Goedkoper dan in de winkel

Wat is presbyopie (ouderdomsverziendheid)?

Wordt het steeds moeilijker om een boek te lezen of een menukaart? Heb je onlangs de tekstgrootte op je telefoon aangepast? Moet je je ogen dichtknijpen om de krant te kunnen lezen? Als je dit herkent is de kans groot dat je presbyopie hebt, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Dit is gelukkig niets om je zorgen over te maken. Presbyopie is een oogaandoening die ontstaat naarmate we ouder worden.


Hoe ouder we worden, hoe minder flexibel de natuurlijke lens van ons oog wordt. Dit betekent dat het voor je oog steeds moeilijker wordt om dichtbij scherp te stellen. Ouderdomsverziendheid of presbyopie is een natuurlijk onderdeel van veroudering: net als dat je spieren niet meer zo goed werken als voorheen, werken onze ogen op latere leeftijd ook niet meer zoals ze dat ooit deden. De meeste mensen merken dat ze de kleine letters minder goed kunnen zien als ze begin veertig zijn. Maar dat kan ook eerder of later gebeuren. Je hebt vast vrienden of familieleden die ouderdomsverziendheid hebben: het treft de meeste mensen bij het ouder worden.


Bij ouderdomsverziendheid raden wij het dragen van zachte multifocale contactlenzen aan (deze lenzen worden soms ook wel varifocale contactlenzen of bifocale contactlenzen genoemd). Multifocale lenzen maken het leven van mensen met presbyopie een stuk makkelijker. Met deze zachte lenzen zie je namelijk weer scherp en heb je dus geen leesbril meer nodig.

Symptomen van presbyopie

Meestal merk je dat je presbyopie hebt als je oog moeite heeft om dichtbij scherp te stellen. Dit merk je in het begin vooral bij dagelijkse activiteiten waarbij je kleine letters op korte afstand moet lezen, zoals boeken en kranten, een etiket op etenswaren of een berichtje op je telefoon. Je houdt dan bijna automatisch de tekst verder van je af, zodat de tekst duidelijker wordt.


Je kunt ook last hebben van een wazig zicht bij bijvoorbeeld het aanbrengen van make-up of bij het lakken van de nagels. Vaak denken mensen dat er weinig aan te doen is, omdat het onderdeel is van het ouder worden. Maar multifocale lenzen kunnen het gezichtsvermogen (en daarmee de kwaliteit van leven) enorm verbeteren.


Ouderdomsverziendheid kan ook hoofdpijn en vermoeide ogen veroorzaken. Het kan er daarnaast voor zorgen dat het kijken naar iets in de verte minder comfortabel is en vermoeiend wordt. Verlichting speelt hierbij ook een belangrijke rol: het is vaak moeilijker om iets goed te zien als het donker is. Als er fel licht is van een lamp of bijvoorbeeld zonlicht wordt het makkelijker om de kleine letters te zien, omdat de pupil dan van nature kleiner wordt. Als je iets probeert te lezen in een ruimte die slecht verlicht is zul je eerder merken dat je last hebt van wazig zicht.


Bijna iedereen krijgt op latere leeftijd last van ouderdomsverziendheid, dus niet alleen mensen die een bril of lenzen dragen. Ook mensen die altijd een goed zicht hebben gehad kunnen ouderdomsverziendheid krijgen. De meeste mensen hebben de neiging om pas actie te ondernemen wanneer de symptomen beginnen te verergeren, maar oogartsen raden aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen in de eerste fase van ouderdomsverziendheid. Boek daarom een oogtest bij een opticien zodra je merkt dat je de kleine letters niet meer goed kunt lezen. Je kunt dan met de opticien overleggen over het dragen van multifocale lenzen of een leesbril. Deze opties geven je de mogelijkheid om weer scherp te kunnen zien.

Onze populaire multifocale lenzen:
Wat zijn multifocale lenzen?

Multifocale lenzen worden ook wel eens aangeduid als varifocale lenzen of bifocale lenzen. Varifocale lenzen en multifocale lenzen zijn twee verschillende namen voor dezelfde soort lens. De meestgebruikte naam voor dit soort lens is multifocaal. Met multifocale lenzen kun je op alle afstanden alles goed zien, of het nu gaat om voorwerpen van dichtbij of ver weg. Toen dit soort lenzen net op de markt kwam waren multifocale lenzen niet zo goed als ze nu zijn. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen is er nu een soepele en naadloze overgang tussen het kijken naar een voorwerp dichtbij en een voorwerp in de verte. Daarom zijn multifocale contactlenzen tegenwoordig ook zo populair.


Multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar als maandlenzen, daglenzen en tweewekelijkse lenzen. Overleg met je opticien welke soort lens het beste bij jou past. 1 Day Acuvue Moist Multifocal is een enorm populaire lens onder dragers van multifocale lenzen. En ook Air Optix Aqua Multifocal en Dailies Total 1 Multifocal zijn bestsellers. Deze lenzen zijn natuurlijk allemaal verkrijgbaar in verschillende sterktes.

Ik denk dat ik ouderdomsverziendheid heb, wat nu?

Als je vermoedt dat je toe bent aan multifocale lenzen, dan is de eerste stap om naar de opticien te gaan. De opticien kan dan een oogmeting doen en op basis daarvan de juiste multifocale contactlens aanmeten. Probeer bijvoorbeeld multifocale lenzen van de serie Acuvue van Johnson & Johnson. Als je een oogmeting laat doen bij de opticien hoef je niet bang te zijn dat je meteen ergens aan vast zit (bijvoorbeeld een lenzenabonnement). Je kunt altijd je multifocale lenzen online bestellen.


Met een lenzenabonnement zit je namelijk meteen vast aan automatische incasso’s. Ook krijg je er vaak automatisch lenzenvloeistof bij, wat in veel gevallen teveel is. Je blijft dan zitten met een grote voorraad flessen lenzenvloeistof. Ook heb je met een abonnement vaak weinig invloed op wanneer je een nieuw doosje lenzen opgestuurd krijgt. De meest voordelige en handige manier om aan je multifocale lenzen te komen is door deze online op onze website te bestellen. In ons grote assortiment lenzen van toonaangevende merken vind je vast een lens die past bij jouw voorschrift en jouw wensen. Je ogen en je portemonnee zullen je dankbaar zijn!

Zijn multifocale lenzen wel geschikt voor mij?

Veel mensen vinden multifocale lenzen een stuk prettiger dan een leesbril. Met multifocale lenzen heb je altijd goed zicht, je hoeft dus nooit eerst op zoek te gaan naar je leesbril voordat je iets kunt lezen. Als je nog nooit lenzen hebt gedragen kan het soms eerst wennen zijn om multifocale lenzen te dragen. Geef het altijd even de tijd, zodat je ogen kunnen wennen aan de lenzen en aan de overgang in het kijken naar de verschillende afstanden.

Er is constant vooruitgang op het gebied van multifocale contactlenzen. Er is een grote kans dat er een multifocale contactlens is die perfect past bij jouw ogen en bij jouw wensen. Mocht je al multifocale lenzen dragen en heb je het gevoel dat je er toch niet perfect mee ziet? Of zie je er minder goed mee dan eerst? Dan raden we aan om (in overleg met je opticien) een andere multifocale lens te proberen. Dit omdat elke multifocale lens weer andere specifieke eigenschappen heeft. Een andere lens kan daarom soms beter bij jouw ogen en jouw sterkte passen.

BETAALMOGELIJKHEDEN