Het menselijk oog

Het oog is een orgaan dat bestaat uit meer dan 2 miljoen onderdelen. Al deze onderdelen werken samen om ervoor te zorgen dat wij de kleuren, vormen en dimensies om ons heen goed kunnen zien en kunnen interpreteren. Deze gids toont je stap voor stap het fascinerende visuele proces door de rol van de verschillende onderdelen van het oog en hun onderlinge samenwerking te beschrijven.

Hoe licht het oog binnenvalt

Alle objecten om ons heen reflecteren licht in verschillende golflengten. Wanneer je naar een object kijkt, komen de lichtstralen die op dit object reflecteren door het hoornvlies het oog binnen. Het hoornvlies vervormt de lichtstralen op een manier dat ze zonder problemen door de pupil kunnen.

Verplaats de schuifregelaar om te zien hoe het oog licht filtert.

Helderheid

De lens stelt scherp

De ooglens verandert van vorm zodat het scherp kan stellen op het object. Het beeld wordt vervolgens ondersteboven geprojecteerd op het netvlies achterin het oog.

Verplaats de schuifregelaar om te zien hoe het beeld wordt geprojecteerd op het netvlies.

Focus

De hersenen interpreteren de beelden

Zodra de lichtstralen een scherp focuspunt op het netvlies vormen, worden de lichtstralen omgezet in elektrische signalen die via de oogzenuw onze hersenen bereiken. De hersenen draaien de beelden vervolgens weer om, zodat we de wereld niet ondersteboven zien.

Anatomie van het oog

Beweeg je muis over de plus-knoppen om meer te weten te komen over de werking van elk onderdeel van het oog. Lees hoe de oogzenuw functioneert, de pupil, het bindvlies en andere delen van het oog.

Hoornvlies

Een doorzichtige laag die de pupil, iris en voorste oogkamer bedekt. Helpt het oog bij het scherpstellen op licht, zodat je goed kunt zien.

Pupil

De pupil is de opening in het midden van de iris. De pupil regelt de hoeveelheid licht die op het netvlies valt.

Ooglens

De transparante, elastische structuur in het oog. De ooglens voegt de lichtstralen samen voordat zij het netvlies bereiken.

Kamervocht

De heldere, waterige vloeistof die zich in het voorste deel van het oog bevindt. Het kamervocht voorziet de lens en het hoornvlies van zuurstof en voedingsstoffen.

Iris

De iris wordt ook wel het regenboogvlies genoemd. De iris is het gekleurde deel van het oog om de pupil heen. Het regelt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt.

Bindvlies

Het bindvlies is een vochtig slijmvlies dat het oogwit en de binnenste zijde van de oogleden bedekt.

Oogwit

Het oogwit wordt ook wel de sclera genoemd. Het is de stevige witte laag die de oogbol bedekt. Het oogwit vormt meer dan 80% van het oppervlak van de oogbol, van het hoornvlies tot de oogzenuw. De functie van het oogwit is om de gevoelige binnenkant van het oog te beschermen.

Glasachtig lichaam

Een heldere gel-achtige substantie die het midden van het oog tussen de ooglens en het netvlies vult. Het zendt de via het hoornvlies en de lens binnengekomen lichtgolven door naar het netvlies.

Blinde vlek

De blinde vlek is het deel van het netvlies waar de oogzenuw aan het oog vastzit. Op deze plek zitten geen zintuigcellen. Dit gebied reageert niet op licht, vandaar de naam ‘blinde vlek’

Gele vlek

De gele vlek is een plek van een paar millimeter doorsnee in het midden van het netvlies. Met dit deel van het netvlies zien we het scherpst.

Fovea

Het meest gevoelige deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het centrale deel van het gezichtsveld.

Netvlies

De lichtgevoelige laag die de binnenkant van de achterkant van het oog vormt. Het wordt ook wel de retina genoemd. De functie van het netvlies is licht omzetten in elektrische signalen. De elektrische signalen komen samen in de oogzenuw en gaan zo naar de hersenen.

Oogzenuw

De oogzenuw verbindt het oog met de hersenen. Zet alle relevante informatie zoals kleur, licht en contrast om in beelden.

Hallo, je hebt een moderne browser nodig en JavaScript ingeschakeld om dit te kunnen zien.
Nerve signals Light rays
Pupil
Iris
Hoornvlies
Oogwit
Bindvlies
Ooglens
Kamervocht
Netvlies
Gele vlek
Fovea
Blinde vlek
Oogzenuw
Glasachtig lichaam