VisionDirect - Oogproblemen en -aandoeningen door VisionDirect
OogaandoeningenOogaandoeningen door
Plaats de tool op je eigen site door onderstaande code te kopiëren:
<a href="https://www.visiondirect.nl/oogproblemen-en-aandoeningen" alt="Oogaandoeningen"><img src="/media/eye-problems/img/nl_eyeproblem.png" alt="Oogaandoeningen"/></a>

Oogaandoeningen

Kijk eens door de ogen van iemand met een oogaandoening en kom meer te weten over
hoe oogproblemen en -aandoeningen ontwikkelen.

Vergeet zeker niet om minstens een keer om de twee jaar een
oogarts te raadplegen om problemen met je ogen te voorkomen.


Kom meer te weten

The Eye
Hoornvlies
Lens
Netvlies

Normaal zicht

Bekijk de wereld door de ogen van
iemand met normaal zicht

Met ‘zien’ verstaan we het ontvangen van lichtprikkels via het oog en het interpreteren van deze prikkels in de hersenen. Om iets te kunnen zien, hebben we licht nodig. Wanneer we naar iets kijken, reflecteert dit licht naar onze ogen, door het hoornvlies. Het hoornvlies is de doorzichtige laag van de oogbal die ervoor zorgt dat het licht gebroken wordt om zo de voorste oogkamer te passeren en de pupil via de lens bereikt. De ooglens verandert van vorm om zich scherp te stellen op het object. Zo krijgen we een scherp zicht. Door de goede samenwerking tussen de ogen en de hersenen worden signalen omgezet in de beelden die we uiteindelijk zien.

Deze tool geeft je een meer gedetailleerd
inzicht in hoe het oog werkt.

The Eye
Brandpunt voor
het netvlies

Bijziendheid

Bekijk de wereld door de ogen van
iemand met bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is de meest voorkomende afwijking van het oog en kan eenvoudig gecorrigeerd worden door een bril of contactlenzen. Op latere leeftijd leidt bijziendheid wel tot een grotere kans op slechtziendheid door een oogziekte. Met bijziendheid kan je alles van dichtbij goed zien, maar alles op een verdere afstand is wazig. Dat wordt meestal veroorzaakt doordat de oogbal te lang is of wanneer het hoornvlies te sterk gebogen is.

De lichtstralen die het oog binnenkomen, vallen door deze afwijking(en) niet recht op het netvlies. Het brandpunt, het punt waar alle lichtstralen samenkomen, komt voor het netvlies te liggen en zorgt zo voor een onscherp beeld. Als het brandpunt verder weg ligt van het netvlies, dan is de sterkte lager dan wanneer het dichter bij het netvlies ligt. Bij een sterkte van -7.00 ligt het brandpunt dus verder weg van het netvlies dan bij een sterkte van -1.00.

The Eye
Brandpunt achter
het netvlies

Verziendheid

Bekijk de wereld door de ogen van
iemand met verziendheid

Verziendheid, ook wel bekend als hyperopie, lijkt sterk op bijziendheid en wordt makkelijk verholpen met een bril of contactlenzen. Verziendheid betekent dat je voorwerpen die dichtbij staan wazig ziet, maar voorwerpen die verder weg staan scherp kan zien. Een te korte of kleine oogbal, of een te vlak hoornvlies zijn hiervan in de meeste gevallen de oorzaak.

Anders dan bij bijziendheid, ligt het brandpunt niet voor maar net achter het netvlies. Zo wordt het zicht wazig bij voorwerpen die dichtbij staan. Ook bij verziendheid is de mate waarin het zicht wazig is, afhankelijk van hoe ver het brandpunt zich achter het netvlies bevindt. Bij een sterkte van +1.00 ligt het brandpunt dus dichter bij het netvlies dan bij een sterkte van +7.00.

The Eye
Brandpunt
Brandpunt

Astigmatisme

Bekijk de wereld door de ogen van
iemand met astigmatisme

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogaandoening die veroorzaakt wordt doordat het hoornvlies van het oog een onregelmatige vorm heeft. Een oog met astigmatisme heeft geen rond hoornvlies maar is eerder ellipsvormig. Het hoornvlies heeft bijgevolg een cilindrische afwijking. Dit zorgt ervoor dat het licht dat de ogen binnenkomt, vervormd wordt, wat een wazig beeld geeft. Mensen met astigmatisme zien vervormingen en/of wazig.

Astigmatisme kan in twee hoofdtypes opgesplitst worden: regelmatig en onregelmatig astigmatisme. Regelmatig astigmatisme komt het vaakst voor en kan eenvoudig opgelost worden met een bril of torische lenzen. Het hoornvlies is in dit geval in één richting meer gekromd dan in een andere. Bij onregelmatig astigmatisme is het hoornvlies in meerdere richtingen gekromd, waardoor het moeilijk is om dit met een bril op te lossen. Lenzen daarentegen kunnen wel een oplossing bieden.

The Eye
Brandpunt achter
het netvlies

Presbyopie

Bekijk de wereld door de ogen van
iemand met presbyopie

Presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, is een oogaandoening die vooral mensen boven de leeftijd van 40 treft. Ook wanneer er voordien geen enkel probleem is geweest met het gezichtsvermogen ervaren velen na 40 jaar dat het moeilijker wordt om tijdschriften, kranten, … kortom zaken van dichtbij helder te zien.

De lens wordt bij het ouder worden minder soepel en ook de oogspieren worden minder flexibel. Hierdoor wordt het voor de lens moeilijker om zich scherp te stellen. Boven de leeftijd van 40 jaar is het dus erg belangrijk om regelmatig een oogonderzoek in te plannen om te kijken of je voorschrift niet veranderd is.

The Eye
Licht raakt het netvlies
op verschillende plaatsen

Cataract

Bekijk de wereld door de ogen
van iemand met cataract

Bij staar of cataract is de ooglens troebel en niet helder zoals ze zou moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat het licht het netvlies minder goed kan bereiken en er een wazig, troebel beeld ontstaat. Staar is een van de meest voorkomende oogaandoeningen ter wereld, maar kan opgelost worden door een relatief eenvoudige chirurgische ingreep.

De ooglens bestaat grotendeels uit water en eiwitten en is op die manier opgebouwd zodat de lens volledig helder is en lichtstralen er vlot kunnen door gaan. In de loop van de tijd kunnen deze eiwitten klonteren waardoor het licht minder goed door de lens kan gaan en in verschillende richtingen op het netvlies terechtkomt. Hierdoor wordt er een wazig zicht gecreëerd.

The Eye
Kegel
Staafje

Kleurenblindheid

Er wordt van kleurenblindheid gesproken wanneer je niet in staat bent om een of meerdere kleuren te onderscheiden. Ongeveer 1 op 12 mannen en 1 op 200 vrouwen heeft te kampen met kleurenblindheid.

Het netvlies bestaat uit twee soorten lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. De staafjes treden in werking bij weinig licht, wanneer het donker is. Kegeltjes daarentegen activeren bij veel licht. Om alle kleuren in het licht goed te kunnen waarnemen, moeten kegeltjes daarom goed werken. Bij mensen met kleurenblindheid werken deze kegeltjes minder goed waardoor ze bepaalde kleuren niet kunnen onderscheiden.

Bekijk de wereld door de ogen van iemand met monochromaat

Monochromaat staat gelijk aan volledige kleurenblindheid en is zeer zeldzaam. Geen enkel kegeltje functioneert in dit geval naar behoren waardoor alles in grijstinten waargenomen wordt. Afhankelijk van de ernst van de aandoening is het wel mogelijk dat er reflecties van kleur doorschijnen.

Bekijk de wereld door de ogen van iemand met protanomalie

Protanomalie betekent dat het moeilijk is om groen en rood van elkaar te onderscheiden. Er ontstaat gedeeltelijke kleurenblindheid voor voornamelijk de kleur rood. De hersenen krijgen bij protanomalie te weinig signalen van de rode kegeltjes. Zo worden kleuren die zelfs maar een beetje uit rood bestaan, moeilijker onderscheiden. Paars wordt zo bijvoorbeeld blauw.

Bekijk de wereld door de ogen van iemand met deuteranomalie

Mensen met deuteranomalie hebben verminderde gevoeligheid voor groen doordat de hersenen te weinig of geen signalen ontvangen van de groene kegeltjes van het oog. Dit maakt het moeilijk om groen van geel te onderscheiden.

The Eye
Spieren

Scheelzien

Bekijk de wereld door de ogen
van iemand die scheelziet

Scheelzien, of strabismus, is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. Dat wordt meestal veroorzaakt door niet of onvoldoende samenwerken van de spieren die het oog controleren. Zo werken ook de ogen niet samen en kijken ze elk een andere richting uit.

Mensen die scheelzien hebben vaak problemen met dubbelzicht. Om dit te vermijden gaan de hersenen vaak één zicht onderdrukken. Dit kan leiden tot een lui oog waardoor men niet meer scherp ziet en de persoon geen dieptezicht meer heeft.

The Eye
Kamervocht
Oogzenuw

Glaucoom

Bekijk de wereld door de ogen
van iemand met glaucoom

Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Glaucoom wordt vaak veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbal. Deze verhoogde druk beschadigt de oogzenuw. De oogzenuw staat in verbinding tussen het oog en de hersenen. Bij het beschadigd geraken van deze zenuw wordt het voor de hersenen des te moeilijker om licht om te zetten in beeld. Hierdoor verdwijnt er beeld aan de rand van het gezichtsveld en kan kokerzicht ontstaan.

Glaucoom is de meest voorkomende chronische oogaandoening bij mensen boven de leeftijd van 40 jaar. De schade die door glaucoom aangericht wordt is onomkeerbaar. Vandaar dat het zo belangrijk is dat mensen boven 40 jaar regelmatig een oogonderzoek ondergaan.

The Eye
Macula

Maculadegeneratie

Bekijk de wereld door de ogen van
iemand met maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie treedt vooral op bij mensen boven de 60 jaar en wordt vaak niet opgemerkt in het begin. De macula is een gebied in het midden van het netvlies en is verantwoordelijk voor het waarnemen van kleine details. Er zit namelijk zo’n grote hoeveelheid aan kegeltjes die zaken zoals contrast en kleur waarnemen. Bij maculadegeneratie sterven deze kegeltjes langzaamaan af waardoor de macula minder goed werkt en zo scherp zien steeds moeilijker wordt.

Maculadegeneratie komt in verschillende soorten voor, zoals droge en natte maculadegeneratie maar ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Droge maculadegeneratie komt het vaakst voor en zorgt ervoor dat er een opeenhoping afvalstoffen achter het netvlies ontstaat die het netvlies beschadigen. Bij natte maculadegeneratie groeien er bloedvaatjes in de macula die van slechte kwaliteit zijn en de kegeltjes beschadigen.

{Title}

Kan jij de juiste oogaandoening aanduiden bij het zien van een voorbeeld van iemands zicht?

Start de quiz

Vraag 1 van 11

  • {Label}
Volgende

Proficiat!


Je behaalde een score van: 0 op 0
Kom meer te weten
Probeer opnieuw
Please rotate your device