Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Tot wanneer verandert de oogkleur van je baby?

vrijdag 24 februari 2023 door Vision Direct

Een lachende baby met blauwe ogen

Wist je dat de oogkleur van een baby tijdens het eerste jaar kan veranderen? Veel baby’s met een lichte huidskleur worden geboren met blauwe ogen, maar dat is vaak niet de definitieve oogkleur. De kleur kan in het eerste jaar nog veranderen in bijvoorbeeld bruin, groen of grijs.

Lees verder om erachter te komen hoe en wanneer de kleur ogen van een baby verandert en wat de rol van de genen is in dit proces. Met onze interactieve tool kun je zelfs zien hoe het zicht van een baby verandert in het eerste jaar.

Genen en de kleur van de ogen

Misschien kun je je nog iets herinneren over oogkleur en genetica van de biologielessen van vroeger. Je oogkleur heeft te maken met dominante genen en recessieve genen. Wat de definitieve kleur ogen van een kind wordt, is afhankelijk van de genen die beide ouders de baby hebben meegegeven.

Als een van de ouders bruine ogen heeft, betekent dit dat de baby een veel grotere kans heeft op het hebben van bruine ogen. Maar dit is niet altijd het geval, omdat de kleur ogen van de grootouders ook van invloed is op de oogkleur van een baby. Als beide ouders bruine ogen hebben, maar ook het gen voor blauwe ogen hebben, bestaat daarom ook de kans dat hun baby blauwe ogen of groene ogen krijgt. Genetica is complexe materie en er zijn enorm veel verschillende variaties van kleuren mogelijk.

Melanine en oogkleur

Je oogkleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in de iris. Dit is hetzelfde pigment als in je haar en huid zit. Pigment wordt ook wel melanine genoemd. Bruine ogen of hazelnootkleurige ogen bevatten veel melanine, terwijl groene ogen of blauwe ogen minder melanine bevatten. De hoeveelheid melanine bepaalt de uiteindelijke oogkleur.

Een baby met bruine ogen kijkt omhoog

Waarom verandert de oogkleur van een baby?

De meeste blanke baby's worden geboren met blauwe ogen of blauwgrijze ogen. Dit komt omdat bij een pasgeboren baby de cellen die melanine produceren (deze cellen worden melanocyten genoemd) nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Tijdens het eerste levensjaar komt de aanmaak van melanine op gang. Dit is de reden dat de kleur van de ogen van de baby verandert: de hoeveelheid melanine verandert in de loop van de tijd en het oog wordt geleidelijk meer gepigmenteerd.

Wanneer verandert de oogkleur van een baby?

De oogkleur van een baby verandert meestal tussen de zesde en negende maand. Het is een verandering die in de loop van een paar weken of maanden kan optreden. Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is.

Tot het derde jaar kan de oogkleur nog wat veranderen, vooral bij kindjes met lichte ogen. Bij baby’s met een donkere huid zijn de veranderingen minder groot. Deze baby’s hebben bij de geboorte vaak donkergrijze of lichtbruine ogen. Soms wordt de kleur nog wel donkerder, maar bruin of grijs zal altijd de basis van de definitieve oogkleur blijven.

Abnormale veranderingen in oogkleur

In de meeste gevallen zal de oogkleur van een baby zonder problemen veranderen. Maar als je ziet dat de kleur ogen van je baby op een ongebruikelijke manier verandert, dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij je huisarts of oogarts. Een ongebruikelijke verandering kan bijvoorbeeld zijn dat maar één oog van kleur verandert (dit heet heterochromie).

Wat ziet mijn baby?

Ben je benieuwd hoe goed een baby eigenlijk kan zien? Gebruik dan onze handige baby tool! Met deze leuke tool kom je erachter wat een baby ziet vanaf de geboorte tot de eerste verjaardag. Je ziet zo precies hoe het zicht van je baby zich tijdens deze eerste maanden ontwikkelt en hoe je kindje jou en de wereld om zich heen steeds beter kan zien.

please wait