Verzending kan vertraagd zijn door een update van onze website.

Goedkoper dan in de winkel

Lenzenvloeistof vergeten, wat nu?

Als je lenzen draagt heb je het vast wel eens meegemaakt: je doet je lenzen 's avonds uit en je wilt de lenzen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof doen. Maar ineens ontdek je dat de fles lenzenvloeistof leeg is. Of je gaat een weekendje weg en je komt er tot je grote schrik achter dat je je lenzenvloeistof vergeten bent. Help! Lees onze tips om erachter te komen wat je wel én niet moet doen in zo'n situatie.

Bewaar je lenzen niet in water

Misschien denk je 'Ach, ik kan m'n lenzen wel een nachtje in water bewaren'. Doe dit absoluut niet! In water zitten namelijk bacteriën die heel schadelijk kunnen zijn voor je ogen en voor je lenzen. Ook kan water de vorm van zachte lenzen veranderen.


Acanthamoeba is bijvoorbeeld een organisme dat vaak in water voorkomt. Wanneer deze parasiet in contact komt met je lenzen hecht het zich aan de lens. De parasiet kan er daardoor voor zorgen dat je oog ontstoken raakt en uiteindelijk geïnfecteerd raakt (dit heet acanthamoeba keratitis). Dit is ook de reden dat je niet moet gaan zwemmen met lenzen in.

Niet slapen met je lenzen in

Wat je ook gaat doen, ga nooit slapen met je lenzen in. Als je dit doet word je geheid wakker met rode, geïrriteerde ogen en donkere kringen onder je ogen. Als je slaapt met je lenzen in, krijgen je ogen namelijk niet voldoende zuurstof, omdat lenzen de zuurstoftoevoer naar je ogen beperken. Ook worden je lenzen niet meer optimaal gehydrateerd. Als je slaapt, knipper je namelijk niet met je ogen. Terwijl knipperen juist helpt om traanvocht te produceren. Als je gaat slapen met je lenzen nog in kan dat vanwege het gebrek aan zuurstof en hydratatie gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen.

Kan ik zelf lenzenvloeistof maken?

Misschien vraag je je af of het mogelijk is om zelf lenzenvloeistof te maken. Helaas is het antwoord daarop 'nee'. Lenzenvloeistof bestaat uit ingrediënten die je zelf niet in huis hebt of zomaar even kunt kopen. Lenzenvloeistof wordt gemaakt door bedrijven die beschikken over specialistische kennis en professionele apparatuur om lenzenvloeistof te produceren. Daarnaast is er ook een groot verschil tussen bijvoorbeeld multi-purpose lenzenvloeistof of lenzenvloeistof met peroxide.


Ga nooit zelf aan de slag om te proberen om lenzenvloeistof na te maken. Dit kan zeer schadelijk zijn voor zowel je lenzen als je ogen. Gebruik alleen lenzenvloeistof van een goede kwaliteit, zoals everclear REFRESH. Deze lenzenvloeistof is geschikt voor alle soorten zachte contactlenzen, inclusief silicone hydrogel lenzen. Deze lenzenvloeistof is perfect als je gevoelige ogen hebt.

Wat je kunt doen als je geen lenzenvloeistof bij je hebt

Je weet nu wat je vooral niet moet doen. Maar wat kun je wel doen als je ontdekt dat je geen lenzenvloeistof hebt? In zo'n geval kun je het beste vrienden of familie in de buurt bellen of een berichtje sturen. Of bel aan bij de buren. Wie weet is er iemand die lenzenvloeistof voor je heeft (check altijd wel even of het de juiste lenzenvloeistof voor jouw lenzen is). Of probeer de avondwinkel, het tankstation in de buurt of die ene supermarkt die nog tot laat open is. Deze winkels verkopen soms flessen lenzenvloeistof.

Het is natuurlijk het beste om deze situatie te voorkomen. Daarom onze tips om te voorkomen dat je zonder lenzenvloeistof komt te zitten:

Op tijd bestellen - Bestel meteen lenzenvloeistof op het moment dat je je lenzen bestelt. Zo weet je zeker dat je altijd een voorraadje in huis hebt.

Daglenzen - Als je een weekendje weg gaat of ergens gaat logeren kun je daglenzen overwegen. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw setje lenzen. Aan het einde van de dag gooi je de lenzen weg. Met daglenzen heb je dus geen lenzenvloeistof meer nodig!

Dag-en-nacht-lenzen - Er bestaan lenzen die je 's nachts in kunt houden. Deze lenzen heten ook wel extended wear-lenzen of dag-en-nacht-lenzen. Deze lenzen voor langdurig gebruik zijn maandlenzen die je één tot vier weken kunt inhouden zonder dat je de lenzen hoeft te vervangen. Deze lenzen kun je dus gewoon inhouden als je gaat slapen (overleg wel eerst met je opticien om te kijken of dit soort lenzen geschikt zijn voor jouw ogen).

Klein flesje lenzenvloeistof - Zorg ervoor dat je altijd een klein flesje lenzenvloeistof bij je hebt als je de deur uit gaat. De meeste soorten lenzenvloeistof zijn verkrijgbaar in handige, kleine reisverpakkingen van minder dan 100 ml. Deze flesjes kun je makkelijk meenemen in je tas of jaszak.

Bril meenemen - Zorg ervoor dat je je bril meeneemt als je niet thuis slaapt. Op die manier weet je zeker dat je altijd een alternatief hebt mocht er iets met je lenzen aan de hand zijn.

Online lenzenvloeistof bestellen

Merk je dat je lenzenvloeistof bijna op is? Bestel dan snel online nieuwe lenzenvloeistof, zodat je zeker weet dat je niet zonder komt te zitten. Bestel je bij ons op werkdagen voor 22.00 uur, dan heb je je bestelling de volgende dag al in huis! En bestel je voor meer dan € 49 dan is de bezorging ook nog eens helemaal gratis.


Er zijn veel verschillende soorten lenzenvloeistof verkrijgbaar, het kan daardoor moeilijk zijn om de juiste lenzenvloeistof te kiezen. Welke lenzenvloeistof geschikt is voor jou, hangt voornamelijk af van wat voor soort lenzen je draagt en hoe vochtig je ogen van nature zijn. Op onze pagina over welke lenzenvloeistof je het beste kunt gebruiken lees je er meer over.

BETAALMOGELIJKHEDEN