Wintertips voor je ogen

dinsdag 17 december 2019 door Vision Direct

Schaatsers in een winters landschap

Ga je deze winter op wintersport? Of misschien kun je met wat geluk zelfs de schaatsen uit het vet halen. Vergeet dan niet om goed voor je contactlenzen te zorgen. Want de koude lucht in de winter kan soms zorgen voor droge ogen. Maar met een paar handige tips kun je ook tijdens de wintersport zonder problemen je contactlenzen dragen.

Gezin-op-de-ijsbaan

Oogdruppels brengen verlichting

Veel contactlensdragers hebben 's winters last van droge ogen. Dit komt omdat er buiten vaak een gure wind waait en binnenshuis de verwarming hoog staat.

Als je de skipistes trotseert of juist een mooie schaatstocht gaat maken, neem dan een flesje oogdruppels op zakformaat mee.

Oogdruppels hydrateren je ogen. Door het gebruik van oogdruppels voelen je lenzen meteen weer frisser en comfortabeler aan. Je hoeft dus niet te worden gehinderd door pijnlijke of droge ogen als je bovenaan een skipiste staat.

Drink genoeg water

Een dagje schaatsen wordt traditioneel vaak afgesloten met een kop warme chocolademelk en veel wintersporters drinken graag een biertje na het skiën. In de winter is het daarom soms lastiger om er ook nog aan te denken om daarnaast genoeg water te blijven drinken. Toch is dit belangrijk, want alleen als je lichaam voldoende gehydrateerd blijft kunnen je ogen voldoende traanvocht aanmaken. Thee helpt overigens ook om de symptomen van droge ogen te voorkomen. Dus als je niet graag water drinkt, kun je gerust nog een extra kopje thee inschenken.

Geniet-van-zon-met-ski

Uv-straling

Het is heerlijk om af te dalen op een zonovergoten piste, maar als de zon fel schijnt wordt de uv-straling weerkaatst door de sneeuw. Wanneer je ogen worden overgestimuleerd door uv-straling kan dit leiden tot een ontsteking van het hoornvlies. Dit wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Neem daarom een goede skibril mee op wintersport om je ogen op vakantie ook voldoende rust te geven.

Naast het dragen van een skibril is het ook handig om te kiezen voor lenzen die je ogen optimaal beschermen tegen zon. Op die manier kun je sneeuwblindheid voorkomen en houd je de hele dag door scherp zicht.

Lenzen als Acuvue Oasys bieden ingebouwde uv-bescherming waardoor je ogen extra worden beschermd op de momenten dat je geen skibril draagt, bijvoorbeeld tijdens het lunchen op een terrasje. Bovendien zijn ze zeer comfortabel als je last hebt van droge ogen.

Daglenzen

Er bestaan skibrillen op sterkte, maar nog handiger is het om te kiezen voor contactlenzen. Je hoeft dan niet steeds van bril te wisselen wanneer je bijvoorbeeld even pauze neemt tijdens het skiën of schaatsen. Als je van plan bent om de lenzen alleen te dragen tijdens de wintersport dan zijn daglenzen een heel goede optie vanwege het draagcomfort. Als je daglenzen koopt, kun je deze na gebruik gewoon weggooien om de volgende keer een nieuw paar te pakken. Zo blijven je ogen fris en voorkom je dat er vuil in je ogen terechtkomt. Bovendien hoef je dan geen extra lenzenvloeistof mee te nemen in je bagage.

Wanneer je voor de eerste keer contactlenzen draagt, is het verstandig om even langs te gaan bij de opticien om je ogen te laten testen. De opticien kan je voorschrift eventueel aanpassen en je advies geven over de merken die bij jou passen.

We wensen je een geweldige tijd op de skipiste of schaatsbaan!

please wait