Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Een trillend ooglid

Een vrouw met een gespannen uitdrukking houdt haar hoofd vast

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: ineens merk je dat je ooglid trilt. En dat het de hele dag aanhoudt. Als je vaak last hebt van een trillend ooglid of spiertrekkingen rond het oog, dan is het goed om te weten dat dit een veelvoorkomend probleem is.

Een trillend ooglid wordt veroorzaakt door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de onderste en bovenste gelaatsspieren aan. Hoewel een trillend ooglid heel vervelend kan zijn en het een irritant gevoel is, hoef je je geen zorgen te maken als je lenzen draagt. Ook als je last hebt van een trillend ooglid kun je gewoon veilig lenzen dragen. Een trillend ooglid kan een dag duren, maar soms ook meerdere dagen of zelfs weken. Heb je last van een trillend ooglid? Lees dan verder om erachter te komen wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen als je er last van hebt.

Heb je regelmatig een trillend ooglid of heb je er last van bij je dagelijkse bezigheden? Dan raden we aan om een bezoek te brengen aan de opticien of de huisarts voor een oogheelkundig onderzoek. Een opticien kan dan de gezondheid van je ogen onderzoeken.

Wat is een trillend ooglid?

Een medische term voor een trillend ooglid is faciale myokymie. Trillende oogleden worden meestal veroorzaakt door vermoeidheid, stress, vermoeide ogen, allergieën, het gebruik van alcohol of cafeïne en droge ogen. Ook een tekort aan bepaalde vitamines kan spiertrekkingen rond het oog veroorzaken.

Veel mensen hebben wel eens last (gehad) van een spiertrekking van de kleine spiertjes rond het oog. Vaak is het vooral vervelend, maar is het niet iets problematisch. Als je er echter langere tijd last van hebt dat je onderste ooglid trilt kan het wel steeds vervelender worden. De beste manier om een trillend ooglid te proberen te verminderen, is door de oorzaak te behandelen en veranderingen in je levensstijl aan te brengen.

Belangrijkste oorzaken trillend ooglid

Als je last hebt van een trillend ooglid kan het soms voelen alsof dit voor iedereen zichtbaar is. Maar als je vervolgens in de spiegel kijkt blijkt het maar een kleine spiersamentrekking te zijn. Iets wat waarschijnlijk niemand opvalt. Een trillend ooglid heeft veel mogelijke oorzaken:

Een vrouw met een rode trui gaapt

Moeheid

Een gebrek aan slaap is meestal de oorzaak van een trillend ooglid. Als je last hebt van slaapgebrek of stress is het aan te raden om te proberen om voldoende rust te nemen. Onze tips om beter te slapen kunnen je hier wellicht bij helpen. Vergeet niet dat slapen met lenzen geen goed idee is, doe altijd voordat je naar bed gaat je lenzen uit. Heb je langere tijd last van slapeloosheid? Neem dan contact op met je huisarts of met een slaapcoach.

Cafeïne en alcohol

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne en alcohol op het lichaam. Uit deze onderzoeken blijkt dat zowel het gebruik van alcohol als cafeïne de kans op een trillend ooglid vergroten. Natuurlijk zit er in koffie en thee cafeïne, maar cafeïne zit ook in energiedrankjes en in sommige frisdranken. Vaak krijg je zonder dat je het doorhebt op een dag veel cafeïne binnen. Het is daarom goed om er rekening mee te houden dat koffie een effect heeft op je ogen.

Het drinken van alcohol heeft ook invloed op je gezichtsvermogen. Stoppen met het drinken van drankjes met cafeïne en alcohol helpt je gezondheid te verbeteren. Ook kan dit een positief effect hebben op je slaappatroon. Beide helpen bij het voorkomen van die kleine trilling in je ooglid.

Stress

Iedereen heeft wel eens last van stress in een drukke periode. En elk lichaam reageert weer anders op stress. Sommige mensen krijgen door stress-momenten last van een trillend ooglid. Ook krijgen veel mensen last van vermoeide ogen door stress. Het kan in zo’n geval helpen om de oorzaak van de stress aan te pakken of om ontspanningsoefeningen te doen.

Vermoeide ogen

Een oorzaak van een trillend ooglid kan ook zijn dat je niet de juiste sterkte lenzen of bril draagt. Omdat je niet de juiste sterkte draagt moeten je ogen harder werken. Hierdoor kun je last krijgen van vermoeide ogen. Lang achter de computer werken of veel naar je smartphone kijken kan zorgen voor computerogen. Hierdoor kun je last krijgen van een trillend ooglid.

Als je last hebt van vermoeide ogen, dan raden we aan om oefeningen voor je ogen te doen. Heb je langere tijd last van vermoeide ogen? Breng dan een bezoek aan de opticien voor een oogtest. Het kan namelijk zijn dat je een nieuw voorschrift nodig hebt voor je lenzen. Of dat een speciale beeldschermbril nodig is om je ogen minder te belasten als je achter de computer aan het werk bent.

Een man met een bril op knijpt één oog dicht

Droge ogen

Veel mensen hebben snel last van droge ogen. Dit kan bijvoorbeeld komen door ouderdom, lang naar een beeldscherm staren of niet de juiste contactlenzen dragen.

Ernstige droge ogen komen ook vaak voor bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals antihistaminica bij allergieën of antidepressiva. Ook mensen die regelmatig alcohol drinken of cafeïnehoudende drankjes hebben sneller last van droge ogen. Droge ogen kunnen ook worden veroorzaakt door vermoeidheid en stress. Als je regelmatig last hebt van droge ogen, ga dan langs bij je opticien. Er zijn namelijk verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van droge ogen aan te pakken. Ons advies: gebruik oogdruppels. In onze blog over de beste oogdruppels voor droge ogen lees je hier meer over.

Allergieën

Mensen die last hebben van hooikoorts hebben vaak last van gezwollen en rode oogleden, jeuk en tranende ogen. Als je in je ogen wrijft als je hooikoorts hebt komt er histamine vrij in het ooglidweefsel. Er zijn aanwijzingen dat het vrijkomen van histamine een trillend ooglid kan veroorzaken. Je kunt kunt daarom antihistaminica-druppels of allergiepillen kopen die deze klachten verlichten. Overleg dit wel altijd eerst met je huisarts.

Een trillend ooglid en vitamines

Veel mensen die last hebben van een trillend ooglid blijken vaak een tekort te hebben aan belangrijke voedingsstoffen, zoals magnesium. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te ondersteunen, kan het helpen om te kijken of een verandering in je voedingspatroon de kans op een trillend ooglid vermindert.

Een neurologische aandoening

Hoewel een trillend ooglid doorgaans niet iets is om je zorgen over te maken, kan het samentrekken van de spiertjes in delen van het gezicht in een heel klein deel van de gevallen worden veroorzaakt door een neurologische aandoening. De meestvoorkomende aandoeningen zijn in dit geval blefarospasmen of een hemifaciale spasme. Bij blefarospasmen is de spierspanning in de oogleden te hoog. Door de onwillekeurige aanspanning van spieren in de oogleden worden de oogleden dichtgeknepen. Een hemifaciaal spasme is een onbewuste, kortdurende trekking in de gezichtsspieren aan één kant, door prikkeling van de aangezichtszenuw.

Ook andere aandoeningen kunnen de oorzaak zijn, zoals multiple sclerose, Parkinson of een hersentumor. Deze ziekten zijn gelukkig zeldzaam en kunnen alleen worden gediagnosticeerd en behandeld door een arts tijdens een neurologisch onderzoek. Dus als je langere tijd last hebt van trillingen in de spieren van de oogleden of andere onwillekeurige samentrekkingen van de spieren in je gezicht, breng dan zeker een bezoek aan je opticien of een oogarts. Er kan dan ook worden gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van andere oogafwijkingen.

Wat te doen aan een trillend ooglid

Een trillend ooglid kan verschillende oorzaken hebben. Doorgaans stopt een trillend ooglid vanzelf. In sommige gevallen kan het helaas lange tijd duren. Als je continu last hebt van een trillend ooglid is het goed om een afspraak te maken bij je huisarts.

In zeer zeldzame gevallen kan een ernstig trillend ooglid andere spieren in het gezicht aantasten, waardoor het moeilijk wordt om je ooglid te openen. In zo'n geval kan een trillend ooglid worden behandeld met een botox-injectie.