Goedkoper dan in de winkel

Vermoeide ogen door stress

We hebben allemaal wel eens last van stress: je hebt het druk met werk of school en je gaat maar door zonder dat je echt rust neemt. Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.

Stress en problemen met je zicht

Het is heel normaal om je soms gespannen te voelen. Als je bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met een plotselinge verandering of een mogelijke bedreiging dan reageert je lichaam door zich voor te bereiden op wat er komen gaat. Als je je echter constant gespannen voelt en een gevoel van stress ervaart kun je last krijgen van chronische stress of een burn-out. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan langdurige stress tijdens een stressvolle periode kan het verstoringen in het autonome zenuwstelsel veroorzaken. Dit kan leiden tot diverse ziektes, psychische klachten en ook tot visuele problemen. Als je dit meemaakt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je minder gespannen gaat voelen en dat je niet constant last hebt van stress. Op die manier voorkom je dat je last krijgt van problemen met je zicht en vermoeidheid van de ogen.

Oogproblemen door stress

Als je last hebt van stress kan dit zorgen voor diverse problemen met je ogen en met je zicht. Dit is mede afhankelijk van de mate van stress waaraan je wordt blootgesteld. Doorgaans zijn deze symptomen gelukkig niet ernstig, maar als de symptomen langere tijd aanhouden is het wel belangrijk om een bezoek te brengen aan de huisarts of een oogarts om te controleren of er geen sprake is van een meer ernstige aandoening.

Voorbeelden van enkele van de meest voorkomende oogklachten door stress en de bijbehorende symptomen:


Vermoeide ogen - Vermoeide ogen worden vaak veroorzaakt door langdurig naar een beeldscherm te kijken. De symptomen zijn droge ogen, hoofdpijn, wazig zien of dubbel zien. Om dit gevoel te verlichten, is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen, veel water te drinken en regelmatig even weg te kijken van het beeldscherm. Geef je ogen rust om problemen met je zicht te voorkomen.

Blefaritis - Blefaritis (of blepharitis) veroorzaakt een ontsteking van de oogleden die onder andere leidt tot wazig zicht, rode oogleden en jeuk. Het gebruik van oogdruppels kan dit gevoel verlichten, vooral als je lenzen draagt.

Trillend ooglid - Heb je last van een trillend ooglid? Dit wordt ook wel myokymie genoemd. Een trillend ooglid wordt vaak veroorzaakt door vermoeidheid, stress of het gebruik van alcohol of cafeïne. • Als je vaak last hebt van een trillend ooglid raden we aan om een bezoek te brengen aan de opticien (of natuurlijk de huisarts). Een opticien kan dan de gezondheid van je ogen onderzoeken. Een trillend ooglid is gelukkig doorgaans een tijdelijke klacht.

Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte. In meer ernstige situaties kan dit zelfs leiden tot plotseling verlies van het gezichtsvermogen. De symptomen van deze lichamelijke klacht zijn gelukkig doorgaans tijdelijk. Het is wel heel belangrijk om bij dit soort symptomen een oogarts te raadplegen.

Wallen onder je ogen - Stress is een belangrijke oorzaak van wallen onder je ogen. Als je donkere kringen onder je ogen hebt is dit doorgaans het gevolg van kleine bloedvaatjes die door de huid heen schijnen. Dit heeft een blauwe of paarse waas als gevolg. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om gezwollen oogleden en wallen te verminderen.

Branderige ogen - Helaas kun je door stress last krijgen van branderige ogen. Dit is helemaal vervelend als je lenzen draagt. Oogdruppels kunnen in dat geval verlichting bieden. Ook als je hebt gehuild met lenzen in kunnen oogdruppels helpen.

Probeer everclear Eye Drops

Heb je vaak last van vermoeide ogen door stress? Dan zijn oogdruppels een aanrader. Deze everclear oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld om snel verlichting te brengen bij droge en vermoeide ogen. Het kleine flesje is makkelijk mee te nemen in je tas of broekzak. Deze oogdruppels kun je gebruiken met alle soorten zachte contactlenzen. Dankzij everclear oogdruppels blijven je lenzen langdurig gehydrateerd.

Probeer everclear Eye Drops
Hoe kun je problemen met je ogen voorkomen?

Periodes van stress zijn vaak onvermijdelijk. Maar het probleem wordt erger wanneer je langdurig symptomen van stress hebt en wanneer je niet goed voor je gezondheid zorgt. We hebben daarom enkele tips voor je verzameld om te voorkomen dat je door stress last krijgt van je ogen. En tips hoe je het beste met stressklachten om kunt gaan als je lenzen draagt.


1. Hydrateer je ogen - Stress zorgt bij veel mensen voor droge ogen. Als je hier last van hebt is het aan te raden om oogdruppels te gebruiken, helemaal als je lenzen draagt. Het dragen van silicone hydrogel lenzen helpt ook bij het optimaal hydrateren van je ogen. Onze opticiens raden hiervoor everclear ELITE aan.

2. De 20-20-20 regel - Als je vaak last hebt van visuele vermoeidheid is het belangrijk om je te houden aan de 20-20-20-regel. Dit houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden kijkt naar iets dat op 20 voet (dat is ongeveer 6 meter) afstand is. Dit zorgt ervoor dat je ogen kunnen ontspannen, je geeft je ogen zo even rust. Je kunt ook deze ontspannende oogoefeningen doen.

3. Hygiëne - Helemaal als je veel last hebt van stress is het belangrijk om goed voor je ogen te zorgen. Als je daglenzen draagt weet je zeker dat je elke dag nieuwe, schone lenzen draagt. Met daglenzen gooi je aan het eind van de dag je lenzen gewoon weg en de volgende dag gebruik je een nieuw paar lenzen. Het is ook belangrijk om altijd je handen te wassen voordat je je lenzen in doet.

4. Gezond eten - Gezond eten is enorm belangrijk voor je ogen. Als je voeding eet die gezond is voor je ogen kun je voorkomen dat stress een negatief effect heeft op de gezondheid van je ogen.

5. Sport en voldoende slaap - Een actief leven is belangrijk voor je algehele gezondheid. Dus zorg ervoor dat je niet teveel achter de computer zit of urenlang televisie kijkt. Hierdoor kun je namelijk last krijgen van computerogen. En wees zo actief mogelijk, natuurlijk in combinatie met voldoende nachtrust. Op die manier zorg je ook zo goed mogelijk voor gezonde ogen.

6. Oogtest - Het is belangrijk om elke twee jaar een oogtest te laten doen bij de opticien. Daarnaast is het belangrijk om, als je langdurig last hebt van een van bovenstaande symptomen, naar de opticien of huisarts te gaan om meer ernstige problemen met de gezondheid van je ogen te voorkomen.

BETAALMOGELIJKHEDEN