Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Contactlenzen met een uv-filter: hoe werkt het?

Vrouw kijkt tegen de zon in met hand boven haar hoofd

Het is heel belangrijk om je ogen elke dag goed te beschermen tegen uv-straling. Dat uv-straling schadelijk is voor de huid weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar dat uv-straling niet goed is voor je ogen is minder bekend. Het hele jaar door worden we dagelijks blootgesteld aan uv-A-straling en uv-B-straling. Zelfs op dagen dat het bewolkt is. En dat is waarom het dragen van contactlenzen met een uv-filter goed is voor de gezondheid van je ogen.

Wat is uv-straling?

Uv-straling is een elektromagnetische straling die voor de mens niet waar te nemen is met het blote oog (sommige dieren kunnen deze stralen wel zien). Uv-straling is onder te verdelen in drie soorten: uv-A, uv-B en uv-C. De uv-straling die ons bereikt bestaat voor 95 procent uit uv-A en voor 5 procent uit uv-B. Er is ook nog een derde uv-straal: uv-C. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt gelukkig het aardoppervlak niet door de ozonlaag.

Het gevaar van uv-stralen: waarom lenzen met een uv-filter gebruiken?

Uv-stralen zijn zeer krachtig. Overmatige blootstelling aan uv-straling kan zorgen voor zonnebrand en zelfs voor huidkanker. Uv-straling kan ook schadelijk zijn voor je ogen:

  • Fotokeratitis: ook wel bekend als sneeuwblindheid. Fotokeratitis kun je omschrijven als een brandwond van het hoornvlies. Dit gebeurt wanneer je hoornvlies en conjunctiva verbranden omdat ze niet voldoende beschermd zijn tegen de zon. Fotokeratitis kan zorgen voor pijnlijke en tranende ogen, trillingen van je ooglid en gevoeligheid voor licht.
  • Pterygium: Lang blootgesteld worden aan uv-straling kan ertoe leiden dat het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt (de conjunctiva) in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Pterygium staat ook wel bekend als ‘surfersoog’. Dit omdat het vaak voorkomt bij surfers, die veel tijd doorbrengen op het water waarbij ze worden blootgesteld aan uv-straling, wind en zand.
  • Oogkanker: Volgens sommige onderzoeken houdt uv-straling mogelijk verband met sommige soorten oogkanker, zoals een oogmelanoom.
  • Staar: Langdurige blootstelling aan uv-stralen verhoogt de kans op het ontwikkelen van staar.
  • Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD): LMD houdt in dat de macula (gele vlek) beschadigd raakt, waardoor het zicht geleidelijk minder kan worden. Er zijn onderzoeken die suggereren dat LMD versneld zou kunnen worden door de blootstelling aan uv-straling.
De zon schijnt op een bewolkte dag

Twee soorten uv-blokkering

Er zijn veel soorten contactlenzen verkrijgbaar die een uv-filter hebben. Er zijn twee soorten uv-blokkering, dit is gebaseerd op de hoeveelheid uv-stralen die er worden geblokkeerd:

  • Klasse 1: het hoogste beschermingsniveau. Deze contactlenzen blokkeren 90% van de uv-A-stralen en 99% van de uv-B-stralen.
  • Klasse 2: Contactlenzen die 70% van de uv-A-stralen blokkeren en 95% van de uv-B-stralen.

Je ogen beschermen tegen de zon: feiten en onwaarheden

  • Je hoeft je ogen alleen in de zomer te beschermen tegen uv-straling - Niet waar: Dit is niet waar. Je ogen hebben het hele jaar door goede uv-bescherming nodig, ongeacht welke seizoen het is en of het zonnig is of bewolkt.
  • Tijdens bewolkte dagen hoef je je ogen niet te beschermen tegen uv-stralen - Niet waar: Uv-stralen zijn onzichtbaar voor mensen. Ook al zien we de zon niet, ook op bewolkte dagen kunnen uv-stralen door het wolkendek heen dringen. Dus ook op bewolkte dagen is het belangrijk om een zonnebril te dragen.
  • Het is het beste om een zonnebril te dragen als je aan een buitensport doet - Waar: Als je buiten gaat sporten is het belangrijk om een zonnebril te dragen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een zonnebril dragen tijdens de wintersport. Sneeuw reflecteert namelijk tot wel 80% van de uv-stralen. Ook als je op het water of op het strand gaat sporten is het dragen van een zonnebril belangrijk. Water kan tot wel 100% van de zonnestralen reflecteren en zand tot wel 25%. Dus of je nu op het strand traint, op een rivier of in een park: zorg ervoor dat je je ogen goed beschermt. Op onze pagina over contactlenzen en sport kun je meer lezen over de voordelen van lenzen dragen tijdens het sporten.
  • De zon is ‘s middags het meest schadelijk voor je ogen - Niet waar: ‘s Middags staat de zon op het hoogste punt en daarom kun je het gevoel hebben dat dat de tijd is waarop het extra belangrijk is om een zonnebril te dragen. Maar als de zon zo hoog staat, beschermen je wenkbrauwen je ogen tegen de zonnestralen die verticaal op je schijnen. Het is juist belangrijker om je ogen tijden zonsopgang en zonsondergang, wanneer de zon lager staat, extra goed te beschermen. Want de zonnestralen schijnen dan rechtstreeks in je ogen.
  • Een zonnebril dragen is voldoende om mijn ogen te beschermen tegen uv-straling - Niet waar: Hoewel een zonnebril van goede kwaliteit essentieel is om je ogen te beschermen tegen uv-straling, kunnen zonnestralen alsnog je ogen bereiken via de zijkant van je zonnebril. Het is daarom aan te raden om ook contactlenzen te dragen met een uv-filter. Contactlenzen bedekken een groot deel van je oog, daarom zijn lenzen met een uv-filter een goede aanvulling op het dragen van een zonnebril. Draag ze niet als vervanging voor een zonnebril, maar in combinatie met een zonnebril. Je ogen zijn dan optimaal beschermd tegen uv-straling.

Doosjes met contactlenzen met een uv-filter

Lenzen met een uv-filter

Gelukkig zijn er veel fabrikanten die lenzen op de markt brengen die een uv-filter bevatten. Of je nu daglenzen, maandlenzen, torische lenzen of multifocale lenzen draagt, er zijn altijd lenzen verkrijgbaar die je ogen beschermen tegen uv-straling. Als je graag wilt weten welke lenzen van Vision Direct een uv-filter hebben, kijk dan in de handige lijst hieronder met daarin een overzicht van de lenzen met een uv-filter en welke klasse bescherming ze bieden.

De beschikbaarheid van uv-blokkering varieert tussen fabrikanten en de verschillende soorten lenzen. Dus als wij je lenzen verkopen maar je ziet ze niet staan in deze lijst, dan betekent dit dat die contactlens helaas niet beschikt over een uv-filter.

Als je veel tijd buiten doorbrengt, is het aan te raden om contactlenzen met een uv-filter te dragen. Neem contact op met een opticien om te kijken welke lens het meest geschikt is voor jouw ogen.

Contactlenzen met klasse 1 uv-bescherming

Naam lens Soort lens
1 Day Acuvue Trueye Daglenzen
Acuvue Oasys 1 DAY with HydraLuxe Daglenzen
Acuvue Oasys Tweewekelijkse lenzen
Acuvue Vita Maandlenzen
Avaira Vitality Maandlenzen
Acuvue Oasys 1 Day for Astigmatism Torische daglenzen
Acuvue Oasys for Astigmatism Torische tweewekelijkse lenzen
Avaira Vitality Toric Torische maandlenzen
Acuvue Oasys for Presbyopia Multifocale tweewekelijkse lenzen

Contactlenzen met klasse 2 uv-bescherming

Naam lens Soort lens
1 Day Acuvue Daglenzen
1 Day Acuvue Moist Daglenzen
Biotrue One Day Daglenzen
Clariti 1 Day Daglenzen
everclear ADM Daglenzen
everclear ELITE Daglenzen
MyDay Daglenzen
Acuvue 2 Tweewekelijkse lenzen
Acuvue Advance Tweewekelijkse lenzen
everclear PLUS Tweewekelijkse lenzen
Biomedics 55 Evolution Maandlenzen
everclear AIR Maandlenzen
everclear UV Maandlenzen
1 Day Acuvue for Astigmatism Torische daglenzen
1 Day Acuvue Moist for Astigmatism Torische daglenzen
Clariti 1 Day Toric Torische daglenzen
MyDay Toric Torische daglenzen
Biomedics Toric Torische maandlenzen
1 Day Acuvue Moist Multifocal Multifocale daglenzen
Biotrue ONEday for Presbyopia Multifocale daglenzen
Clariti 1 Day Multifocal Multifocale daglenzen