Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Drie Olympische sporten die goed zijn voor je ogen

woensdag 28 juli 2021 door Vision Direct

Vier hardlopers rennen op een promenade

Krijg jij ook helemaal zin om te gaan sporten als je de Olympische Spelen kijkt? Ook al ben je geen professionele atleet, het is altijd leuk om te sporten. Onderzoek heeft aangetoond dat sporten ook heel gezond is voor je ogen: als je vier keer per week minimaal twintig minuten beweegt heeft dit een gunstig effect op de gezondheid van je ogen. We hebben daarom drie Olympische sporten uitgekozen die ook nog eens heel leuk zijn om te beoefenen. Dus doe snel je zachte lenzen in, zet een leuke playlist op en ga voor goud!

Hardlopen

Geniet van het buitenleven en ga een rondje hardlopen. Buiten hardlopen is een makkelijke manier om de gezondheid van je ogen te verbeteren. Of je nu net begint met hardlopen of dat je bezig bent om je persoonlijke record te verbeteren: met hardlopen verlaag je het risico op oogziektes zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie en glaucoom. Regelmatig hardlopen of een wandeling waarbij je stevig doorstapt zorgt ervoor dat het bloed sneller door je lichaam stroomt, het bevordert het vrijkomen van antioxidanten en het verlaagt de oogdruk (de inwendige druk in het oog). Een hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen en zorgen voor een afname van het gezichtsvermogen. Als je cardio-oefeningen doet helpt dit om je lichaam én je ogen in topvorm te houden.

Tip: Vergeet niet om tijdens een cardiotraining (en ook tijdens sporten zoals gewichtheffen), altijd op de juiste manier te ademen. Je adem inhouden kan namelijk de oogdruk verhogen.

Fietsen

Vier vrienden fietsen op een brug in de zon

Misschien heb je het afgelopen jaar door het vele thuiswerken minder gefietst dan normaal. Maar wist je dat fietsen ook heel goed is voor je ogen? Een uurtje fietsen per dag verkleint al je kans op oogaandoeningen (zoals bijvoorbeeld staar). Dit komt omdat tijdens het fietsen de doorbloeding naar de oogzenuw en het netvlies verbetert. Fietsen zorgt ook voor een verhoging van een type enzym dat helpt ooginfecties en ontstekingen te voorkomen. Hierdoor loop je minder kans op bijvoorbeeld vertroebeling van de lens, wat staar kan veroorzaken. Bovendien vermindert een dagelijkse fietstocht, Zumba-sessie of Youtube-workout voor mensen met diabetes de kans op diabetische retinopathie - een aandoening die het netvlies aantast.

Tip: Vergeet niet om een goede zonnebril te dragen in combinatie met contactlenzen met een uv-filter. Op die manier bescherm je je ogen optimaal tegen de zon.

Tennis

Racketsporten zijn perfect voor het verbeteren van je zicht en de gezondheid van je ogen. Als je je ogen steeds op de bal of shuttle moet houden, worden je ogen constant gestimuleerd. Ook moeten je ogen zich steeds aanpassen aan de veranderingen in snelheid en afstand. Net als veel andere sporten is tennis goed voor de bloedcirculatie en het helpt om je bloeddruk te verlagen. Hierdoor loop je minder kans op oogaandoeningen zoals glaucoom, staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Als je daarnaast ook nog eens gezond eet verlaag je je cholesterol, iets waar je hart en ogen baat bij hebben.

Tip: Bij sporten zoals tennis en squash is het veel veiliger om lenzen te dragen dan een bril. Als je een bril draagt en je krijgt een bal in je gezicht dan kan de bril je ogen beschadigen. Ook heb je met lenzen een beter perifeer zicht als je gaat sporten.

everclear ELITE

Gratis daglenzen proberen

Daglenzen zijn enorm handig om te dragen tijdens het sporten. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. En als je lens vies wordt dan pak je gewoon een nieuwe lens. Wil je wel eens daglenzen uitproberen? Bestel dan gratis everclear ELITE. Deze comfortabele zachte daglenzen hebben een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast helpt het uv-filter in de lens je ogen te beschermen tegen de zon. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen uitproberen. Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer nu gratis

Andere manieren om je ogen gezond te houden

Een vrouw in een sportieve outfit drinkt een flesje water
  • Stap over op daglenzen: daglenzen zijn heel ademend en voelen prettig aan op je oog. Precies wat je wilt tijdens het sporten. En na het sporten kun je de lenzen uitdoen en snel een nieuw paar lenzen in doen.
  • Laat regelmatig je ogen checken: ga minstens één keer in de twee jaar naar de opticien. De opticien kan dan de sterkte van je ogen opmeten en kijken of je nog de juiste sterkte lenzen draagt. Ook kijkt de opticien hoe gezond je ogen zijn.
  • Bewaar je lenzen in lenzenvloeistof: als je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen draagt is het belangrijk om je lenzen 's avonds altijd in een lenzendoosje met lenzenvloeistof te doen. Bewaar lenzen nooit in water.
  • Gebruik oogdruppels: stop altijd een klein flesje oogdruppels in je sporttas. Als je last hebt van droge of geïrriteerde ogen kunnen oogdruppels verlichting geven. Een aanrader is everclear Eye Drops, deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor vermoeide, geïrriteerde en droge ogen
  • Oogoefeningen: verwen je ogen na het sporten met oogoefeningen. Dit soort oefeningen nemen weinig tijd in beslag, maar ze zijn enorm goed voor de gezondheid van je ogen.
please wait