Goedkoper dan in de winkel

Hoe je een scheurtje in je lens kunt voorkomen

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: je wilt je lens indoen en je ziet ineens een scheurtje in je lens. Heel vervelend natuurlijk, helemaal als je maandlenzen of weeklenzen draagt en je moet dan een nieuwe lens gaan gebruiken.


Als je een scheurtje in je zachte lens ziet is het belangrijk om de lens meteen weg te gooien. Als je een lens draagt die beschadigd is kan dat namelijk zorgen voor een geïrriteerd oog of zelfs een ontstoken oog. Dus zelfs als het maar een klein scheurtje is moet je de lens vervangen.

Tips om gescheurde lenzen te voorkomen

Er is gelukkig veel wat je kunt doen om een gescheurde lens te voorkomen. We hebben daarom dit handige overzicht voor je gemaakt met tips om ervoor te zorgen dat gescheurde contactlenzen tot het verleden behoren.

Hou je lenzen gehydrateerd

Als je lenzen droog zijn loop je meer kans op een scheurtje in je lens. Droge lenzen worden namelijk hard en breken daardoor snel. Als je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen draagt is het daarom belangrijk om je contactlenzen altijd meteen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof te bewaren zodra je je lenzen uit doet. Op die manier weet je zeker dat je je contactlenzen op de juiste manier bewaart.


Droge contactlenzen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door lang kijken naar een computerscherm, airconditioning of buiten in de wind lopen of fietsen. Als je regelmatig last hebt van droge ogen dan kunnen oogdruppels uitkomst bieden. De everclear oogdruppels zorgen bijvoorbeeld voor optimaal gehydrateerde ogen. Deze oogdruppels zijn geschikt voor gebruik met en zonder contactlenzen. Deze handige everclear oogdruppels brengen snel verlichting bij droge, geïrriteerde en vermoeide ogen.

Gebruik oogdruppels voordat je je lenzen uitdoet

Gebeurt het regelmatig dat je lens scheurt als je je lens uitdoet? Ook dan kunnen oogdruppels uitkomst bieden. Wanneer je zachte lenzen heel droog zijn als je ze uitdoet, loop je namelijk het risico dat er een miniem scheurtje ontstaat. Als dit vaker gebeurt kan het kleine scheurtje een grotere scheur worden. Dit kun je voorkomen door je ogen te druppelen met oogdruppels voordat je je lens uitdoet. Doe dit 30 seconden voordat je je lens uitneemt en je weet zeker dat je lens optimaal gehydrateerd is. De lens komt dan makkelijk los van het oog.

Wees voorzichtig met dubbelgevouwen lenzen

Iedereen die lenzen draagt heeft het wel eens meegemaakt: een dubbelgevouwen lens. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je lens 's ochtends uit het lenzendoosje haalt. Of als je je lens hebt laten vallen. Als je lens dubbelgevouwen is, is het heel belangrijk om de randen van de lens heel voorzichtig weer los te halen, anders loop je de kans op een scheurtje in de lens. Ga dus niet de contactlens heen en weer wrijven, want dit kan zorgen voor beschadigingen.


Wat je het beste kunt doen als je lens dubbelgevouwen is, is om wat lenzenvloeistof in de palm van je hand te druppelen. Leg de contactlens hier voorzichtig in en wrijf dan de randen los van elkaar. Je kunt ook de lens even terugleggen in het lenzendoosje gevuld met lenzenvloeistof. Vaak komen de randen dan vanzelf los van elkaar.

Kijk uit met lange nagels

Als je lange nagels hebt is het extra belangrijk om goed op te letten met je lenzen. De kans dat lenzen beschadigen of scheuren is namelijk groter als je lange nagels hebt. Het is daarom handiger als nagels kort zijn. Hou je van lange nagels? Zorg er dan voor dat er geen haakjes aan je nagels zitten en dat je nagels niet de lens aanraken als je je contactlens indoet en uitdoet.


Ook is het belangrijk om alleen het topje van je vinger te gebruiken als je de contactlens uit het lenzendoosje haalt. Voorkom dat je nagel de lens aanraakt. Kijk op onze pagina over het indoen van lenzen voor handige tips over hoe je het beste zachte contactlenzen in kunt doen.

Vul je lenzendoosje tot aan de rand

Als je je lenzen aan het einde van de dag in een lenzendoosje doet, is het belangrijk om het lenzendoosje helemaal tot aan de rand te vullen met lenzenvloeistof. Als je namelijk weinig lenzenvloeistof in het lenzendoosje doet, kan het gebeuren dat de lens vastplakt aan de droge rand. Als je de lens er dan weer probeert uit te halen, is er een kans dat de lens scheurt. Wees dus nooit zuinig met het gebruik van lenzenvloeistof. Sluit het lenzendoosje altijd goed, zodat er geen vuil of water bij kan komen.


Wist je dat het ook belangrijk is om regelmatig je lenzendoosje te vervangen? Op die manier weet je zeker dat je je lenzen altijd op een hygiënische manier bewaart. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het handige Vision Direct lenzendoosje.

Daglenzen

Heb je vaak last van gescheurde lenzen en draag je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen? Probeer dan eens daglenzen. Als je daglenzen draagt gebruik je elke dag een nieuw setje lenzen. Het is dan dus ook niet zo'n probleem als je eens een gescheurde lens hebt, omdat je makkelijk een nieuwe lens kunt pakken. Probeer bijvoorbeeld eens everclear ELITE. Deze comfortable zachte daglens is exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Dankzij de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid van deze lenzen voelen je ogen de hele dag comfortabel aan. Het uv-filter helpt je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen van de zon.

BETAALMOGELIJKHEDEN