Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Waar of niet waar? Mythes over contactlenzen

Vrouw doet een contactlens in haar oog

Er zijn veel mythes en broodjeaapverhalen over contactlenzen. Het is natuurlijk altijd beter om voorzichtig te zijn met je lenzen. Maar het is ook belangrijk om te weten wat waar is en wat onjuist is. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van veelvoorkomende onwaarheden over contactlenzen. Heel handig als je twijfelt om van een bril over te schakelen naar lenzen.

  • Kan een lens zomaar uit mijn oog vallen?

    Ja en nee. Een contactlens kan uit je oog vallen als het bijvoorbeeld heel hard waait of als je hard in je ogen wrijft. Maar het is in ieder geval niet heel gebruikelijk dat het gebeurt. Contactlenzen zijn namelijk zo gemaakt dat ze perfect passen bij de vorm van je ogen, zodat ze niet zomaar uit kunnen vallen. Zachte silicone hydrogel lenzen vormen zich beter naar de vorm van je oog dan harde lenzen. Dit is ook waarom zachte lenzen populair zijn bij bijvoorbeeld sporters.

  • Kan een contactlens verkeerd om zitten?

    Ja. Maar er is een makkelijke manier om te zien of je de lens op de juiste manier vasthoudt voordat je deze indoet. Zorg ervoor dat de lens de juiste vorm heeft. Als je de contactlens op je vingertop plaatst, moet de lens eruit zien als een kommetje, met rechtopstaande randen. Als de randen van de lens naar buiten lijken te krullen, dan zit de lens binnenstebuiten. Meer informatie vind je in onze handige gids over het indoen van contactlenzen.

  • Kan een contactlens kwijtraken in mijn oog?

    Nee. Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende horrorverhalen over contactlenzen. Een contactlens kan uit je oog vallen of 'vastplakken' aan je ooglid. Maar een lens kan nooit achter je oogbol verdwijnen. Het slijmvlies dat het oogwit en de binnenste zijde van de oogleden bedekt, het bindvlies, zorgt er namelijk voor dat er niets achter je oog kan verdwijnen. Wat wel kan gebeuren is dat een lens dubbelvouwt als je in je oog wrijft, waardoor de lens vast kan plakken aan je ooglid. Dit kan even onhandig zijn, maar het is verder niets ernstigs.

  • Kan ik contactlenzen dragen als ik last heb van droge ogen?

    Natuurlijk kan dat. Als je last hebt van droge ogen, vraag je je misschien af of contactlenzen dragen een goed idee is. Maar droge ogen hoeven geen belemmering te zijn voor het dragen van lenzen. Als je kiest voor silicone hydrogel-lenzen, laten de lenzen veel zuurstof door naar je ogen. Deze lenzen maken vaak gebruik van de meest moderne hydrateringstechnologie, die de natuurlijke pH-waarde van je tranen nabootst. Als je last hebt van droge ogen kun je het beste kiezen voor daglenzen of weeklenzen/tweewekelijkse lenzen.

    Ook zijn er veel oogverzorgingsproducten die je ogen hydrateren en ervoor zorgen dat je ogen niet droog meer aanvoelen. Zoals bijvoorbeeld everclear oogdruppels, voor maar € 3,99. Deze oogdruppels zitten in een handig klein flesje dat je overal mee naartoe kunt nemen.

  • Kan een contactlens je oog beschadigen?

    Nee. Contactlenzen die worden verkocht door goedgekeurde opticiens zijn veilig, ze worden als medische hulpmiddelen beschouwd. Lenzen kunnen echter wel de gezondheid van je ogen beïnvloeden als je ze te lang draagt. Je moet de lenzen alleen zo lang dragen en schoonmaken als wordt aangegeven op de verpakking. Als je lens niet meer prettig aanvoelt of gaat irriteren, doe je lens dan meteen uit. Een lens zou op zo'n manier op je oog moeten zitten dat je de lens niet voelt. Het zou moeten voelen alsof je geen lens draagt. Als je regelmatig last hebt van je lenzen, breng dan een bezoek aan de opticien.

  • Kan een contactlens zorgen voor gezwollen oogleden?

    Nee. Je kunt last hebben van gezwollen oogleden of geïrriteerde ogen, maar de boosdoener is niet de contactlens. Deze symptomen komen meestal voor wanneer bacteriën in contact komen met je oog. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld je contactlenzen hebt gedragen tijdens het zwemmen of als je lenzen draagt onder de douche. Bacteriën in het water kunnen dan makkelijk bij je lenzen komen. Dit is ook waarom we adviseren om niet te zwemmen met lenzen. Een pijnlijk, gezwollen ooglid met een bultje erop kan duiden op een chalazion.

  • Kan een contactlens zorgen voor een hoge oogdruk?

    Nee. Contactlenzen kunnen niet zorgen voor een hoge oogdruk. Als je last hebt van een hoge oogdruk, breng dan eerst een bezoek aan je opticien om te overleggen of je nog contactlenzen kunt dragen.

  • Kan een contactlens ervoor zorgen dat je je duizelig voelt?

    Waar en niet waar. Als je voor het eerst lenzen gaat dragen kun je je in het begin wat duizelig voelen. Maar dit zou niet lang moeten duren. Als je je wel langer duizelig blijft voelen, neem dan contact op met je opticien. Het kan dan zijn dat je lenzen niet de juiste sterkte hebben.

  • Kan ik in mijn ogen wrijven als ik contactlenzen draag?

    Nee. Je moet niet in je ogen wrijven, of je nu lenzen draagt of niet. Als je lenzen draagt moet je helemaal extra voorzichtig zijn. Als je in je ogen wrijft, kan dat namelijk je hoornvlies beschadigen. Daarnaast kunnen er schadelijke bacteriën op je vingers zitten die een infectie aan je ogen kunnen veroorzaken of een strontje op het ooglid.

  • Kan ik huilen met mijn contactlenzen in?

    Natuurlijk kun je gewoon huilen met lenzen in. Dit is gelukkig niet slecht voor je lenzen of voor je ogen. Als je merkt dat je lenzen na het huilen niet fijn aanvoelen, dan kun je ze even uitnemen en schoonmaken.

  • Kan ik mijn lenzen langer dragen dan wordt aangeraden?

    Nee. Als je net begint met het dragen van lenzen dan hoor je misschien mensen om je heen wel eens zeggen dat het geen probleem is om je lenzen langer in te laten dan op het doosje staat aangegeven. Maar dit is niet waar. Het probleem is namelijk hetzelfde als wanneer je zou gaan slapen met je lenzen in: het gebrek aan zuurstoftoevoer naar je ogen kan schadelijk zijn voor je ogen en je zicht. Als je je lenzen langer in wilt houden, dan raden we je aan om contact op te nemen met je opticien. Een opticien kan je advies geven over lenzen die je langdurig kunt dragen.

  • Kan ik slapen met mijn lenzen in?

    Nee, niet met gewone lenzen. Als je bijvoorbeeld vergeet om je lenzen uit te doen voordat je gaat slapen, dan word je waarschijnlijk wakker met pijnlijke ogen. Het risico dat er echt iets ergs gebeurt na één nacht slapen met je lenzen in is klein. Maar als je dit vaker doet kan het op de lange termijn een schadelijk effect hebben. Wanneer je oogleden gesloten zijn, krijgen je ogen namelijk minder zuurstof. Als je lenzen minder zuurstof krijgen en niet worden gehydrateerd, dan worden je lenzen heel droog. Dit voelt heel onprettig aan. Het zorgt meestal ook voor rode en geïrriteerde ogen. Als dit vaker gebeurt kan het zorgen voor meer serieuze klachten.

    Als je per ongeluk met je lenzen hebt geslapen, haal dan je lenzen meteen uit zodra je wakker wordt. Als je je zorgen maakt over aanhoudende pijn aan je ogen, neem dan contact op met je opticien of je huisarts.

    Er bestaan wel speciale lenzen die zijn ontworpen om mee te slapen. Als je geïnteresseerd bent in het dragen van deze lenzen, neem dan contact op met je opticien. Een opticien kan advies geven over lenzen die je langdurig kunt dragen (en die je dus ook 's nachts in kunt houden).

  • Kan ik zwemmen met lenzen?

    Nee. Zwemmen en douchen met contactlenzen in wordt ten zeerste afgeraden door artsen. Water bevat namelijk veel bacteriën die schadelijk zijn voor je ogen. Kijk voor meer informatie in onze handige gids over zwemmen met lenzen en douchen met lenzen.

  • Kunnen contactlenzen smelten?

    Nee. Online zijn veel horrorverhalen te vinden over mensen die te lang naar het houtskool in een barbecue hebben gestaard waardoor hun lenzen zijn gesmolten. Maar dit zijn broodje aap-verhalen, niet waar dus. Om je lenzen te laten smelten, zijn enorm hoge temperaturen nodig. Je huid zou dan eerst verbranden voordat je contactlens verbrandt. Het enige risico in deze situatie is dat je ogen droog aanvoelen vanwege de rook. In dat geval kun je je lenzen uitdoen zodat er voldoende zuurstof bij je ogen kan komen. Ook kun je oogdruppels gebruiken zodat je ogen minder droog voelen.

  • Kunnen contactlenzen bevriezen?

    Nee. Kou kan zorgen voor gevoelige of droge ogen, maar je lenzen zullen niet bevriezen. Hiervoor zijn extreem lage temperaturen nodig. Dus dit is zeer onwaarschijnlijk.

  • Zijn contactlenzen hard en stug?

    Nee. Sommige mensen die nog nooit lenzen hebben geprobeerd hebben het vooroordeel dat een contactlens aanvoelt als stukje stug plastic op je oog. Er zijn contactlenzen (harde lenzen) die stug aanvoelen, maar tegenwoordig zijn de meeste contactlenzen gemaakt van silicone hydrogel.

    Op onze website vind je veel tips over het dragen van contactlenzen. Lees bijvoorbeeld onze handige gidsen over het indoen en uitdoen van lenzen. Daar wordt alles goed uitgelegd. Of lees wat een betere optie is voor jouw ogen: een bril of lenzen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij staan klaar om al je vragen over contactlenzen te beantwoorden.