Op de skipiste met je lenzen: ontdek de allerbeste soort

vrijdag 17 maart 2017 door VD

Als je een liefhebber bent van grote hoogtes en wintersport, dan weet je dat het absoluut noodzakelijk is om een helder zicht te hebben en een aangepaste bescherming tegen de zonnestralen. In de bergen kunnen de zogenaamde UVA en UVB-stralen bijzonder intens zijn en het licht is zeer sterk omdat het weerkaatst wordt door het witte landschap.

Contactlenzen garanderen je absoluut de meeste vrijheid, en laten je ook toe van de zonnestralen te genieten wanneer je dat wilt. Maar welke contactlenzen zijn nu het beste voor wintersport?

Zachte lenzen met silicone hydrogel

Wanneer je wintersport beoefent, zoals ski en snowboard, dan zijn zachte lenzen met silicone hydrogel het meest aan te raden product, omdat zij een unieke, innovatieve manier van werken hebben, die ervoor zorgt dat je geen droge ogen hebt en ze het meeste zuurstof doorlaten naar je hoornvlies. Let dus goed op de voorwaarde die induidt hoeveel zuurstof er doorgelaten wordt via de contactlens (DK/t).

In de bergen spelen nog andere factoren een rol, zoals de wind, de lage temperaturen en de ijle lucht die minder vochtig is dan doorgaans in Nederland. Dat zijn allemaal factoren die je lenzen kunnen uitdrogen en ervoor kunnen zorgen dat ze vervelend aanvoelen. Net daarom is het belangrijk een lens te kiezen met de juiste zuurstof doorlatendheid, alsook om je ogen regelmatig te bevochtigen met oogdruppels.

Voor het meeste comfort, heb je best altijd een flesje oogdruppels bij je hand die voorkomen dat je lenzen uitdrogen.

Daglenzen

Daglenzen die je ’s ochtends indoet en ’s avonds weggooit, zijn de meest aangeraden soort lenzen wanneer je een sport beoefent in de open lucht. Dit soort lenzen vraagt geen enkel onderhoud of schoonmaken, en kan je simpelweg weggooien aan het eind van de dag. Met daglenzen verminder je ook de kans dat er stof en vuiil je ogen irriteren – twee zaken die sowieso gedurende de dag op je lenzen belanden.

Lenzen met uv-bescherming

Er bestaan verschillende verdelers van contactlenzen die ook lenzen aanbieden met uv-bescherming. Onder andere Acuvue heeft dit soort lenzen in zijn assortiment, bijvoorbeeld Acuvue Trueye (een contactlens met UV-bescherming en hoge zuurstofdoorlatendheid), Biomedics, Clariti, Biotrue OneDay.

Als je meer informatie wilt over lenzen die geschikt voor sport, aarzel niet contact op te nemen met onze klantendienst via chat, telefoon of e-mail. Ons team in Amsterdam staat heel graag ter jouw beschikking.

please wait