Eten dat uw ogen gezond helpt houden.

maandag 25 maart 2013 door FB
Gezond eten Veel van ons geloven graag dat wortels goed zijn voor onze ogen, maar uit onderzoek van de University of Alabama at Birmingham (UAB) blijkt dat er ook een hoop andere etenswaren zijn die meehelpen om ons zicht in goede conditie te houden, waaronder bepaalde soorten groente, fruit en vis.

Het onderzoek van wetenschappers van het UAB, dat zij samen met het Amerikaanse National Eye Institute (NEI) uitvoerden, wees uit dat naast de beta-carotene in wortels, ook antioxidanten en zink actief het risico op maculadegeneratie verkleinen. Macoladegenratie is een veel voorkomende oorzaak van ouderdom-gerelateerde blindheid waarbij de kegeltjes in het midden van het netvlies afsterven.

“Je bent wat je eet. Het is een cliché, maar het is waar.” verteld UAB-professor Leo Semes, “Het was bijvoorbeeld al eerder aangetoond dat gewoontes zoals te vet eten geassocieerd konden worden met maculadegeneratie.”

Semes vertelde ook dat wortels weliswaar al sinds jaar en dag worden gezien als een etenswaar met een positieve invloed op de ogen, maar dat andere etenswaren en voedingsupplementen ook een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van het oog.

“Wortels zijn een goede bron van beta-carotine” vervolgt Semes, “Maar alleen beta-carotine is niet genoeg bescherming tegen oogaandoeningen. Er ligt bijvoorbeeld een verband tussen de inname van vitamine A en hoe goed iemand kan zien in het donker.”

Semes heeft meegeholpen bij het samenstellen van een lijst van specifieke etenswaren en voedingsstoffen die een heilzame werking op het oog hebben. Onder anderen vindt men in deze lijst:

- Groente en fruit die rijk zijn aan vitamine C, welke het risico op maculadegeneratie en staar verkleinen.

- Vlezige vis (zoals zalm of tonijn) en magere vleessoorten welke vetzuren bevatten die ook de kans op maculadegeneratie helpen tegen te gaan.

- Rood vlees en volkoren producten bevatten zink welke staar helpen tegen te gaan.

- Plantaardige oliën die vitamine E bevatten, welke de ontwikkeling van maculadegeneratie vertragen.

Het team van onderzoekers benadrukt wel dat voedingsupplementen geen gegarandeerd medicijn zijn tegen oogaandoeningen maar dat de juiste voedingsmiddelen zeker kunnen meehelpen bij het gezond houden van de ogen.
please wait