De positieve invloed van groente op het zicht aangetoond

woensdag 11 september 2013 door FB

Moeders over de hele wereld vertellen hun kinderen om groente, en dan vooral wortels, te eten om hun ogen gezond te houden. Het blijkt dat deze goede raad ook wetenschappelijk klopt. Volgens een studie, gepubliceerd in de Journal of Food Science, voorkomen carotenoids, welke in verscheidene soorten groenten gevonden kunnen worden, veel leeftijdsgerelateerde oogproblemen en zorgen deze daarnaast ook voor een beter zicht.

Carotenoids zijn de gele, oranje, en rode synthese-pigmenten en komen voor in de meer fel gekleurde soorten groente en fruit. De meest voorkomende typen carotenoids in groente en fruit zijn alpha-carotene, beta-carotene, beta-cryptoxanthine, lutein, zeaxanthine, en lycopene.

Wetenschappers van de University of Georgia hebben de data van verschillende studies geevalueerd om de effecten van twee carotenoids, lutein en zeaxantine, op het zichtsvermogen te bestuderen. Deze twee carotenoids bleken een bijzonder hijlzame werking op het oog te hebben, met name om het netvlies gezond te houden. Het netvlies is het film-achtige oppervlakte aan de binnenkant van de achterkant van het oog. Het beeld dat door de lens het oog binnenkomt wordt hierop geprojecteerd en het netvlies vertaald dit beeld en verstuurt deze informatie naar de hersenen.

Dr. Billy R. Hammond Jr. en zijn onderzoeksteam concludeerden dat lutein en zeaxanthine een specifiek hijlzaan effect op de visuele capaciteit hebben. De studie vondt dat lutein en zeaxanthine het ongemak van verblindend licht veminderen, het contrast verbeteren, en het visuele bereik vergrootte. Daarnaast bleken de carotenoids de hersteltijd van photostress te verkorten. Photostress is de periode voordat het hoornvlies weer normaal functioneerd na te zijn blootgesteld aan een felle lichtflits. Een eerdere studie van Dr. Hammond Jr. wees al uit dat lutein en zeaxantine bij kinderen ook kan helpen bij de ontwikkeling van gezonde ogen.

In een statement aan de media verteld Dr. hammond Jr.: “De effecten van lutein en zeaxantine zijn belangrijk omdat ze potentieel het zicht op een natuurlijke manier kunnen verbeteren. Bijvoordeeld; een studie in 2008 suggereerde al dat de pigmenten in groente en fruit het netvlies en de lens beschermen en zelfs leeftijdsgerelateerde aandoeningen als maculadegeneratie en staar tegen kunnen gaan.”.

Groente en fruit zijn overigens niet de enige gezonde voedingsmiddelen die het oog helpen gezond te
blijven. Andere studies hebben al uitgewezen dat vis, noten en olijfolie allemaal een voorkomende werking
hebben op leeftijdsgerelateerde blindheid.

please wait