Olympische wintersporttips

dinsdag 20 februari 2018 door Vision Direct

Olympische-held

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn in volle gang! Bij Vision Direct zijn we natuurlijk apetrots op de prestaties van ‘onze’ Nederlandse helden in Zuid-Korea. Tijdens het spektakel zitten we net als de rest van het land aan de buis gekluisterd om te zien hoe records sneuvelen en dromen uitkomen.

Ben je door de geweldige prestaties van de atleten geïnspireerd om deze winter zelf ook de schaatsen uit het vet te halen of de lange latten onder te binden? Met een paar handige tips kun je ook tijdens het wintersporten zonder problemen je contactlenzen dragen.

Oogdruppels

Gezin-op-de-ijsbaan

Veel contactlensdragers hebben ’s winters last van droge ogen. Dit komt omdat er buiten een gure wind waait en binnenshuis de verwarming hoog staat. Als je de skipistes trotseert of juist een mooie schaatstocht maakt, neem dan een flesje oogdruppels op zakformaat mee.

Oogdruppels hydrateren je ogen en zorgen ervoor dat ze direct frisser en comfortabeler aanvoelen. Je hoeft dus niet te worden gehinderd door pijnlijke of droge ogen als je bovenaan een skipiste staat.

Drink genoeg water

Een dagje schaatsen wordt traditioneel vaak afgesloten met een kop warme chocolademelk en veel wintersporters drinken graag een biertje na het skiën. In de winter is het daarom soms lastiger om er daarnaast ook nog aan te denken om genoeg water te blijven drinken. Toch is dit belangrijk, want alleen als je lichaam voldoende blijft gehydrateerd kunnen je ogen voldoende traanvocht aanmaken. Thee helpt overigens ook om de symptomen van droge ogen te voorkomen, dus als je niet graag water drinkt, kun je gerust nog een extra kopje thee inschenken.

UV-straling

Geniet-van-zon-met-ski

Het is heerlijk om af te dalen op een zonovergoten piste, maar als de zon fel schijnt, wordt de UV-straling weerkaatst door de sneeuw. Wanneer je ogen worden overgestimuleerd door UV-straling kan dit leiden tot een ontsteking van het hoornvlies. Dit wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Neem daarom een goede skibril mee op wintersport om je ogen op vakantie ook voldoende rust te geven.

Naast het dragen van een skibril is het ook handig om te kiezen voor lenzen die je ogen optimaal beschermen tegen zon. Op die manier kun je sneeuwblindheid voorkomen en houd je de hele dag door scherp zicht. Lenzen als Acuvue Oasys bieden ingebouwde UV-bescherming waardoor je ogen extra worden beschermd op de momenten dat je geen skibril draagt, bijvoorbeeld tijdens het lunchen op een terrasje. Bovendien zijn ze zeer comfortabel als je last hebt van droge ogen.

Daglenzen

Er bestaan skibrillen op sterkte, maar nog handiger is het om te kiezen voor contactlenzen. Je hoeft dan niet steeds van bril te wisselen wanneer je bijvoorbeeld even pauze neemt tijdens het skiën of schaatsen. Als je van plan bent om de lenzen alleen te dragen tijdens het wintersporten dan zijn daglenzen een heel goede optie vanwege het draagcomfort. Je kunt de lenzen na gebruik gewoon weggooien om de volgende keer een nieuw paar te pakken. Zo blijven je ogen fris en voorkom je dat er vuil in je ogen terecht komt. Bovendien hoef je dan geen extra lenzenvloeistof mee te nemen in je bagage.

Wanneer je voor de eerste keer contactlenzen draagt, is het verstandig om even langs te gaan bij de opticien om je ogen te laten testen. De opticien kan je voorschrift eventueel aanpassen en je advies geven over de merken die bij jou passen.

We wensen je een geweldige tijd op de skipiste of schaatsbaan!

please wait