Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Hoe kun je lenzen recyclen?

dinsdag 21 februari 2023 door Vision Direct

Een doos met lege contactlensverpakkingen

Vind je ook dat lenzen de uitvinding van de eeuw zijn? Met lenzen heb je de hele dag een perfect zicht, zonder dat je last hebt van een bril die in de weg zit. Maar als je contactlenzen draagt heb je je misschien wel eens afgevraagd of je lenzen, de verpakking waar de lenzen in zitten en de fles lenzenvloeistof eigenlijk kunt recyclen. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

Het is nu meer dan ooit belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het recyclen van lenzen en oogzorgproducten.

Hoe kan ik lenzen en oogzorgproducten recyclen?

Een afbeelding met de verschillende recyclemogelijkheden
  • Contactlenzen: Hoewel er al veel vooruitgang is geboekt om biologisch afbreekbare contactlenzen op de markt te brengen, wordt deze techniek helaas nog niet op grote schaal toegepast. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je lenzen kunt recyclen. Het belangrijkste is dat je lenzen niet door de gootsteen of het toilet spoelt. Want als lenzen in het riool terechtkomen veranderen ze van structuur. De lenzen worden dan door allerlei micro-organismen (zoals schimmels en bacteriën) afgebroken tot kleine stukjes plastic. Dus als je lenzen door de wc spoelt komt er nog meer microplastic in de natuur terecht. Lenzen kun je daarom het beste gewoon in de prullenbak of in de grijze container gooien.
  • Blisterverpakking met folie: Als je contactlenzen draagt weet je dat lenzen zijn verpakt in een blisterverpakking met folie aan de bovenkant. De blisterverpakking kan doorgaans bij het plastic afval. De aluminiumfolie die aan de bovenkant zit kun je weggooien bij het restafval in de grijze container.
  • Lege flessen lenzenvloeistof, flesjes oogdruppels en lenzendoosjes: Deze producten zijn gemaakt van plastic. Dit hoort dus bij het plastic afval. Probeer lenzendoosjes altijd zo schoon mogelijk te houden, zodat je de lenzendoosjes zo lang mogelijk kunt gebruiken. Natuurlijk moet je een lenzendoosje wel regelmatig vervangen, maar als je een lenzendoosje zo schoon mogelijk houdt, kun je er lang mee doen. Natuurlijk kun je een lenzendoosje na gebruik ook voor iets anders gebruiken! Vul de bakjes bijvoorbeeld met zout en peper als je gaat kamperen. Of doe er je favoriete crème in als je een weekendje weg gaat.
  • Kartonnen doosje: Je contactlenzen zijn doorgaans verpakt in een doosje gemaakt van papier of karton. Dit doosje is volledig recyclebaar en kun je weggooien bij het oud papier.

Hoe je als lenzendrager je CO2-footprint kunt verkleinen

  1. Verlaag de verzendkosten en de CO2-uitstoot: Als je nieuwe lenzen bestelt is het goed om in één keer een grote voorraad in te slaan. Op die manier verklein je de CO2-footprint van je bestelling. En nog een extra voordeel: als je bij Vision Direct voor meer dan € 49,- bestelt is de bezorging helemaal gratis! Een heel goed idee dus, want op die manier help je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee.
  2. Volg alle recyclingtips: Alle informatie die je nodig hebt over het recyclen van contactlenzen vind je in deze blog. Als je nog twijfelt, kun je doorgaans op de achterkant van een verpakking ook informatie vinden over hoe je het product kunt weggooien. En natuurlijk kun je een verpakking ook hergebruiken! Gebruik de kartonnen doosjes voor een leuk knutselproject of maak van een oud lenzendoosje een handig bewaarbakje voor ringen of oorbellen.
  3. Draag daglenzen: Je zou denken dat maandlenzen beter zijn voor het milieu dan daglenzen. Maar wist je dat het juist andersom is? Het scheelt niet heel veel, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je met maandlenzen jaarlijks net wat meer afval produceert dan met daglenzen. Dit komt door het aantal flessen lenzenvloeistof dat je gebruikt met maandlenzen. Daglenzen zijn daarom duurzamer om te dragen dan maandlenzen of tweewekelijkse lenzen. Probeer bijvoorbeeld everclear ACTIVE, Biotrue ONEday daglenzen of 1 Day Acuvue Moist.
  4. Deel deze informatie: Nog niet iedereen is bezig met recycling, het aanschaffen van duurzame producten en zo milieubewust mogelijk leven. Het is daarom belangrijk om dit soort informatie te delen met je vrienden en familie. Of het nu op social media is of tijdens een verjaardag: een gesprek over het recyclen van producten kan ervoor zorgen dat iemand in de toekomst zelf bewuster omgaat met recyclen en het aanschaffen van nieuwe producten.

Alle kleine beetjes helpen bij het voorkomen van meer milieuvervuiling. Draag daarom je steentje bij en zorg ervoor dat je je lenzen en andere oogzorgproducten op de juiste manier recyclet. Zo zorg je ervoor dat de gezondheid van je ogen niet schadelijk is voor de gezondheid van de aarde.

please wait