Wat voor invloed heeft de kleur van je ogen op je gezondheid?

donderdag 30 april 2015 door Erik

Wist je dat wel 12 tot 13 verschillende genen de kleur van je ogen bepalen? En dat deze genen ook bepaalde aspecten van je gezondheid bepalen, zoals de kans dat je diabetes of een huidaandoening krijgt, je reactievermogen, hoeveel pijn je kan verdragen, en zelfs hoe goed je een avondje drinken aan kan!


Wat je moet weten als je bruine ogen hebt

Helaas, je kan niet zo goed tegen alcohol als mensen met blauwe ogen...

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat mensen met bruine ogen sterker reageren op externe stimuli, bijvoorbeeld in hun ademhaling en hartslag, dan mensen met blauwe ogen. Hieruit trokken onderzoekers van de Georgie State University de conclusie dat dit ook zou kunnen betekenen dat mensen met buine ogen sneller dronken worden.

Om dit te testen deden zij onderzoek met 12,000 mannen en vrouwen en vonden dat mensen met blauwe ogen inderdaad meer alcohol dronken dan mensen met bruine ogen. Zij geloven dat dit kwam omdat mensen met bruine ogen zich sneller dronken voelen en dus eerder stoppen met drinken. Helaas voor wie blauwe ogen heeft, betekent dit ook dat zij een grotere kans hebben verslaafd te raken aan alcohol...

Je reactievermogen is sneller

Wetenschappers hebben verder gevonden dat mensen met bruine ogen een beter reactievermogen hebben dan mensen met een lichtere kleur ogen, omdat hun lichamen meer melanin bevatten. MelaninTennis is een pigment dat de ogen, huid, en haar donkerder kleurt.

Melanin is tevens verantwoordelijk voor het isoleren van de electrische verbindingen tussen hersencellen, wat betekent dat mensen met meer melanin sneller kunnen reageren. Een wetenschappelijke studie in het blad 'Perceptual and Motor Skills' toonde aan dat mensen met bruine ogen inderdaad beter waren in tennis en in het gooien van een frisbee!

Je hebt een grotere kans een huidaandoening te krijgen

Onderzoek gepubliceerd in 'Nature Genetics' onthulde dat in een groep van 450 personen met de vitiligo huidaandoening een aanzienlijk groter aantal bruine ogen Tennis player had.

Van de vitiligo groep had 47% bruine ogen, terwijl maar 27% van de controlegroep van 3,200 Amerikanen bruine ogen had.

Dit onderzoek identificeerde ook 13 nieuwe genen in connectie met vitiligo welke er voor zorgen dat plekken op de huid hun kleur verliezen doordat cellen met huidpigment sterven.

Wat je moet weten als je blauwe of lichtgekleurde ogen hebt

Je kan veel pijn verdragen...

Een recente studie van de University of Pittsburgh in America vond dat blanke vrouwen met blauwe of groene ogen meerpijn stress en pijn konden verdragen dan vrouwen met donkere ogen.

Deze informatie was verzameld van 58 zwangere vrouwen die een pijnlijke geboorte hadden doorstaan. Wetenschappers vonden dat de vrouwen met blauwe ogen minder pijn en minder depressieve gevoelens rapporteerden dan de vrouwen met bruine ogen.

Daar moet wel bij gezegd worden dat de onderzoekers wel aanbevolen meer onderzoek naar de relatie tussen pijn en de kleur van iemands ogen te doen.

Je bent goed in strategisch denken
Strategisch denken

Volgens een studie van de University of Louisville besteden mensen met blauwe ogen meer tijd aan het afwegen van verschillende opties, wat betekent dat zij beter zijn in taken waarin zij efficient hun tijd moeten indelen, zoals studeren, golf en lange-afstands rennen.

Wederom is dit te wijten aan het feit dat mensen met blauwe ogen minder melanin in hun lichaam hebben, wat er voor zorgt dat zij minder snel reageren en langer nadenken voordat zij aan een taak beginnen.

Je hebt een grotere kans om diabetes type 1 te krijgen

Helaas hebben wetenschappers ook een relatie gevonden tussen drie genen diabetes die lichte ogen verzoorzaken en de kans dat je diabetes type 1 krijgt.

Een onderzoek uit Italië vond dat meer mensen met blauwe ogen diabetes hadden dan mensen met bruine ogen.

Wetenschappers vonden dat van de 9% van de bevolking van Lazio en Sardinie die blauwe ogen had, 21% diabetes had, een stuk meer dan de mensen met een ander oogkleur in Italië.

Ben je blij of juist verontrust nu je dit weet? In ieder geval niet getreurt, want met onze ruime selectie van kleurlenzen kun je in een ogenblik van oogkleur veranderen, al is het de vraag of je lichaam hier in trapt...

please wait