Goedkoper dan in de winkel

Twee verschillende kleuren ogen: heterochromie

Als iemand twee verschillende kleuren ogen heeft heet dat heterochromie. Heterochromie is een pigmentafwijking die ervoor zorgt dat beide ogen een andere kleur hebben.


Je oogkleur wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in je oog. De meestvoorkomende oogkleur is bruin, gevolgd door blauw en daarna groen. Heterochromie wordt veroorzaakt door een gebrek aan melanine. Dit heeft een verandering van de kleur van de iris als gevolg. Heterochromie is een zeldzame aandoening en er zijn verschillende soorten heterochromie. Hoewel heterochromie er in de meeste gevallen slechts voor zorgt dat je twee verschillende kleuren ogen hebt, kan het hebben van verschillende oogkleuren soms een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Wil je meer weten over heterochromie? Lees dan verder.

Verschillende soorten heterochromie

Er zijn verschillende soorten heterochromie:

Volledige heterochromie - Dit type heterochromie staat ook bekend als Heterochromia iridum. Bij volledige heterochromie hebben beide ogen een verschillende kleur iris. Het rechteroog is bijvoorbeeld blauw en het linkeroog bruin. Hoewel dit type heterochromie vaker voorkomt bij dieren dan mensen, kan het ook bij mensen voorkomen.

Gedeeltelijke heterochromie - Gedeeltelijke heterochromie is als een deel van de iris een andere kleur heeft dan de rest van de oogkleur. Dit kan in één oog voorkomen of in beide ogen.

Centrale heterochromie - Bij dit soort heterochromie heeft de iris een andere kleur aan de rand van de pupil (vergeleken met de kleur van de rest van de iris). Het centrale deel van de iris kan bijvoorbeeld blauw zijn, terwijl het middelste gebied groen is.

Oorzaken van heterochromie

Heterochromie kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan het een symptoom zijn van een (oog)ziekte.

Aangeboren heterochromie: Dit type heterochromie is al zichtbaar bij de geboorte en heeft meestal een genetische oorzaak. Het kan zijn dat het pas later zichtbaar wordt, omdat de definitieve oogkleur van een baby pas kan worden vastgesteld als de baby tussen de zes en acht maanden oud is. Als de kleurverandering in deze periode optreedt, kan dit als aangeboren heterochromie worden beschouwd.

Als een baby wordt geboren met heterochromie, is onderzoek door een oogarts nodig. Dit omdat aangeboren heterochromie verband kan houden met bepaalde syndromen of ziektes. Het kan bijvoorbeeld het Horner-syndroom of neurofibromatose zijn (dit veroorzaakt goedaardige tumoren). Het is altijd het beste om een ​​diagnose te krijgen van een specialist om zo oogletsel uit te sluiten.

Verworven heterochromie: Bij dit type heterochromie wordt de kleurverandering veroorzaakt door een externe reden, bijvoorbeeld een ziekte of trauma. In dit geval kan een persoon die altijd dezelfde oogkleur heeft gehad, plotseling heterochromie ontwikkelen als gevolg van bijvoorbeeld glaucoom (of de bijwerkingen van medicijnen die worden gebruikt om glaucoom te behandelen). Andere redenen kunnen uveïtis of tumoren in het oog zijn.

Diagnose en behandeling

Het is redelijk makkelijk om heterochromie te herkennen. Als het vanaf de geboorte of tijdens de eerste paar maanden van een baby zichtbaar wordt, is het verstandig om een afspraak te maken bij een oogarts om te onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is. Maar meestal is er geen behandeling nodig.

In het geval van verworven heterochromie is een bezoek aan een (oog)arts noodzakelijk. De arts kan dan onderzoeken wat de oorzaak is van de plotselinge verandering van de kleur van je ogen.

Leuke weetjes over heterochromie

• Heterochromie komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden en katten. Het is vaak zichtbaar bij hondenrassen zoals de Siberische Husky, Border Collies en Dalmatiërs.

• Veel mensen denken dat David Bowie twee verschillende kleuren ogen had, maar dat is niet waar. Wat Bowie had heet anisocorie, waarbij de ene pupil groter is dan de andere. Het betekent dat de iris niet op dezelfde manier op licht kan reageren, dus het oog lijkt donkerder te zijn.

• Tegenwoordig proberen sommige mensen de look van David Bowie zelfs na te bootsen en gebruiken twee verschillende kleuren kleurlenzen.

BETAALMOGELIJKHEDEN