Lenzen en hooikoorts: handige tips

dinsdag 5 mei 2020 door Vision Direct

Vrouw blaast op paardenbloem

De lente is aangebroken: de zon laat zich weer wat vaker zien, blaadjes komen weer aan de bomen en bloemen staan in bloei. Dat klinkt natuurlijk allemaal goed, maar helaas heeft het voorjaar ook z'n nadelen. Zo kun je last krijgen van hooikoorts. Erg vervelend, helemaal als je contactlenzen draagt. In deze handige gids lees je alle tips om tijdens het voorjaar goed voor je ogen te zorgen, zodat je volop van de lente kunt genieten.

Paardenbloem

1. Check de weersverwachting

Heb je last van hooikoorts? Check dan regelmatig de handige website Pollennieuws. Op deze website vind je een vijfdaagse hooikoortsverwachting, gebaseerd op gegevens van het KNMI. Als je hooikoorts hebt en je wilt weten of je er komende dagen last van gaat krijgen, is het belangrijk om te weten voor welke pollen je allergisch bent. De drie belangrijkste soorten pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken zijn: boompollen, graspollen en pollen van (on)kruiden. Elke soort bloeit op een andere tijd:

  • Boompollen: eind maart – halverwege mei
  • Graspollen: halverwege mei - juli
  • Pollen van (on)kruiden: eind juni – september

2. Een ouderwetse voorjaarsschoonmaak

Of je nu houdt van schoonmaken of niet, als je last hebt van hooikoorts is het belangrijk om je huis goed schoon te houden. Ook is het belangrijk om nadat je buiten bent geweest je kleding te wassen. Op die manier verwijder je stuifmeel dat op je kleding is achtergebleven. Vergeet ook niet om je handen goed wassen, anders loop je het risico dat je bijvoorbeeld stuifmeel in je ogen of aan je neus wrijft, waardoor je binnenshuis last krijgt van hooikoorts.

Als je je huis goed schoonmaakt beschermt dit je ogen en contactlenzen tegen stuifmeel en stof. Stofdeeltjes kunnen namelijk aan je lenzen blijven kleven, waardoor je last kunt krijgen van irritatie oog je ogen. Heb je huisdieren? Honden en katten kunnen namelijk ook stuifmeel mee naar binnen nemen. Dus zorg ervoor dat je je hond of kat regelmatig borstelt. Zo weet je zeker dat er geen stuifmeel meer op hun vacht zit, waardoor je ze veilig kunt knuffelen!

3. Contactlenzen, hooikoorts en buitenactiviteiten

Vrouw op mountainbike

Als het lekker weer is, is het natuurlijk heerlijk om de fiets te pakken er eropuit te gaan. Contactlenzen zijn heel handig te combineren met het dragen van een zonnebril. Een zonnebril helpt ook om ervoor te zorgen dat er minder pollen je ogen in kunnen waaien. Als je veel last hebt van hooikoorts kunnen daglenzen handig zijn. Daglenzen gooi je aan het eind van de dag weg. De volgende ochtend gebruik je weer een nieuw setje lenzen. Met daglenzen heb je geen lenzenvloeistof meer nodig. Ook heel handig: neem een extra setje mee als je de deur uitgaat voor een fietstochtje. Mocht je onderweg last krijgen van je lenzen, dan kun je makkelijk even een nieuw setje, schone lenzen indoen.

4. Hooikoorts en oogdruppels

Als je snel last hebt van jeukende of tranende ogen, kunnen oogdruppels verlichting bieden. Oogdruppels kunnen ook helpen om de effecten van hooikoorts te verminderen. Oogdruppels kun je kopen in handige kleine flesjes die makkelijk in je tas of broekzak passen. Heel makkelijk dus om overal mee naartoe te nemen. Of je nu urenlang buiten gaat wandelen of juist gaat voor een ontspannen picknick: oogdruppels helpen irritatie te verminderen, zodat je volop van de buitenlucht kunt genieten.

Er bestaan ook speciale oogdruppels die werken bij allergische reacties. Als je deze gaat gebruiken is het belangrijk om van tevoren goed te checken of je ze kunt gebruiken in combinatie met contactlenzen. Bij sommige soorten oogdruppels moet je na gebruik eerst even een paar minuten wachten met het indoen van je contactlenzen. Heb je na het gebruik van oogdruppels nog steeds last van je ogen? Doe dan je lenzen uit zodat je ogen even rust krijgen.

5. Bescherm je ogen goed tegen de zon

Het is natuurlijk heerlijk als de zon zich weer volop laat zien. Maar vergeet op zonnige dagen niet om je ogen goed te beschermen. Veel van onze contactlenzen beschikken gelukkig over een uv-filter. Dit filter helpt om je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen van de zon. Wij raden aan om contactlenzen met een uv-filter altijd te gebruiken in combinatie met een goede zonnebril. In onze handige gids over contactlenzen met een uv-filter kun je hier meer over lezen.

please wait