Makkelijke tips voor een goede ooggezondheid voor kinderen

woensdag 30 augustus 2017 door Mieke Verbeeck
Oogtest kinderen

Gezichtsproblemen treft niet alleen ouderen, maar kunnen ook voor kinderen een ernstig probleem vormen. Oogaandoeningen zijn soms aangeboren, ontwikkelen zich in verloop van tijd of treden op door een ongeval of bepaalde levensstijl. Gezichtsproblemen kunnen erg bepalend zijn voor de manier waarop je je leven leidt. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Hieronder sommen we een aantal aanbevelingen op om de ogen van je kind zo goed als mogelijk te beschermen.

Kinderen leren ongeveer 80% door hun zicht en dan vooral door imitatie. Daarom is het zo belangrijk om op jonge leeftijd een aantal goede gewoontes aan te leren zodat je gezichtsproblemen kan voorkomen. Maar hoe stimuleer je nu een goede ooggezondheid?

1. Stimuleer buitenspelen

Veel buitenspelen helpt om myopie, bijziendheid bij kinderen te voorkomen. Stimuleer daarom je kind om minstens twee uur per dag buiten te spelen. Activiteiten en spelletjes buiten helpen het zicht en geven daarnaast ook een zekere rust aan de ogen.

2. Vermijd elektronische apparaten

Het blauwachtige licht dat apparaten zoals een computer, smartphone, televisie of tablet uitzenden, vermoeit de ogen en kan ze beschadigen wanneer je er te lang onafgebroken naar kijkt. Daarom wordt aangeraden om kleine kinderen niet langer dan twee uur per dag naar dergelijke apparaten te laten staren. In plaats daarvan is het veel beter om een activiteit buiten te organiseren en kinderen te stimuleren om buiten te spelen.

Een meisje krijgt een oogtest

3. Ga eens per jaar op oogcontrole

Hoe sneller een gezichtsprobleem ontdekt wordt, hoe makkelijker deze behandeld kan worden en hoe sneller er een oplossing gevonden kan worden. Daarom zou je ten minste één keer per jaar bij de oogarts of opticien moeten langsgaan voor een oogtest. Zo kunnen problemen zo snel als mogelijk opgespoord worden. Op deze manier leer je ook hoe belangrijk het is om een oogcontrole te ondergaan, en stimuleert zo je kind om in de toekomst ook regelmatig naar de opticien of oogarts te gaan.

4. Zorg voor voldoende (natuurlijk) licht

Als het in een ruimte te donker is, moet je je ogen forceren om goed te kunnen zien en geraken je ogen dus snel vermoeid. Zorg daarom altijd voor voldoende, liefst natuurlijk, licht zodat je ogen geen extra inspanning moeten doen. Een leeslamp op een bureau om te studeren of werken en een nachtlampje aan je bed om te lezen zijn dus geen overbodige luxe. Het is ook om deze reden dat je best wat licht aan laat wanneer je televisie kijkt of naar een ander scherm staart.

5. Leer op jonge leeftijd goede gewoontes aan

Als je kind regelmatig spelletjes op de computer speelt of op hun smartphone zit, leer hen dan de 20-20-20 regel. De simpele regel houdt in dat je om de 20 minuten een pauze van 20 seconden moet nemen en naar een object op 6 meter (20 voet) kijkt. Zo zorg je ervoor dat de ogen niet te vermoeid geraken. Ook een goede ooghygiëne kan bepalend zijn voor het ontwikkelen van een oogaandoening. Wijs kinderen er dan ook altijd op dat ze erg voorzichtig moeten zijn als ze met puntige voorwerpen zoals pennen spelen. Leg hen ook uit waarom het juist zo belangrijk is om voorzichtig te zijn. Een letsel op het hoornvlies is enorm pijnlijk en kan permanente schade aan het oog teweeg brengen.

please wait