Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Een ontstoken oog en lenzen dragen

Een vrouw trekt een pijnlijk gezicht en wrijft in haar ogen

Als je last hebt van een ontstoken oog dan is de kans groot dat dit conjunctivitis is. Deze vorm van oogontsteking komt het meest voor. Het wordt ook wel pink eye genoemd. De symptomen van een oogontsteking kunnen variëren van milde klachten tot meer ernstige klachten. Sommige varianten van een oogontsteking zijn niet besmettelijk, andere varianten zijn dat wel. Lees verder om erachter te komen wat een oogontsteking eigenlijk precies is, of je nog lenzen kunt dragen als je een ontstoken oog hebt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van een oogontsteking.

Wat is een ontstoken oog?

Conjunctivitis is de meestvoorkomende vorm van een oogontsteking. Conjunctivitis is de medische term voor een ontstoken slijmvlies of bindvlies van het oog. Wanneer de kleine bloedvaten in het slijmvlies van het oog geïrriteerd raken en opzwellen, raakt het bindvlies (dat het oog en de binnenkant van de oogleden omgeeft) ontstoken. Hierdoor gaan de ogen er rood en geïrriteerd uitzien. Conjunctivitis kan één of beide ogen aantasten. In sommige gevallen is het besmettelijk.

Er zijn vier verschillende soorten conjunctivitis:

Bacteriële conjunctivitis: Een bacteriële oogontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie (vaak door streptokokken, soms ook door de seksueel overdraagbare aandoeningen gonorroe en chlamydia). Deze soort conjunctivitis komt vaak voor bij kleine kinderen, die het vaak weer doorgeven aan hun ouders. Hoewel dit type conjunctivitis niet pijnlijk is, kan het oogletsel veroorzaken als het niet wordt behandeld. Ook is het zeer besmettelijk.

Virale conjunctivitis Een virale oogontsteking is een virale infectie, die wordt overgedragen door de lucht en die zeer besmettelijk is. Virale conjunctivitis wordt overgedragen via hoesten en niezen en gaat vaak gepaard met veelvoorkomende luchtweginfecties, zoals griep of een verkoudheid. Een infectie begint vaak met één oog en vervolgens raakt het andere oog ook geïnfecteerd. Gelukkig heeft dit type conjunctivitis geen behandeling nodig en verdwijnt het vanzelf.

Conjunctivitis door irritatie: Dit type conjunctivitis wordt veroorzaakt door externe factoren, zoals stof in je oog, teveel uv-licht (dit kan gebeuren als je gaat skiën zonder zonnebril en zonder contactlenzen met uv-bescherming) of door chloorwater als je hebt gezwommen.

Allergische conjunctivitis: Bij deze vorm van conjunctivitis ontstaat de ontsteking als een reactie op stoffen waar je allergisch voor bent. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je hooikoorts hebt of allergisch bent voor huisstofmijt, katten, honden of andere huisdieren. Allergische ontsteking van het bindvlies kan seizoensgebonden of meerjarig zijn, afhankelijk van waar je allergisch voor bent.

Symptomen van een ontstoken oog

De symptomen van een ontstoken oog zijn onder andere:

  • Jeuk en een branderig gevoel aan één oog of beide ogen
  • Waterige ogen
  • Gezwollen oogleden
  • Oogwit ziet er roze of rood uit
  • Gevoeligheid voor licht
  • Wazig zien

Kan ik lenzen dragen met een ontstoken oog?

Als je last van een oogontsteking hebt kun je het beste tijdelijk stoppen met het dragen van zachte lenzen totdat de ontsteking is afgenomen. Het dragen van lenzen gedurende deze periode kan heel onprettig zijn of zelfs de infectie verlengen. Als je daglenzen, tweewekelijkse lenzen of maandlenzen draagt wanneer je merkt dat je conjunctivitis hebt, gooi de lenzen dan meteen weg. Gooi ook je lenzendoosje en fles lenzenvloeistof weg, zo voorkom je dat je ogen daarna weer geïnfecteerd raken. Zodra de ontsteking over is kun je weer nieuwe lenzen gaan dragen.

Als je regelmatig last hebt van bacteriële of allergische conjunctivitis, dan raden we daglenzen aan in plaats van maandlenzen of weeklenzen. Daglenzen zijn namelijk een meer hygiënische optie omdat je deze wegwerp-lenzen elke dag na gebruik weg kunt gooien. Op die manier voorkom je dat je later weer last krijgt van dezelfde ontsteking. We kunnen everclear ELITE aanraden, deze zachte daglenzen van silicone hydrogel zorgen ervoor dat voldoende zuurstof je oog kan bereiken. Ook zorgt deze zachte lens ervoor dat je ogen de hele dag optimaal worden gehydrateerd.

Ingezeepte handen boven een wasbak

Oogontsteking door lenzen?

Zachte lenzen kunnen op zich geen oogontstekingen veroorzaken. Maar als je de lenzen niet goed schoonmaakt zorgt dat ervoor dat vuiltjes en bacteriën zich ophopen op de lens. Een vuile lens vergroot het risico op een infectie. Zorg er daarom voor dat je altijd het advies van je opticien over het schoonmaken van je lenzen opvolgt. Deel ook nooit je lenzen of lenzendoosje met iemand. En was natuurlijk altijd je handen voordat je je lenzen indoet of je lenzen uitdoet.

Oogontsteking of allergie voor lenzen?

In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat iemand allergisch is voor zachte lenzen of harde lenzen. Bij een allergische reactie op lenzen zijn de symptomen vergelijkbaar met de symptomen van conjunctivitis.

Dit zijn de symptomen van een allergie voor contactlenzen:

  • Jeuk en een brandend gevoel in beide ogen
  • Waterige ogen en waterige afscheiding uit de ogen
  • De huid rondom de ogen is een beetje gezwollen
  • Gevoelige ogen

Als je voor het eerst een nieuw soort lens draagt en last krijgt van deze klachten, doe dan de lenzen uit en maak een afspraak bij je opticien of huisarts. Als je merkt dat er een verband is tussen de lenzen die je draagt en een oogontsteking, dan kun je het beste met je opticien overleggen of er een andere soort contactlens of lenzenvloeistof is die beter past bij jouw ogen.

Als je last hebt van een allergie zoals hooikoorts, dan raadt onze opticien aan om daglenzen te dragen. Dit type lenzen is erg hygiënisch in gebruik. Ook kun je anti-allergietabletten gebruiken of oogdruppels die speciaal bedoeld zijn voor mensen met hooikoorts. Let er altijd wel op of je deze oogdruppels kunt gebruiken in combinatie met lenzen. Wat ook verlichting kan geven is een koud kompres op je ogen. Dit helpt tegen de jeuk en de zwelling.

Kan ik een ontstoken oog zelf behandelen?

Symptomen van een ontstoken oog kunnen vaak binnen een paar weken verdwijnen, eventueel met behulp van oogdruppels van de apotheek. Afhankelijk van welke variant van conjunctivitis je hebt kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Antibiotica helpen bij de behandeling van bacteriële of allergische conjunctivitis.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke behandeling van conjunctivitis. Maak een afspraak bij de opticien of huisarts als de symptomen langer dan twee weken aanhouden. Neem zo snel mogelijk contact op met een arts als je last krijgt van meer ernstige symptomen, zoals slecht zicht, extreme gevoeligheid voor licht, misselijkheid of overgeven.

De belangrijkste behandelingsopties voor conjunctivitis zijn:

Een vrouw druppelt oogdruppels in haar oog
  • Antibiotica: dit wordt voorgeschreven als je bacteriële conjunctivitis hebt. Dit gebeurt meestal in de vorm van antibiotica-oogdruppels, een oogspoeling of pillen. Bacteriële conjunctivitis kan worden behandeld met de oogzalf chlooramfenicol (verkrijgbaar bij de apotheek). Zonder behandeling gaat deze vorm van conjunctivitis doorgaans binnen 7 tot 14 dagen vanzelf over. Hou er wel rekening mee dat je geen lenzen kunt dragen als je deze oogzalf gebruikt.
  • Oogdruppels: oogdruppels of tabletten met antihistaminica kunnen helpen als je last hebt van allergische conjunctivitis.
  • Gewone oogdruppels: oogdruppels hydrateren de ogen en kalmeren geïrriteerde, droge ogen.
  • Koud kompres: biedt verlichting bij jeukende ogen (leg de kompressen over de gesloten oogleden).
  • Wattenstaafje met warm water: kan helpen afscheiding uit je oog te verwijderen.
  • Warm kompres: kan helpen om je ogen schoon te houden.

Een oogontsteking voorkomen

Veel mensen krijgen een keer in hun leven een oogontsteking. Toch kun je stappen nemen om een infectie te proberen te voorkomen:

  • Draag zachte contactlenzen niet langer dan de aanbevolen draagtijd.
  • Zorg ervoor dat de lenzenvloeistof en oogdruppels binnen de aanbevolen tijd worden vervangen.
  • Als een familielid conjunctivitis heeft, is het belangrijk om geen handdoeken en washandjes te delen met de rest van het gezin.
  • Zorg ervoor dat kussenslopen regelmatig worden gewassen.
  • Draag geen make-up als je last hebt van een oogontsteking (vooral geen mascara en oogpotlood).
  • Zorg ervoor dat make-up en andere producten die in nauw contact komen met het oog niet over datum zijn (want ook make-upproducten hebben een uiterste houdbaarheidsdatum).