Voorkom last van droge ogen op kantoor

zondag 3 augustus 2014 door FB

Er is een verband gelegd tussen het dagelijks staren naar een computerscherm en een verhoogd risico op droge ogen.

Tijdens een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in Japan, bleek dat kantoormedewerkers die vaak lange dagen achter een scherm zitten veranderingen ondervinden in het traanvocht en vaak gediagnoseerd worden met Keratoconjunctivitis sicca, een aandoening die de productie van traanvocht in het oog laat afnemen nemen.

Onderzoekers bekeken de hoeveelheid van het MUC5AC protein in de ogen van 96 kantoormedewerkers. MUC5AC is een laagje traanvocht welke ervoor zorgt dat het oog gedurende dag bevochtigd blijft.

Mensen met gezonde ogen hebben doogaans 8.2/ng/mg MUC5AC in het oog, terwijl iemand mét de aandoening slechts 3.5ng/mg heeft.

De resultaten laten zien dat mensen die meer dan 7 uur per dag achter een computerscherm zaten een gemiddeld MUC5AC-niveau hadden van 5.9ng/mg. Deelnemers die 5 uur of minder per dag achter de computer zaten hadden al een veel hogere hoeveelheid van 9.6ng/mg.

Keratoconjunctivitis sicca kan twee verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan het zo zijn dat het traanvocht te snel uit het oog verdampt. De andere oorzaak kan zijn dat het oog van zichzelf niet genoeg traanvocht aanmaakt.

Auteur van het onderzoek, Dr Yuichi Uchino, schrijft in het medische tijdschrift JAMA Ophthalmology dat mensen verschillende dingen doen wanneer doen wanneer zijn naar een scherm kijken, waardoor de droogheid veroorzaakt wordt, zoals het minder vaak knipperen van de ogen, en het wijder open houden van de oogleden waardoor meer traanvocht kan verdampen.

Onze tips om droge ogen op het werk te voorkomen:
1. Zorg dat uw scherm op ooghoogte, of nét daaronder staat.
2. Kijk af en toe naar iets anders dan uw scherm. Het wordt aanbevolen om iedere twintig minuten tenminste twintig seconden naar iets in de verte te kijken.
3. Zorg dat uw schermresolutie en helderheid zijn aangepast naar een nivea dat comfortabel aanvoelt.
4. Zorg dat u niet te dicht bij de verwarming of airconditioning zit.
5. Houdt wat oogdruppels op uw burea zodat uverloren traanvocht aan kan vullen.

please wait