Ons magazijn gaat verhuizen! Vanwege deze verhuizing kan het helaas langer duren voordat je je bestelling thuisbezorgd krijgt. Onze excuses hiervoor.

Kun je contactlenzen dragen na een staaroperatie?

Een patiënt op de operatietafel krijgt een kapje op het rechteroog.

Wij krijgen wel eens de vraag van klanten of het mogelijk is om contactlenzen te dragen na een staaroperatie. Voordat we een antwoord geven op deze vraag leggen we eerst iets uit over staar.

Een intra-oculaire lens

Staar is een oogziekte die vooral voorkomt op oudere leeftijd. Bij staar wordt de ooglens troebel. Hierdoor wordt het zicht steeds minder scherp. Staar kan in één oog voorkomen, het kan ook beide ogen aantasten. De vertroebeling van de ooglens wordt veroorzaakt door het samenklonteren van eiwitten in het oog. Deze eiwitten vormen dan een soort ‘wolk’, dit zorgt voor een wazig zicht. Als dit niet wordt behandeld kan deze wolk groeien en uiteindelijk het zicht belemmeren. Tijdens een staaroperatie wordt de natuurlijke, troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstlens om het zicht te herstellen.

Gelukkig is een staaroperatie een relatief makkelijke ingreep. Maar wat gebeurt er na de staaroperatie? Kun je dan nog steeds contactlenzen dragen? En zo ja, is er nog iets waar je rekening mee moet houden als je contactlenzen draagt na een staaroperatie? Kun je bijvoorbeeld multifocale lenzen dragen na een staaroperatie? Lees verder om de antwoorden op deze vragen te lezen.

Heb je nog lenzen of een bril nodig na een staaroperatie?

Het doel van een staaroperatie is natuurlijk om het gezichtsvermogen te verbeteren. Je vraagt je dan misschien af of het daarna nog nodig is om lenzen of een bril te dragen. Hoewel een staaroperatie ervoor zorgt dat het zicht weer verbetert, is het geen ingreep die ervoor zorgt dat oogafwijkingen zoals bijziendheid en verziendheid worden verholpen. Als je voor een staaroperatie lenzen droeg om in de verte of dichtbij beter te kunnen zien, dan is dat in de meeste gevallen ook na de operatie weer nodig.

Het kan wel zijn dat je na een staaroperatie een andere sterkte lenzen nodig hebt. Het wordt daarom aanbevolen om na een staaroperatie een oogtest te doen, om te kijken welke sterkte lenzen je nodig hebt. Je kunt dit het beste zes tot acht weken na de operatie doen, zodat je oog de tijd krijgt om te herstellen na de operatie.

Een man met bruine ogen doet een contactlens in

Contactlenzen na staaroperatie

Het is gelukkig mogelijk om contactlenzen te dragen na een staaroperatie. Dit kan niet meteen na de operatie, omdat je oog eerst tijd nodig heeft om te genezen. Dus overleg altijd goed met de oogarts na hoeveel weken je je lenzen kunt dragen. Het is belangrijk om altijd het advies van de oogarts op te volgen. Als je te vroeg na de operatie je lenzen weer gaat dragen heb je een verhoogd risico op complicaties die het genezingsproces kunnen vertragen.

Na een staaroperatie kun je meestal dezelfde dag nog het ziekenhuis verlaten. Je moet dan een tijdje ter bescherming een plastic kapje op je oog dragen. Hoewel het oog maar een paar uur nodig heeft om te herstellen, kan het soms enkele dagen duren voordat het zicht weer volledig normaal is en je weer normaal kunt zien. Totale genezing duurt meestal tussen de vier en zes weken.

Dit is natuurlijk alleen een indicatie. De tijd die het oog nodig heeft om te genezen verschilt van persoon tot persoon. Het is daarom van essentieel belang om aan je oogarts te vragen wanneer het weer veilig is om contactlenzen te dragen. In de tussentijd kun je een bril dragen.

Wanneer je eindelijk groen licht hebt gekregen van de oogarts om je lenzen weer te gaan dragen, is het enorm belangrijk om de onderhoudsinstructies nauwkeurig op te volgen. Een goede hygiëne is enorm belangrijk voor je ogen en voor je lenzen. Als je graag voor gemak kiest kun je daglenzen gaan dragen. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen weg. Je hebt met daglenzen dus geen lenzenvloeistof meer nodig.

Kan ik lenzen dragen voor een staaroperatie?

Als je een staaroperatie gaat ondergaan vraag je je misschien af hoe lang je voorafgaand aan de operatie je lenzen kunt blijven dragen. Doorgaans krijg je een aantal weken voor de operatie een voorbereidend consult, waarbij het gezichtsvermogen wordt gecontroleerd en er wordt gekeken wat voor soort kunstlens het beste is. Tijdens dit consult kun je de oogarts al je vragen stellen die je hebt over de operatie. Als je lenzen draagt moet je doorgaans minimaal twee weken voor dit voorbereidende consult stoppen met het dragen van lenzen. Bij harde lenzen is dit vier weken. Dit is noodzakelijk om het hoornvlies goed te kunnen bekijken voor de operatie.

Ook moet je zachte lenzen minimaal 24 uur voor de operatie uit doen. Harde lenzen moet je minimaal twee dagen voor de operatie uitdoen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere dingen waar je op moet letten voor de operatie. Zo wordt er gevraagd om geen make-up of sieraden te dragen.