Gezond zomers eten voor gezonde ogen

woensdag 17 juni 2020 door Vision Direct

Verschillende soorten fruit en groente

Je weet natuurlijk allang dat het belangrijk is om groente en fruit te eten. Groenten en fruit zijn een essentiële bron van vitamines, vezels en mineralen die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het versterken van je immuunsysteem. Gezond eten is niet alleen goed voor je algemene gezondheid, het kan ook oogaandoeningen helpen voorkomen, zoals droge ogen, leeftijdsgebonden maculadegeneratie, glaucoom en andere problemen met het gezichtsvermogen. Een uitgebalanceerd dieet is net zo belangrijk als regelmatig naar de opticien gaan voor een oogtest.

In de zomer kun je op de markt en in de supermarkt volop vers fruit en groente vinden. Hierdoor is het makkelijk om in de zomer meer groente en fruit in je maaltijden te verwerken. We hebben daarom een overzicht voor je gemaakt met heerlijk zomers fruit en groenten die heel voedzaam zijn en tegelijkertijd ook gewoon heel lekker! Dus of je nu gaat barbecueën of gaat picknicken in het park: denk eens aan deze heerlijke groenten en fruit.

Watermeloen

Wie houdt er nu niet van een stukje watermeloen op een warme dag? Wist je dat watermeloen enorm gezond is? Watermeloen bevat 92% water (wat natuurlijk altijd goed is voor je lichaam) en het hoge gehalte aan kalium, magnesium en aminozuren helpt om het risico op een hoge bloeddruk te verlagen. Watermeloen is ook heel goed voor je humeur, want het bevat vitamine B6. Deze vitamine helpt om je hormoonhuishouding in balans te houden en je humeur te verbeteren. Watermeloen is ook heel goed voor je ogen: het bevat veel vitamine A, wat helpt bij het gezond houden van de cellen in het oog en het aanmaken van pigment in het netvlies. Dit helpt bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Sinaasappels en andere citrusvruchten

Citrusvruchten zijn goed voor je ogen

Of je nu verse sinaasappelsap drinkt, een sinaasappel pelt na je lunch of partjes sinaasappel in een salade doet: als je één sinaasappel per dag eet kan kan dat de kans op oogaandoeningen verminderen. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C waardoor ze kunnen helpen bij het gezond houden van de bloedvaatjes in je ogen. Dit kan helpen om staar, leeftijdsgebonden maculadegeneratie en andere oogaandoeningen te voorkomen.

Groente en fruit dat oranje is, zoals zoete aardappelen, wortels, mango's en abrikozen, bevatten veel bèta-caroteen. Dit is een vorm van vitamine A die ervoor zorgt dat je beter kan zien in het donker.

Bessen

Alle soorten bessen zijn heel goed voor de gezondheid van je ogen. Zo bevatten aardbeien veel vitamine C. Dit helpt om gezwollen oogleden te ontspannen en te kalmeren en bindweefsel gezond te houden. Aardbeien zitten boordevol antioxidanten en vezels. Dit kan droge ogen en leeftijdsgebonden ziektes zoals glaucoom helpen voorkomen. Blauwe bessen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, ze voorkomen niet alleen blokkades in de retinale slagaders, maar ze verlagen ook hoge bloeddruk. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bramen en cranberries.

Tomaten

Tomaten bevatten enkele krachtige antioxidanten: lycopeen, luteïne en bèta-caroteen. Van deze voedingsstoffen is aangetoond dat ze de ogen beschermen tegen schade veroorzaakt door licht. Dankzij deze voedingsstoffen worden blauwe lichtstralen (die anders weefsels in je ogen zouden kunnen beschadigen) gefilterd. Tomaten bevatten ook koper, een mineraal dat heel belangrijk is voor je ogen. Het zorgt ervoor dat je ogen helder en mooi blijven, ook naarmate je ouder wordt. Volgens sommige onderzoeken verbetert koper zelfs de verbinding in het oogweefsel, waardoor het zou kunnen helpen om op een natuurlijke manier bijziendheid te verbeteren.

Paprika's

Paprika's zijn ware vitaminebommen. Paprika's kunnen helpen om leeftijdsgebonden oogaandoeningen te voorkomen. Van alle groenten bevatten paprika's de meeste vitamine C per calorie. Hierdoor verminder je het risico op staar en wordt je zicht in het donker beter. Ook kan het eten van paprika's ervoor zorgen dat de symptomen van ooginfecties (zoals conjunctivitis) worden verminderd. Dit omdat de voedingsstoffen in de paprika het netvlies van je oog beschermen. Als je een schaaltje rauwe paprika's eet levert dit al meteen 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A en C. En omdat paprika's veel vezels bevatten vult het ook goed.

Bladgroenten bevatten veel vitamines en mineralen

Bladgroenten

Boerenkool, spinazie en andere groene bladgroenten bevatten twee antioxidanten die essentieel zijn voor je ogen: zeaxanthine en luteïne (deze zijn ook te vinden in eieren en vis). Deze vitamines kunnen helpen om ernstige oogaandoeningen (zoals glaucoom, droge ogen en staar) te voorkomen. Hoewel een bord met stamppot boerenkool niet meteen kan voorkomen dat je last krijgt van vermoeide ogen, helpt het wel om je ogen gezond te houden.

Aubergine

Deze mediterrane groente zit vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Aubergines zijn rijk aan antioxidanten. Ook kunnen aubergines helpen bij het verlagen van je cholesterol, het verbeteren van je geheugen en het verbeteren van de gezondheid van je hart. Aubergines zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste tijd van het jaar om aubergines te kopen is van juli tot september. Aubergines bevatten veel vezels, wat goed is voor de vertraging van de opname van glucose, waardoor je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau blijft. Dit kan ook helpen voorkomen dat je last krijgt van diabetische retinopathie (beschadiging van het netvlies bij suikerziekte).

Noten en zaden

Je weet vast wel dat vis heel goed is voor je gezondheid. Maar wist je ook dat noten en zaden veel omega-3-vetzuren bevatten? Bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pinda's, pistachenoten, pecannoten en cashewnoten bevatten allemaal een unieke combinatie van vitamine C en E en zink. Dit zorgt ervoor dat deze noten en zaden heel goed zijn voor gezonde ogen. Dit geldt ook voor chiazaadjes en pompoenpitten. Of je de nootjes nu als tussendoortje eet, verwerkt in een salade of er pesto van maakt: twintig gram noten en zaden per dag kan je gezichtsvermogen verbeteren, oogaandoeningen helpen voorkomen en je immuunsysteem versterken.

please wait