Wereld Glaucoomweek: wat je moet weten over glaucoom

donderdag 7 maart 2019 door Vision Direct

Vrouw onderzoekt ogen man

Van 10 tot en met 16 maart is het Wereld Glaucoomweek. Tijdens deze week wordt er wereldwijd aandacht besteed aan deze oogaandoening. Er wordt onder andere aandacht besteed aan hoe glaucoom wordt gediagnosticeerd, hoe het wordt behandeld en hoe het kan worden voorkomen.

Oogonderzoek glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom wordt ook wel 'groene staar' genoemd. Glaucoom is een verzamelnaam van oogaandoeningen waarbij de oogzenuwcellen langzaam afsterven, meestal door een verhoogde oogdruk. Je oogzenuw zorgt ervoor dat er informatie van je ogen naar je hersenen wordt verzonden, zodat je een beeld kunt vormen van wat je ziet.

Glaucoom kan helaas leiden tot blindheid. Maar als glaucoom in een vroeg stadium opgespoord wordt, kan er door behandeling schade aan de oogzenuw worden voorkomen.

Hoe ontstaat glaucoom?

Bij de meeste soorten glaucoom speelt een blokkade in de aan- en afvoer van het vocht in de oogbol een rol. Hierdoor ontstaat een verhoogde oogdruk. waardoor de oogzenuw beschadigt. Als de spanning te veel oploopt, kan er schade ontstaan aan de oogzenuw en daardoor ook aan het gezichtsveld.

Wie loopt het risico om glaucoom te krijgen?

Iedereen kan op elke leeftijd glaucoom krijgen, maar er zijn mensen die meer risico lopen dan anderen. Zo treedt glaucoom meestal op bij mensen ouder dan veertig jaar. Erfelijkheid speelt ook een rol: als iemand in de familie glaucoom heeft, is er helaas een verhoogde kans om zelf glaucoom te krijgen. Ook diabetici en mensen met een Afrikaanse achtergrond lopen meer risico om glaucoom te krijgen.

Glaucoom tast gezichtsvermogen aan

Symptomen van glaucoom

Mensen kunnen heel lang chronisch glaucoom hebben zonder er iets van te merken. In het eerste stadium zijn er namelijk doorgaans geen symptomen. Soms hebben mensen met glaucoom last van hoofdpijn, oogpijn of wazig zicht. Maar meestal merkt iemand pas dat er iets aan de hand is als het gezichtsveld drastisch kleiner is geworden.

De afbeelding hiernaast laat zien hoe een tekstgedeelte eruit ziet voor een persoon met glaucoom.

Chronische en acute glaucoom

Glaucoom komt voor in een chronische vorm en in een acute vorm:

  • Chronische glaucoom: de chronische vorm van glaucoom komt vaak voor. In een vroeg stadium is deze vorm van glaucoom goed te behandelen, alleen hebben veel mensen helaas vaak niet door dat hun gezichtsvermogen begint te verslechteren.
  • Acute glaucoom: de acute vorm van glaucoom komt niet vaak voor, maar moet wel snel behandeld worden. Bij acuut glaucoom veroorzaakt de verhoogde oogdruk een hevige pijn in het oog. Daarnaast kan bij acuut glaucoom hoofdpijn, misselijkheid en braken optreden.

Diagnose glaucoom

Als je je ogen regelmatig laat testen (minstens één keer per jaar) kan glaucoom eenvoudig worden opgespoord. Je weet dan zeker de glaucoom wordt ontdekt in een vroeg stadium, waardoor de glaucoom kan worden behandeld voordat je ogen ernstig zijn beschadigd. Er zijn verschillende manieren waarop de opticien en/of de oogarts kan kijken of je glaucoom hebt. De belangrijkste onderzoeksmethoden bij glaucoom zijn:

  • Oogdrukmeting: dit onderzoek is pijnloos en duurt minder dan een minuut. Je oogdruk is niet de hele dag hetzelfde, maar kan van uur tot uur verschillen. Om glaucoom met zekerheid vast te stellen, wordt er daarom soms een dagcurve gemaakt. De druk wordt dan op verschillende tijdstippen gemeten.
  • Gonioscopie: met dit onderzoek kan de oogarts de plek onderzoeken waar vloeistoffen worden afgevoerd uit het oog om te zien of er een opening of een blokkade zit. Om dit te doen wordt een gespiegelde lens gebruikt en verdovende druppels.
  • Perimetrie: deze test staat ook wel bekend als een gezichtsveldonderzoek. Er wordt hierbij gecontroleerd of delen van het gezichtsveld zijn uitgevallen. De oogarts laat een serie lichtpuntjes zien en de patiënt wordt gevraagd om de lichtpuntjes te identificeren. Een aantal van deze puntjes vallen in het perifere zichtveld van de patiënt, het eerste deel dat wordt aangetast als iemand glaucoom heeft.

Hoe kan glaucoom behandeld worden?

  • Oogdruppels: oogdruppels helpen om de druk in je ogen te verlagen. Deze druppels werken op verschillende manieren. Sommige reduceren de hoeveelheid vocht die in de ogen wordt geproduceerd. Andere druppels zorgen ervoor dat de afvoer van vocht toeneemt.
  • Pillen: bij glaucoom kunnen er ook pillen worden voorgeschreven die dezelfde werking hebben als de oogdruppels.
  • Operatie: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Het kan zijn dat een laserbehandeling nodig is om afgesloten afvoerbuisjes te openen of om de productie van vocht in de ogen te verminderen. Het is ook mogelijk dat een operatie nodig is om de vochtafvoer in de ogen te verbeteren.

Laat je ogen controleren

Zeker als er risicofactoren zijn voor glaucoom is het aan te raden om je ogen regelmatig te laten controleren. Een vroege diagnose van glaucoom kan namelijk verdere schade aan je oog voorkomen. Hoe langer de glaucoom zich kan ontwikkelen, des te groter is de impact die het op je oog heeft. Dus als je in de afgelopen twee jaar je ogen niet hebt laten testen, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt.

please wait