Goedkoper dan in de winkel

Alles over zachte en harde contactlenzen

In Nederland dragen ongeveer 1,7 miljoen mensen contactlenzen. Die komen in twee soorten: zachte en harde contactlenzen.


Op de website van Vision Direct verkopen we uitsluitend zachte contactlenzen, de meest populaire soort. Dat komt door verschillende redenen:


• Zachte contactlenzen zijn gemaakt van de nieuweste optische technologie, waardoor ze uiterst comfortabel en flexibel zijn en gedurende zeer lange tijd veel zuurstof doorlaten.


• Een zachte contactlens geeft je veel vrijheid: je kan ze sporadisch dragen en dus gemakkelijk afwisselen tussen een bril en contactlenzen.


• Eigen aan dat soort lenzen is dat ze meteen comfortabel zitten en je amper tijd nodig hebt om eraan te wennen.


Zachte lenzen komen er in verschillende soorten, zoals maandlenzen, weeklenzen of daglenzen, afhankelijk van de soort levensstijl die je hebt. Ook typisch aan zachte lenzen is dat ze snel vervangen moeten worden om vervuiling tegen te gaan. Je moet ze goed onderhouden, door bijvoorbeeld elke avond nieuwe lenzenvloeistof te gebruiken voor je lenzen en regelmatig je lenshouder te vernieuwen.

Geschiedenis van zachte lenzen

In 1508 werd het idee van lenzen bedacht, maar het duurde eeuwen vooraleer het concept ook echt werd uitgewerkt. Pas in 1887 heeft een glasblazer de allereerste contactlens gemaakt en ook bij zichzelf, in zijn eigen oog, ingebracht! Vandaag worden lenzen natuurlijk niet meer van glas gemaakt. De technologie voor contactlenzen is aanzienlijk verbeterd, en vooral voor zachte lenzen. De grootste revolutie komt wellicht van de Silicone Hydrogel lenzen, een nieuw type zachte lenzen die opmerkelijk meer zuurstof doorlaten dan gewone contactlenzen. Dat soort lenzen gaat niet alleen langer mee, ze zorgen er ook voor dat je na een lange dag geen last hebt van vermoeide of slechte bevochtigde – lees: droge – ogen.


Alle voordelen van zachte contactlenzen op een rijtje:

• Enorm zuurstofdoorlatend dankzij de nieuwste technologie (Silicone Hydrogel)

• Komt in verschillende vormen voor elke soort levensstijl (daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, ...)

• Goedkoper dan harde lenzen


Nog een pluspunt: ze trekken minder snel vuil aan, wat het kans op ooginfecties verkleint. Toch moet je altijd een goede hygiene hebben als je lenzen draagt, ongeacht welk type je draagt. Was bijvoorbeeld altijd je handen met zeep vooraleer je een lens of een oog aanraakt. Coopervision, een van de vele fabrikanten van contactlenzen, heeft een paar goede instructievideo’s die uitleggen hoe je lenzen correct moet verzorgen.


Zelf hebben we ook een handige gids en filmpjes voor je klaar, die vind je hier (lenzen indoen) en hier (lenzen uitdoen).

Harde lenzen

Een ander soort contactlenzen zijn vormstabiele lenzen of ‘harde lenzen’. Harde contactlenzen staan doorgaans bekend als de zogenaamde ‘semi rigide gas’ doorlatende lenzen of RGP’s. Ook die worden niet meer van glas gemaakt maar wel van polymethylmethacrylaat, een transparante thermoplastische kunststof is beter bekend onder de handelsnamen Perspex, Plexiglas, Altuglas en Oroglas, maar ook kortweg als acrylaat. Vreemd genoeg zijn dit soort lenzen oogvriendelijker, maar veroorzaken ze vooral in de eerste maand meer irritatie dan zachte lenzen. Harde lenzen hebben gemiddeld een langere levensduur dan zachten lenzen, ongeveer drie tot vijf jaar tijd.

In tegenstelling tot zachte lenzen worden harde lenzen op maat gemaakt voor je oog, meer bepaald op maat van de vorm van je hoornvlies. Omdat ze uit een hard soort materiaal gemaakt zijn, houdt dit type van lenzen zijn vorm beter dan zachte lenzen. Je kan ze dan ook langer dragen dan zachte lenzen, die sneller tot meer traanproductie zullen leiden. Er werd lange tijd beweerd dat met harde lenzen je oog iets minder snel achteruitgaat en het oogafwijkingen kan corrigeren, maar dat is tot nog toe niet wetenschappelijk bewezen. Wel is het een feit dat dat soort lenzen minder snel scheuren en minder snel last geven van ontstekingen. Harde lenzen zijn dan wel weer duurder dan zachte lenzen in aankoop.


Alle voordelen van harde contactlenzen op een rijtje:

• Kunnen lang meegaan, tot wel een paar jaar tijd

• Worden op maat gemaakt, dus ideaal om een brede waaier aan visuele problemen te corrigeren

• Hoge kwaliteit lenzen, die volgens sommige bronnen bijziendheid in zekere mate mate kunnen corrigeren


Harde lenzen worden voornamelijk aanbevolen bij zware of onregelmatige vormen van astigmatisme, een cilindrische afwijking die vaak voorkomt bij zowel kinderen als bij volwassenen. Als je astigmatisme hebt, heb je problemen met ver én dichtbij zien. Ze kunnen ook gedragen worden door allergische personen. Vergeet alleen niet dat er een zekere gewenningsperiode nodig is en daar is het dagelijks dragen van harde lenzen essentieel. Je kan ze dus niet zomaar in- en uitdoen voor een dagje sporten of een avondje uit. Stof en wind kunnen bovendien veel hinder veroorzaken bij dit soort van contactlensdragers.


Ontdek hier ons assortiment zachte lenzen.

BETAALMOGELIJKHEDEN