Goedkoper dan in de winkel

Eiwitaanslag op lenzen

Als je lenzen draagt heb je er vast wel eens last van gehad: eiwitaanslag op je lenzen. Vaak merk je het omdat je last krijgt van een wazig zicht en omdat je lenzen niet meer prettig aanvoelen als je ze draagt. De ene lenzendrager heeft vaker last van eiwitaanslag op de lens dan de andere lenzendrager. Heb jij er regelmatig last van? Lees hier wat eiwitaanslag precies is, wat de oorzaak van eiwitaanslag is, hoe je je lenzen het beste kunt schoonmaken en hoe je eiwitaanslag kunt voorkomen.

Eiwitaanslag lenzen oorzaak

Een van de meest voorkomende problemen voor lensdragers is de opbouw van eiwitten op het oppervlak van de lens, waardoor het zicht vertroebelt. Eiwitaanslag is als het ware een laagje vettigheid op de lens. Omdat je lens door deze vettige aanslag niet goed schoon is, wordt je zicht wazig. Hoe deze olie-achtige aanslag ontstaat? Je ogen scheiden van nature de hele dag eiwitten uit. Als je lenzen draagt komen deze eiwitten op de lens terecht. Normaal wordt dit vanzelf verwijderd wanneer je een paar keer met je ogen knippert. Maar soms kan het gebeuren dat de eiwitaanslag op je lens blijft zitten. Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen, zoals een veranderde hormoonhuishouding, de aanmaak van minder traanvocht dan normaal of gevoeligheid voor de lenzenvloeistof die je gebruikt.

Eiwitaanslag lenzen schoonmaken

Het is natuurlijk altijd enorm belangrijk om zo hygiënisch mogelijk om te gaan met je zachte lenzen, helemaal als je maandlenzen of weeklenzen draagt. Als je vaak last hebt van eiwitaanslag op de lens is dit nog belangrijker. Zorg er daarom voor dat je je lenzen elke avond goed schoonmaakt met lenzenvloeistof. Doe de zachte lens vervolgens in een schoon lenzenbakje dat gevuld is met lenzenvloeistof. Als je de volgende ochtend je lenzen weer in doet is het belangrijk om de lens eerst af te spoelen met wat druppels lenzenvloeistof uit de fles lenzenvloeistof.


Een goede hygiëne is belangrijk als je zachte lenzen draagt. Was dus altijd goed je handen voordat je je lenzen aanraakt. En droog je handen vooral ook goed af, aangezien je lenzen niet in contact moeten komen met water (het gebruik van water om je lenzen mee schoon te maken raden wij daarom ook ten zeerste af). Ook is het belangrijk om regelmatig een nieuw lenzendoosje te gebruiken. Het is het beste om je lenzendoosje te vervangen op het moment dat je weer een nieuw paar lenzen gaat dragen. Dus als je zachte maandlenzen draagt, gebruik je elke maand een nieuw lenzendoosje. Gebruik je tweewekelijkse lenzen, dan vervang je om de week het lenzenbakje. Op die manier voorkom je niet alleen eiwitaanslag, maar ook meer ernstige aandoeningen zoals conjunctivitis of een ontsteking van het hoornvlies.

Eiwitaanslag lenzen voorkomen

Om eiwitaanslag te voorkomen is het dus heel belangrijk om je lenzen altijd goed schoon te maken met de juiste lenzenvloeistof. Zorg ervoor dat je een lenzenvloeistof gebruikt die past bij jouw lenzen en jouw ogen. Overleg altijd met je opticien welke lenzenvloeistof het meest geschikt is voor jouw ogen en jouw zachte lenzen. Als je gevoelige ogen hebt en eiwitaanslag wilt voorkomen dan kan een peroxide lenzenvloeistof een oplossing zijn. De krachtige soort lenzenvloeistof zorgt ervoor dat je lenzen optimaal worden gereinigd.


Reinigingsmiddelen op basis van waterstofperoxide hebben een sterker desinfecterend vermogen. Deze lenzenvloeistof bevat geen conserveermiddelen. Hierdoor zijn deze vloeistoffen een goede optie als je zeer gevoelige ogen hebt. Lenzenvloeistof met peroxide kan alleen worden gebruikt op advies van je opticien. Dit komt omdat je goed moet worden geïnstrueerd over het gebruik van lenzenvloeistof met waterperoxide. De peroxide moet namelijk na gebruik worden geneutraliseerd. Deze neutralisatie gebeurt met een neutralisatieschijf in een speciaal lenzendoosje of met tabletten die aan de lenzenvloeistof moeten worden toegevoegd.

Wat kun je doen als je last hebt van eiwitaanslag?

Als je vaak last hebt van eiwitaanslag op je contactlenzen, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Andere lenzen dragen: Als je regelmatig last hebt van eiwitaanslag is het de moeite waard om eens te kijken of een ander merk of ander soort zachte lens je beter bevalt. Probeer bijvoorbeeld eens een silicone hydrogel contactlens. Contactlenzen gemaakt van silicone hydrogel hebben een extra hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Lenzen gemaakt van deze nieuwe materialen laten tot wel vijf keer meer zuurstof door dan traditionele hydrogellenzen.
  • Daglenzen dragen: Het kan ook helpen om daglenzen te gaan dragen in plaats van maandlenzen of tweewekelijkse lenzen. Met daglenzen gebruik je namelijk elke dag een schoon paar lenzen. Het voordeel van daglenzen is dat je de lenzen niet elke avond hoeft schoon te maken met lenzenvloeistof. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen in de prullenbak en de volgende dag gebruik je een nieuw paar lenzen. Je weet zo dus zeker dat de lens helemaal schoon is als je deze ‘s ochtends in doet. Populaire daglenzen zijn 1 Day Acuvue Moist, everclear ELITE en Dailies AquaComfort Plus.
  • Andere lenzenvloeistof gebruiken: Soms kan het gebeuren dat je ogen gevoelig zijn voor een bepaalde soort lenzenvloeistof en dat je daarom last krijgt van eiwitaanslag op je lenzen, een rood oog of een allergische reactie. Het kan dan helpen om over te stappen op een andere soort lenzenvloeistof, zoals everclear REFRESH of AOSept Plus HydraGlyde. Overleg dit altijd wel eerst met je opticien, zodat je zeker weet dat de lenzenvloeistof geschikt is voor het soort lenzen dat je draagt. Een opticien kan je vertellen welke lenzenvloeistoffen het beste passen bij jouw soort lenzen.
  • Tabletten tegen eiwitaanslag: Als je toch last blijft houden van eiwitaanslag op de lens kun je speciale schoonmaaktabletten voor lenzen proberen. Deze tabletten los je op in lenzenvloeistof in een lenzendoosje. Vervolgens plaats je de lens in het lenzenbakje. De tablet zorgt ervoor dat je lenzen grondig worden gereinigd en het verwijdert de eiwitaanslag.
Oogdruppels bij eiwitaanslag op je lenzen

Soms kunnen oogdruppels tijdelijk uitkomst bieden als je last hebt van eiwitaanslag. Probeer bijvoorbeeld eens everclear oogdruppels. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor geïrriteerde, vermoeide en droge ogen. Blijf je snel last houden van eiwitaanslag op je lenzen of heb je last van een pijnlijk oog? Maak dan een afspraak bij de opticien. De opticien kan kijken waardoor dit probleem wordt veroorzaakt. Sowieso is het goed om elke twee jaar naar de opticien te gaan voor een oogtest. Je weet dan zeker dat je nog steeds de juiste sterkte lenzen draagt.

BETAALMOGELIJKHEDEN