Voor het eerst lenzen dragen: onze tips

donderdag 29 oktober 2020 door Vision Direct

Vrouw met een bril en een angstige blik

Voor het eerst lenzen gaan dragen kan heel spannend zijn. Misschien weet je niet goed hoe je lenzen moet indoen en uitdoen. Lees daarom snel onze tips en je zult zien dat ook jij onbezorgd lenzen kunt dragen.

Lenzen dragen is veilig en je went er snel aan. Voor het eerst lenzen proberen lijkt moeilijker dan het is. Er zijn gewoon een paar belangrijke dingen waar je op moet letten en als je dat eenmaal weet is het een fluitje van een cent. Er zijn helaas veel fabels over contactlenzen, zoals dat een lens kwijt kan raken in je oog. Maar wees gerust: dat kan gelukkig niet. Als je voor het eerst lenzen gaat dragen, volg dan onderstaande stappen en je zult merken dat ook jij succesvol lenzen kunt dragen.

Man kijkt in spiegel en doet contactlens in

Ga naar de opticien

Als je lenzen wilt gaan dragen is het belangrijk om eerst naar de opticien te gaan voor een oogtest. De opticien kan dan kijken welke sterkte je nodig hebt en welk soort lenzen het meest geschikt zijn voor jouw ogen. De opticien legt vervolgens uit hoe je je lenzen moet indoen en uitdoen en hoe je lenzen moet schoonmaken met lenzenvloeistof. Het is belangrijk om goed te luisteren naar deze uitleg, zodat je weet waar je op moet letten als je lenzen gaat dragen.

Als je een bril draagt en je wilt overstappen op lenzen is een oogtest nog steeds noodzakelijk. Je hebt namelijk een voorschrift nodig dat specifiek voor contactlenzen is. Dit omdat lenzen een andere sterkte hebben dan de sterkte van je bril. Dit komt omdat lenzen rechtstreeks op je oog zitten, terwijl er met een bril een afstand is tussen je ogen en de brillenglazen.

Voor het eerst lenzen dragen

En dan is het zover: de eerste dag waarop je je lenzen gaat dragen. Je staat voor de spiegel en je merkt dat je een beetje gespannen bent. Dit is nergens voor nodig: bekijk onze handige video met daarin een duidelijke uitleg over hoe je je lenzen in moet doen.

Geef niet meteen op als het de eerste keer niet lukt. Neem de tijd en probeer het gewoon nog een keer. Als het wat langer duurt om je lenzen in te doen is het belangrijk om je lenzen tussendoor weer nat te maken met lenzenvloeistof (of stop ze even weer terug in de vloeistof in de blisterverpakking). Op die manier voorkom je dat de lenzen te droog worden. Zodra je de lenzen in hebt gedaan zul je merken hoe prettig het is om lenzen te dragen en hoe goed je alles om je heen kunt zien.

De eerste keer dat je lenzen draagt moeten je ogen hier even aan wennen. Het is daarom verstandig om de lenzen in het begin 4 tot 5 uur per dag te dragen. Bouw dit langzaam op, zodat je de lenzen elke dag iets langer kunt dragen. Ook je lenzen uitdoen kan de eerste keer een beetje spannend zijn. Er zijn verschillende manieren om lenzen uit te doen. In onze handige video over het uitdoen van lenzen kun je een van deze manieren zien.

Misschien lukt het de eerst keer niet meteen om je lenzen uit te doen. Maak je daarover geen zorgen, blijf het rustig proberen en je zult zien dat het uiteindelijk lukt.

Vrouw doet een lens in haar oog

De dagen erna

Het is het beste om lenzen onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Als je elke dag je lenzen draagt zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om je lenzen in te doen en uit te doen. Ook al ben je nu overgestapt op het dragen van lenzen: gooi je bril niet meteen weg. Want ook als je lenzen draagt is het verstandig om regelmatig je bril te dragen. Doe dit bijvoorbeeld één dag in de week om je ogen even rust te geven.

In het kort

We hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet om je angst voor lenzen te overwinnen:

  1. Zorg voor een goed en recent lenzenvoorschrift: ga langs je opticien voor een oogtest voor lenzen. Vergeet niet dat een voorschrift voor lenzen anders is dan een voorschrift voor een bril. Om je sterkte te weten voor lenzen heb je een voorschrift nodig dat specifiek voor lenzen is.
  2. Blijf rustig: als het even niet lukt om je lenzen in te doen of uit te doen, neem dan gewoon even een pauze, ga iets anders doen en probeer het later weer als je wat meer ontspannen bent.
  3. Draag ook eens je bril: om je ogen rust te geven kan het goed zijn om elke week één dag je bril te dragen.
  4. Bekijk online tutorials: Vooral als je bang bent om voor het eerst lenzen in te doen kan het helpen om online tutorials te kijken. Op die manier kun je zien welke stappen je moet nemen om je lenzen goed in te doen. Op onze website vind je handige gidsen met daarin informatie over het indoen en uitdoen van je lenzen en ook hoe je het beste oogdruppels kunt gebruiken.
  5. Geloof de fabels over lenzen niet: er zijn veel broodjeaap-verhalen over het dragen van lenzen. Maar wees gerust: het dragen van lenzen is helemaal veilig. Zo kan een lens bijvoorbeeld niet 'kwijtraken' in je oog.
please wait