Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Een contactlens tegen glaucoom

dinsdag 10 december 2013 door FB

Een nieuwe contactlens welke langzaam een medicijn vrijlaat in het oog zou een nieuw wapen kunnen zijn tegen glaucoom, ook wel bekend als gele staar, één van de meest voorkomende oorzaken van onomkeerbare blindheid.

De methode werd al 50 jaar geleden voorgesteld als vervanging van minder effectieve oogdruppels maar de technologie was destijds nog niet geavanceerd genoeg voor een contactlens om het middel geleidelijk in het oog los te laten. Maar Amerikaanse onderzoekers zeggen er voor het eerst in geslaagd te zijn om een lens te ontwikkelen welke een geregelde dosis latanoprost, een veelgebruikt middel tegen gele staar, los laat gedurende de periode van een maand.

De studie van het Harvard Medical School en de Massachusetts Institute of Technology wordt gezien als een belangrijke stap voorwaarts in het gevecht tegen de veelvoorkomende aandoening. Glaucoom ontwikkeld zich wanneer de aflijdende buisjes in het oog licht geblokkeerd raken waardoor oogvocht, of kamervocht, het oog niet goed kan verlaten. Dit veroorzaakt een verhoogde druk waardoor de optische zenuw beschadigd kan raken.

De conditie kan behandeld worden met oogdruppels, laser-behandeling or een operatie, maar geen van deze opties is ideaal. Hoornvlies-specialist Dr Joseph Ciolino verteld: “Over het algemeen zijn oogdruppels een inefficiente methode om het middel aan het oog toe te dienen dat bovendien niet door alle patienten goed wordt bijgehouden.”

“Dit lensontwerp heeft potentie om gebruikt te worden als een behandeling van gele staar en misschien zelfs ook voor de toediening van andere soorten oog-medicijnen.” De lenzen werken door middel van een dunne film met hierin het medicijn dat in de rand van het absorberende lensmateriaal is geplaatst. Tijdens tests bleek het mogelijk voor een enkele lens om een maand lang dezelfde concentratie latanoprost in het oog los te laten als wanneer de speciale oogdruppels worden gebruikt.

De behandeling zou gecombineerd kunnen worden met de contactlenzen die patienten normaal gesproken al dragen om hun zicht te corrigeren. Professor Daniel Kohane voegt toe: “De lens die we ontwikkeld hebben is in staat om grote hoeveelheiden van een medicijn over een langere periode heel geleidelijk toe te dienen”

De uitkomst van het onderzoek zijn gepubliceerd in het academische tijdschrift Biomaterials.

please wait