Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Waarom je lenzen niet door de wc moet spoelen

donderdag 11 augustus 2022 door Vision Direct

Je staat in de badkamer en je hebt je lenzen net uit gedaan. Morgen doe je een nieuw setje lenzen in, dus deze lenzen kun je weggooien. Alleen is er geen prullenbak in de buurt. De verleiding is dan groot om de lenzen door de wc of de gootsteen te spoelen. Bijna elke lenzendrager heeft dit wel eens gedaan. Het lijkt een makkelijke manier om van je lenzen af te komen na het dragen, maar het is niet goed voor het milieu om je lenzen door de wc te spoelen. Lees verder om erachter te komen wat de beste manier is om je lenzen weg te gooien na het dragen.

Hoeveel mensen dragen contactlenzen?

Contactlenzen zijn een geweldige uitvinding: een revolutionair hulpmiddel voor mensen met zichtproblemen. Meer dan 60% van de Nederlanders draagt contactlenzen of een bril. Wereldwijd dragen wel 140 miljoen mensen lenzen. Wat als al deze lenzendragers hun lenzen massaal door de gootsteen of het toilet zouden spoelen? Dit zou enorm schadelijke gevolgen hebben voor het milieu.

Twee contactlenzen op een blauwe achtergrond

Waar worden lenzen van gemaakt?

Er zijn verschillende soorten contactlenzen, zoals zachte lenzen en harde lenzen. Zachte lenzen zijn tegenwoordig het meest populair onder lenzendragers. Deze contactlenzen zijn gemaakt van een materiaal dat hydrogel heet (of silicone hydrogel), dit is een zachte, flexibele en vooral zeer goed zuurstofdoorlatend soort plastic.

Hydrogel neemt heel gemakkelijk water op, waardoor het moeilijk is om deze contactlenzen te scheiden van water wanneer de lenzen in de waterafvoer terechtkomen. Het is daarom zo enorm belangrijk om deze lenzen niet door de wc of de gootsteen te spoelen.

Wat gebeurt er wanneer je lenzen door de wc spoelt?

Als je lenzen door de wc of de gootsteen spoelt komen de lenzen in het riool terecht. Het rioolwater komt uit bij een waterzuiveringsinstallatie. Hier gaat het water door filters die niet-biologische elementen uit het water verwijderen. De meeste contactlenzen zijn te klein om tijdens dit proces uit het water gefilterd te worden. Lenzen blijven daardoor aanwezig in het water. Tijdens de behandeling van water breken bacteriën biologisch afval af dat aanwezig is in het water. Alleen zijn deze bacteriën helaas niet in staat om contactlenzen volledig op te lossen, er blijven daardoor kleine lensdeeltjes achter. De deeltjes komen dan uiteindelijk in de zee terecht, waar ze worden opgenomen door vissen en andere zeedieren. Lenzen die wat dikker zijn (zoals maandlenzen) kunnen zelfs intact blijven tijdens dit proces en samen met ander afval de zeebodem bereiken. Hierdoor verandert het toch al precaire evenwicht van ons ecosysteem.

Een vergiet met microplastic

Het gevaar van microplastic

Tegenwoordig hoor je veel over hoe schadelijk dingen als plastic rietjes en plastic flessen zijn voor het milieu. Steeds meer mensen beseffen nu ook dat contactlenzen bijdragen aan de vervuiling van water met microplastic. Lenzen lijken misschien minuscuul in vergelijking met de uitgestrektheid van de wereldzeeën, maar het aantal contactlenzen dat dagelijks wereldwijd wordt weggegooid is enorm. Het is daarom heel belangrijk om in te zien dat lenzen op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze moeten worden weggegooid. De schatting is dat zo’n 15% tot 20% van de mensen die lenzen draagt de slechte gewoonte heeft om de lenzen door de wc of door de gootsteen te spoelen.

Biologisch afbreekbare contactlenzen

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen. Er wordt altijd gezocht naar nieuwe materialen voor het produceren van meer duurzame lenzen. Bovendien blijkt uit enquêtes dat de meeste mensen die contactlenzen dragen graag hun lenzen zouden willen recyclen, maar dat ze niet weten of en hoe dat kan. Want ondanks alle nieuwe ontwikkelingen bestaan er helaas nog steeds geen biologisch afbreekbare contactlenzen. Wat je dan moet doen met je contactlenzen nadat je ze hebt gedragen? Bij Vision Direct proberen we iedereen zo goed mogelijk te informeren over wat de beste manier is om lenzen weg te gooien na het dragen. En natuurlijk om de verpakking waar de lenzen in zitten zo goed mogelijk te recyclen.

Tips voor het weggooien van je lenzen

Of je nu maandlenzen, tweewekelijkse lenzen of daglenzen draagt: je moet nooit je lenzen door het toilet of de gootsteen spoelen. Lees onze tips over hoe je op de juiste manier je lenzen weg kunt gooien:

Een hand met een lens erop boven een gootsteen
  • Zorg ervoor dat je thuis een vuilnisbakje in de badkamer hebt staan.
  • Wanneer je ergens bent waar geen prullenbak is, doe dan de gedragen lenzen in een tissue en gooi deze lenzen weg zodra je een prullenbak ziet.
  • Als je vaak van huis bent kan het handig zijn om een oud lenzendoosje mee te nemen. Daar kun je je lenzen in doen als je ergens bent waar geen prullenbak in de buurt is. Omdat een lenzendoosje zo klein is, kun je dit makkelijk meenemen in je handtas, rugzak of broekzak.
  • Vind je het niet prettig om elke dag je lenzen weg te moeten gooien? Dan kun je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen overwegen. Ook deze lenzen gooi je na de draagtijd weg, maar dat is maar eens in de maand of eens in de twee weken.
  • Vertel je vrienden en familie die lenzen dragen dat het niet goed is lenzen door de wc te spoelen. Want veel mensen beseffen nog niet dat het slecht voor het milieu is om dit te doen.
Een afbeelding met uitleg over recycling van papier, aluminium, plastic en restafval

Waar moet je je lenzen weggooien?

Laten we niet alleen kijken naar hoe je de contactlens weg moet gooien, maar ook naar wat je moet doen met de rest van de verpakking. Het is belangrijk en makkelijk om de verpakking van lenzen te recyclen:

  • Contactlenzen: Lenzen kun je weggooien bij het restafval.
  • Blisterpack: De kleine verpakking waar de lens in zit bestaat uit een plastic deel en een aluminium lipje. Gooi beide delen in de juiste recyclecontainer.
  • Lenzenvloeistof: Als er nog vloeistof in de fles zit kun je dit zonder problemen door de gootsteen spoelen. De fles zelf kan bij het plastic afval.
  • Papieren verpakking: Het doosje waar de blisterpacks in zitten kan samen met de kartonnen Vision Direct-verpakking in de papiercontainer.
  • Lenzendoosje: Een lenzendoosje is gemaakt van plastic, dus gooi dit in de container voor plastic afval.

In het kort

Twijfel je nog over hoe je je lenzen het beste weg kunt gooien? We hebben het in het kort voor je samengevat:

  • Contactlenzen zijn niet biologisch afbreekbaar. Daarom moeten lenzen niet door de wc of gootsteen worden gespoeld.
  • Contactlenzen vallen uiteen in deeltjes die niet worden gefilterd. De lenzen komen daarom in de zee terecht, waardoor watervervuiling toeneemt.
  • Het dragen van een bril is niet per se een betere keuze. Je moet je er gewoon even goed bewust van zijn hoe je je lenzen en de verpakking weg moet gooien.
please wait