Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Welke vitamines zijn goed voor je ogen?

maandag 19 oktober 2020 door Vision Direct

Gezonde fruit en groente

Gezond eten is goed voor je ogen. Om je ogen zo gezond mogelijk te houden is het niet alleen belangrijk om goede lenzen te dragen, maar ook om ervoor te zorgen dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Lees hier wat je het beste kunt eten zodat je alle vitamines en mineralen krijgt die goed zijn voor je ogen.

Vitamine A

Vitamine A heet ook wel retinol. Deze vitamine is van belang voor een gezonde huid, nagels en haar en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine A maakt deel uit van de carotenoïden-familie. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk omdat ze antioxidanten bevatten, deze beschermen je lichaam tegen de werking van vrije radicalen. Carotenoïden spelen een belangrijke rol bij de vorming van fotoreceptoren in het netvlies.

Luteïne en zeaxanthine zijn vormen van carotenoïden in voedingsmiddelen. Luteïne en zeaxanthine zijn een belangrijk onderdeel van het netvlies van het oog. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen het risico op het ontwikkelen van oogaandoeningen (zoals staar) verminderen.

Een gebrek aan deze voedingsstoffen kan problemen met het zicht veroorzaken, zoals nachtblindheid en droge ogen. Het kan ook het risico op oogaandoeningen vergroten, wat in het ergste geval zelfs tot blindheid kan leiden.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit in onder andere vlees, melk, boter, eieren, vis, kip, tomaat, broccoli en groene bladgroenten. Ook zit vitamine A in Ocuvite Lutein multivitamines. Deze multivitamines zijn speciaal ontwikkeld om je ogen gezond te houden.

Vitamine A en carotenoïden vind je vooral in groente en fruit dat oranje, rood of geel van kleur is, zoals meloen, abrikozen, pompoen, zoete aardappel, mango en natuurlijk wortel. Ook bosbessen bevatten een hoge concentratie vitamine A.

Tip: Om zoveel mogelijk vitamine A binnen te krijgen wordt aangeraden om groentes met vitamine A (indien mogelijk) ongekookt te eten. Als de groente wel moeten worden gekookt, doe dit dan zo kort mogelijk. Verse groente is natuurlijk altijd het beste!

Vitamine B

Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.

Waar zit vitamine B in?

Vitamine B vind je vooral in voedingsmiddelen zoals vlees, bonen, spinazie, bladgroenten, granen en eieren.

Vrouw pakt sinaasappels uit boodschappentas

Vitamine C

Vitamine C, of ​​ascorbinezuur, is een belangrijke antioxidant die je immuunsysteem beschermt. Deze bekende vitamine helpt ook om het risico op het ontwikkelen van degeneratieve oogziektes (zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie) te verminderen. Daarnaast helpt het een hoornvliesinfectie te voorkomen.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit vooral in citrusfruit, koolsoorten, groene bladgroentes, tomaten en paprika's. Als je bang bent dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt, dan kun je voedingssupplementen nemen, zoals PreserVision Soft Gels of PreserVision Tablets. Deze voedingssupplementen bevatten een combinatie van vitamines en mineralen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze een positief effect hebben op je gezichtsvermogen.

Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D is te vinden in eieren, zalm, kabeljauw, tonijn, sardines, ansjovis en makreel.

Tip: Vergeet niet elke dag tijd in de buitenlucht door te brengen, zodat je je lichaam de kans geeft voldoende vitamine D aan te maken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om je ogen te beschermen tegen de zon. Draag daarom lenzen met een uv-filter gecombineerd met een zonnebril.

Vitamine E

Vitamine E (tocoferol) is een vetoplosbare vitamine. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spierweefsel. Vitamine E verlaagt het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Ook versterkt het de oogspieren en voorkomt het wazig zien.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E kun je vinden in brood, noten, zaden, margarine, graanproducten, groente en fruit. Vitamine E vind je ook in Ocuvite Complete, een voedingssupplement van Bausch & Lomb. Dit voedingssupplement bevat naast vitamine E hoogwaardige omega 3-vetzuren, luteïne, zeaxanthine, vitamine C en zink. Allemaal essentiële voedingsstoffen die je ogen nodig hebben om gezond te blijven.

Welke mineralen goed zijn voor je ogen

Naast vitamines zijn er ook nog mineralen en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen. Dit zijn bijvoorbeeld omega 3-vetzuren, zink en selenium.

Een gegrilde vis op een bord met salade

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn 'goede' meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en zorgen voor gezonde ogen. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren de functies van het netvlies ondersteunen.

Omega 3 zit vooral in vette vis, zoals zalm, haring, makreel en forel. Natuurlijk vind je bij ons ook voedingssupplementen met omega 3-vetzuren. Probeer bijvoorbeeld eens Ocuvite Complete. Deze gels bevatten hoogwaardige omega 3-vetzuren, luteïne, zeaxanthine, vitamine C en E en zink: essentiële voedingsstoffen voor gezonde ogen.

Zink

Zink is een krachtige antioxidant. Zink helpt het lichaam om vitamine A op te nemen. Het beschermt tegen nachtblindheid en oogaandoeningen zoals staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Zink vind je onder andere in schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, garnalen en oesters), vlees, kaas, graanproducten en noten. Er zijn ook voedingssupplementen verkrijgbaar met zink, bijvoorbeeld Ocuvite Complete en PreserVision Original Soft Gels.

Selenium

Selenium is een mineraal met een antioxiderende en celbeschermende werking. Selenium helpt daarnaast om vitamine E te absorberen. Selenium zit onder andere in vis, vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten.

please wait