Ons magazijn gaat verhuizen! Vanwege deze verhuizing kan het helaas langer duren voordat je je bestelling thuisbezorgd krijgt. Onze excuses hiervoor.

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd. Het is een veelvoorkomende oogafwijking bij kinderen. Bijziendheid houdt in dat objecten op afstand wazig lijken. Dit kan leiden tot problemen met het zien van dingen die ver weg zijn, zoals het schoolbord of verkeersborden. Iemand die bijziend is heeft lenzen of een bril nodig met een min-sterkte.

Bijziendheid ontstaat door een te grote afstand tussen de voorkant van het oog (hoornvlies) en de achterkant van het oog (netvlies). Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen voor het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld.

Een meisje wrijft in haar ogen.

Symptomen bijziendheid kind

Er zijn verschillende symptomen van myopie bij kinderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kind vaak knijpt met de ogen om iets ver weg goed te kunnen zien, veel met de ogen knippert, regelmatig hoofdpijn heeft en vermoeide ogen heeft dan kan dat een teken zijn van bijziendheid. Als je vermoedt dat je kind bijziend is, is het belangrijk om een afspraak te maken bij de opticien of de huisarts. Een oogtest voor kinderen kan dan uitwijzen of je kind een bril of lenzen nodig heeft.

Wanneer begint bijziendheid

Bijziendheid bij kinderen begint vaak als ze tussen de zes en twaalf jaar oud zijn. Vaak wordt de bijziendheid elk jaar langzamerhand erger. Het menselijk oog groeit sneller tijdens de kindertijd, de groei vertraagt tijdens de adolescentie. Bij kinderen die vroeg bijziend zijn (tussen de 6 jaar en 8 jaar) zal de bijziendheid zich sneller ontwikkelen dan bij kinderen die later bijziend worden (vanaf 12 jaar).

Sommige kinderen hebben meer kans op bijziendheid. Enkele risicofactoren zijn:

  • Als bijziendheid in de familie zit: Bijziendheid is helaas erfelijk. Een kind heeft een grotere kans om bijziend te worden als één of beide ouders bijziend zijn.
  • Veel dichtbij kijken: Door het turen op korte afstand (zoals kijken naar een smartphone of het lezen van een boek) is er meer kans om bijziend te worden.
  • Weinig buiten spelen: Steeds meer kinderen zijn tegenwoordig bijziend omdat ze hun ogen niet vaak genoeg in de verte scherpstellen. Als kinderen buiten spelen doen de ogen dat wel.
  • Te vroeg geboren: Baby’s die te vroeg zijn geboren hebben meer kans op oogproblemen op latere leeftijd.

Bijziendheid bij kinderen voorkomen

Een jongen met een koptelefoon op kijkt liggend naar een smartphone.

Bijziendheid bij kinderen komt steeds vaker voor. Er wordt zelfs verwacht dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. Het feit dat we tegenwoordig zoveel met beeldschermen werken is deels de oorzaak van de toename van bijziendheid. Er zijn gelukkig manieren om myopie bij kinderen te behandelen en te voorkomen dat het erger wordt. Je kunt je kind bijvoorbeeld leren over de 20-20-20 regel. Hierbij is het de bedoeling om elke 20 minuten een pauze te nemen van 20 seconden en naar iets te kijken op 20 voet afstand (dat is ongeveer 6 meter). Dit kan helpen om de ogen te ontspannen en oogvermoeidheid te verminderen.

Het is ook heel belangrijk om kinderen te stimuleren om buiten te spelen en te bewegen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen die veel tijd buitenshuis doorbrengen, minder kans hebben om hoge bijziendheid te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om het gebruik van schermen, zoals televisies en computers, te beperken. Door teveel te kijken naar iets dat dichtbij is, moeten de spieren harder werken. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat de oogbol langer wordt, wat bijziendheid als gevolg heeft.

Schermtijd kinderen

Het is voor zowel kinderen als volwassenen goed om het scherm niet te dicht bij de ogen te houden. Leer je kind om de tablet of telefoon op minimaal een armlengte afstand te houden. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel schermtijd je kind per dag krijgt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een timer op de tablet, smartphone of de computer zetten. Over het algemeen wordt aangeraden dat een kind van 8 jaar oud niet meer dan 1 uur schermtijd per dag krijgt en een kind van 12 jaar oud niet meer dan 2 uur schermtijd per dag.

Een meisje doet voor het eerst lenzen in

Contactlenzen voor kinderen

In de meeste gevallen is het nodig om contactlenzen of een bril te dragen om de bijziendheid te corrigeren. Contactlenzen kunnen een handige optie zijn voor kinderen. Veel mensen denken helaas dat lenzen niet geschikt zijn voor kinderen, maar met de juiste uitleg en begeleiding kunnen kinderen prima lenzen dragen.

Voor kinderen zijn daglenzen ideaal om te dragen, omdat ze dan elke dag een nieuw paar lenzen in doen. Daglenzen gooi je aan het eind van de dag gewoon weg, dus geen gedoe met lenzen schoonmaken en lenzendoosjes.

Behandeling bijziendheid kind met atropine oogdruppels

Als een kind een hoge bijziendheid heeft (ook wel hoge myopie genoemd), is het belangrijk om dit te proberen te behandelen. Kinderen met hoge myopie (doorgaans van -6.00 of meer) hebben namelijk als ze ouder worden meer kans op het ontwikkelen van oogziektes zoals staar, glaucoom en netvliesloslating.

Behandeling bijziendheid kind met atropine oogdruppels

Als een kind een hoge bijziendheid heeft (ook wel hoge myopie genoemd), is het belangrijk om dit te proberen te behandelen. Kinderen met hoge myopie (doorgaans van -6.00 of meer) hebben namelijk als ze ouder worden meer kans op het ontwikkelen van oogziektes zoals staar, glaucoom en netvliesloslating.

In sommige gevallen van ernstige bijziendheid krijgen kinderen een lage dosis atropine oogdruppels voorgeschreven. Atropine wordt doorgaans gebruikt om ontstekingen van het oog te behandelen, maar het kan ook gebruikt worden om er tijdelijk voor te zorgen dat het oog minder goed kan focussen. Hierdoor hoeven de oogspieren niet zo hard te werken. Dit vertraagt de groei van de axiale lengte van het oog, waardoor de bijziendheid wordt verminderd.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat behandeling met atropine oogdruppels de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen tot wel 50% kan afremmen. Hoe lang het druppelen nodig is hangt af van de lengte van het oog en de leeftijd van het kind. Maak een afspraak bij de oogarts voor meer informatie over atropine druppels.

Gezonde ogen

Het is belangrijk om bijziendheid bij kinderen serieus te nemen en de juiste behandeling voor de ogen van je kind te zoeken. Door de 20-20-20 regel te volgen, buiten te spelen, schermtijd te beperken en contactlenzen te dragen, kun je helpen om de ooggezondheid van je kinderen te beschermen.