Verzending kan vertraagd zijn door een update van onze website.

Goedkoper dan in de winkel

Hoe moet ik mijn voorschrift lezen?

Met een voorschrift voor contactlenzen kun je lenzen kopen die precies afgestemd zijn op wat jouw ogen nodig hebben. Dit kan een opticien bepalen aan de hand van een oogtest. Je krijgt je lenzenvoorschrift meestal mee van de opticien nadat je succesvol lenzen hebt geprobeerd. Als je geen voorschrift gekregen hebt van de opticien, kun je er het beste om vragen. Het is namelijk je recht om een kopie van het voorschrift te krijgen.

"Zo lees je een voorschrift"

In deze video wordt uitgelegd hoe je het voorschrift van de opticien kunt lezen.

Hoe lees ik mijn voorschrift?

Als je online contactlenzen wil kopen van webshops zoals Vision Direct is het belangrijk dat je goed je voorschrift begrijpt zodat je de correcte lenzen kan kopen. Je kan je voorschrift vinden op het papier dat je van je opticien gekregen hebt na een controle, of aan de zijkant van je contactlensdoos. Als je de doos hebt weggegooid, zie je je voorschrift op de verpakking van je individuele lenzen.


Een geschreven voorschrift bevat gewoonlijk de volgende specificaties: basiscurve, diameter en sterkte. Er kunnen ook bijkomende cijfers op staan voor cilinder en as als je astigmatisme heb, en additie voor mensen met presbyopie. Het voorschrift voor je linkeroog kan verschillen van dat van je rechteroog.

Voorbeeld van een voorschrift:

Hieronder een voorbeeld van een voorschrift aan de zijkant van een doos 1-Day Acuvue Moist voor Astigmatism.

Basiscurve

Diameter

Sterkte

Cilinder

As

Additie

Dominant

Links

8.4

14.0

-0.50

-1.25

10

+1.0

N

Rechts

8.4

14.0

-1.25

-1.25

10

+1.0

D


Houd er aub rekening mee dat een voorschrift voor contactlenzen verschillend is van die van een bril, dus je kan niet het voorschrift van je brillenglazen gebruiken.

Wat betekenen al die specificaties op je voorschrift?

Basiscurve (BC): De basiscurve geeft de curve (of kromming) van de lens weer die past bij de achtercurve van het hoornvlies van je oog. De diameter geeft de doorsnede van de lens meestal weer in millimeters, of met de woorden: flat, medium, steep.

Diameter (DIA): De diameter van de contactlens wordt ook weergegeven in millimeters en verwijst naar de doorsnede van de lens.

Sterkte/Sfeer (PWR/SPH): Dit cijfer duidt aan of je ver- of bijziend bent en hoe groot je correctie is. Als je verziend bent zal je voorschrift beginnen met + (plusteken), ben je bijziend dan begint dit met - (minteken). Dat teken wordt gevolgd door een cijfer dat start aan 0 en telkens met 0.25 vermeerderd wordt. Hoe hoger het nummer, hoe sterker de visuele correctie is die je nodig hebt.

Voorschrift getallen voor astigmatisme

De onderstaande specificaties zijn alleen te zien op voorschriften waar er een correctie nodig is voor astigmatisme.

Cilinder (CYL): De cilinder is altijd een negatief nummer met sprongen van 0.25. Zoals de sterkte/sfeer cijfers die getoond worden op alle standaard voorschriften, geeft de cilinder extra informatie aan die nodig is voor mensen met astigmatisme.

As (AX): Astigmatisme wordt veroorzaakt door een onregelmatige curve van het oog. De as is een cijfer dat de hoek van de correctie bepaalt die nodig is om scherp te zien. De as is altijd een cijfer tussen 0 en 180 graden.

Voorschrift getallen voor presbyopie

De onderstaande cijfers worden enkel getoond op voorschriften voor contactlenzen wanneer er een correctie nodig is voor presbyopie/multifociaal.

Additie (ADD): Als je lijdt aan presbyopie dan heeft dat een invloed op je zicht van dichtbij. Het additie cijfer bepaalt het niveau van correctie dat je nodig hebt om van dichtbij scherp te zien. Dat nummer is een nummer tussen 0.50 en 3.00, hoewel sommige contactlensmerken ook spreken over high, medium en low (hoog, medium en laag).

Dominant: Als je multifocale lenzen draagt (dit worden ook wel varifocale lenzen genoemd), dan wordt je voorschrift bepaald door een dominant en een niet-dominant oog. Het dominant oog wordt meestal aangeduid met D, het andere oog met de letter N.

BETAALMOGELIJKHEDEN