciaal voor een succesvolle schoolcarrière en daarom is een goede zichtcorrectie zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Sinds Harry Potter, YouTube en de opkomst van de nerdcultuur is het stigma van het dragen van een bril voor kinderen en jongvolwassenen beduidend lager dan vroeger. Veel kinderen en tieners kiezen bewust voor een bril, omdat die hen het gevoel geeft dat ze zo meer op hun volwassen rolmodellen lijken.

Boy riding zip wire wearing contact lenses

Maar onderzoek wijst uit dat veel kinderen meer zelfvertrouwen hebben als ze overstappen op contactlenzen. Een Amerikaans onderzoek uit 2009 volgde drie jaar 484 kinderen in de leeftijd van drie tot twaalf jaar, nadat zij een bril of contactlenzen hadden gekregen. Op vaste momenten vroegen de onderzoekers de kinderen naar hun schoolprestaties en andere schoolgerelateerde zaken. De resultaten toonden aan dat kinderen met contactlenzen beduidend gelukkiger waren met hun uiterlijk, sportprestaties en schoolwerk.

Voor kinderen en tieners spelen sport en andere fysieke activiteiten een belangrijk rol bij het aangaan van relaties en het het opbouwen van zelfvertrouwen. Een bril met een montuur kan het blikveld beperken en het daardoor moeilijker maken om ergens aan mee te doen. Een Amerikaans onderzoek uit 2007 toonde aan dat kinderen en tieners vonden dat ze het veel beter deden bij fysieke activiteiten als ze contactlenzen droegen.

De juiste keuze voor je kinderen

Brendan O'Brien, directeur van Vision Direct en zelf ook optometrist, zegt: 'Bij Vision Direct willen we er zeker van zijn dat je de juiste zichtcorrectie voor jouw kind kiest. De reden dat kinderen minder zelfvertrouwen krijgen als ze horen dat ze 'een bril moeten' ligt niet aan hun mindere zicht, maar omdat ze denken dat ze geen keuze hebben. Door uit te leggen dat contactlenzen ook een goede optie voor kinderen zijn, hopen we dat ze zich zelfverzekerder voelen als het om hun zichtcorrectie gaat'.

Indien je meer wilt weten over de mogelijkheid van contactlenzen voor jouw kind, ga dan naar Vision Direct of maak een afspraak met je opticien.

please wait