Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Vijf tips om droge ogen te voorkomen

maandag 26 oktober 2020 door Vision Direct

Man drinkt water uit een grote bidon

In de herfst en in de winter kun je snel last krijgen van droge ogen. Dit gebeurt wanneer je lichaam niet genoeg traanvocht aanmaakt. Tranen bestaan onder andere uit water en eiwitten. Dankzij traanvocht worden je ogen gehydrateerd en blijven ze schoon. Wanneer je niet genoeg traanvocht aanmaakt kan dat heel onprettig aanvoelen.

Er zijn verschillende oorzaken van droge ogen. Je kunt er bijvoorbeeld last van krijgen als je veel naar een computerscherm kijkt (computerogen) of als de verwarming aan staat. Als je lenzen draagt is er meer kans dat je last krijgt van droge ogen. Dit komt omdat de lens de hoeveelheid zuurstof beperkt die je oog kan bereiken. Die zuurstof is nodig om traanvocht aan te maken. Maar wees gerust: droge ogen kun je makkelijk verhelpen door onze vijf tips op te volgen.

Symptomen van droge ogen

Als je niet voldoende traanvocht aanmaakt, kun je last krijgen van deze symptomen:

 • Vermoeide ogen of wazig zien
 • Een branderig gevoel in je ogen
 • Roodheid
 • Gevoeligheid voor licht
 • Tranende ogen - je lichaam probeert te compenseren voor de droogheid
 • Het gevoel dat er iets in je ogen zit
 • Lenzen niet meer goed kunnen verdragen

Oorzaken van droge ogen

Er zijn verschillende redenen waarom je lichaam niet de juiste hoeveelheid tranen aanmaakt, zoals:

 • Ouder worden (vooral tijdens de menopauze)
 • Medische aandoeningen, zoals suikerziekte, lupus of een tekort aan vitamine A
 • De bijwerkingen van bepaalde medicijnen zoals antihistaminica en neusdruppels
 • Factoren binnen (verwarming, airconditioning, ventilator)
 • Factoren buiten (wind, rook, stof, droge lucht)
 • Contactlenzen dragen
 • Oogaandoeningen, beschadiging van de traanklieren of na een oogoperatie
 • Roken en alcohol drinken
 • Minder vaak knipperen, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, lezen of werken achter de computer

Tips om droge ogen te voorkomen

Groente en fruit op een tafel

Gezond eten voor je ogen

We weten allemaal dat het belangrijk is om gezond te eten. Een gebalanceerd dieet doet ook wonderen voor droge ogen. En natuurlijk is het belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Als je voedingsmiddelen eet die goed zijn voor de gezondheid van je ogen en die veel omega 3-vetzuren bevatten, dan kan dat ervoor zorgen dat de traanproductie wordt verhoogd.

Voorkom droge ogen door wekelijks twee porties vis te eten, zoals zalm, haring of tonijn. Vis bevat namelijk veel omega 3-vetzuren. Ook het eten van noten en zaden kan helpen, zoals walnoten, amandelen, lijnzaad, chiazaadjes of pompoenzaad. Je kunt de inname van antioxidanten verhogen door meer groente en fruit te eten. Met name sinaasappels, bessen, boerenkool en aubergine zijn heel gezond voor je ogen.

Bescherm je ogen tegen de elementen

Je ogen zijn de meest gevoelige organen in je lichaam, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ogen veilig en gezond blijven. Als je tijd buiten doorbrengt is het daarom het beste om een zonnebril te combineren met contactlenzen met een uv-filter. Een comfortabele, zachte contactlens met een uv-filter is bijvoorbeeld de everclear ELITE daglens. Deze zachte lens is ideaal voor droge en gevoelige ogen. De lenzen hebben een hoog watergehalte en dankzij het uv-filter helpen de lenzen je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen van de zon. Mocht je nadat je buiten bent geweest toch last krijgen van droge of gevoelige ogen, dan kun je je lenzen hydrateren met oogdruppels. Ook kun je oogoefeningen doen die helpen bij vermoeide ogen, een warm kompres op je ogen leggen of je lenzen even uitnemen.

Doosjes met everclear ELITE lenzen

Oogdruppels gebruiken

Oogdruppels zorgen supersnel voor verlichting bij droge en branderige ogen. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje oogdruppels bij de hand hebt. Stop een flesje in je handtas of broekzak en zorg ervoor dat je er eentje op je bureau hebt staan. Op die manier weet je zeker dat je altijd een flesje binnen handbereik hebt wanneer je droge ogen hebt.

Als je contactlenzen draagt kun je oogdruppels gebruiken om je lenzen weer te hydrateren. Controleer wel even of de oogdruppels geschikt zijn voor gebruik in combinatie met contactlenzen.

Niet teveel naar een scherm kijken

Als je veel tijd doorbrengt achter een computerscherm dan krijgen je ogen weinig rust. Als je naar een computerscherm kijkt, ga je vaak automatisch minder knipperen. Ook dat kan zorgen voor droge en vermoeide ogen. Het is daarom belangrijk om regelmatig even pauze te nemen en niet naar je scherm te kijken. Op die manier krijgen je ogen even rust. Zet bijvoorbeeld een kopje thee of maak een korte wandeling.

Een goede regel om te onthouden is de zogenaamde 20-20-20-regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden weg van je scherm, naar een object dat zich op 6 meter afstand bevindt (6 meter is ongeveer 20 voet). Als je thuiswerkt zorg er dan voor dat je computer op de juiste afstand van je ogen staat en dat de scherminstellingen juist zijn, zodat je niet teveel hoeft te turen naar het scherm.

Val niet in slaap met lenzen in

Lenzen zijn natuurlijk veel handiger om te dragen dan een bril. Maar gooi je bril niet de deur uit: het is goed voor je ogen om één dag in de week even geen lenzen in te hebben. Op die manier krijgen je ogen alle zuurstof die ze nodig hebben. Ook slaap is goed voor je ogen. Je ogen krijgen dan volledige rust. Belangrijk om te weten: ga nooit slapen met lenzen in. De lenzen beperken dan namelijk de zuurstoftoevoer en de toevoer van vocht naar je ogen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keer in slaap valt met je lenzen nog in. Als je wakker wordt voelen je lenzen dan enorm droog aan. Gebruik daarom oogdruppels om je lenzen en je ogen weer vochtig te maken. Er bestaan wel speciale lenzen om 's nachts te dragen. Als je deze lenzen wilt dragen, is het heel belangrijk om dit van te voren te bespreken met je opticien. Want deze lenzen zijn helaas niet geschikt voor iedereen. Dit soort lenzen zijn heel geschikt als je een druk leven hebt en amper tijd hebt om goed voor je lenzen en je ogen te zorgen.

please wait