Goedkoper dan in de winkel

Contactlenzen dragen tijdens het sporten

Sporten doe je het beste met contactlenzen in. Of je nu regelmatig sport of alleen maar af en toe: met lenzen kun je beter presteren en heb je een beter zicht. Lenzen geven je meer vrijheid dan een bril. Ook is het veiliger om geen bril te dragen tijdens het sporten. Als je niet elke dag lenzen draagt, zijn daglenzen heel geschikt om te dragen tijdens het sporten.

Voordelen van sporten met contactlenzen

Een beter perifeer zicht: Contactlenzen zitten direct op het oog, waardoor je een beter perifeer zicht hebt dan met een bril. Met lenzen in kun je alles beter zien, zelfs als je vanuit je ooghoeken kijkt.


Veiliger: Een bril kan je gezicht of je oog beschadigen tijdens het sporten, bijvoorbeeld als je een klap krijgt op je bril van een tegenstander of als je tegen iemand aan rent.


Meer vrijheid: Een bril kan van je neus af glijden tijdens het sporten. Daar heb je geen last van als je lenzen draagt. Veel handiger dus tijdens het trainen of als je een wedstrijd speelt. Met lenzen kun je je 100% focussen op de wedstrijd.


Het beste zicht: Of je nu traint in de regen, sneeuw of in een stoffige omgeving: je lenzen worden niet nat zoals een bril. Je kunt hierdoor genieten van het beste zicht voor de beste prestaties.


Handig met een helm of zonnebril: Als je een helm draagt tijdens het sporten of bijvoorbeeld een skibril of zonnebril, dan zijn contactlenzen de beste optie voor een goed zicht.


Uv-bescherming: Veel lenzen hebben tegenwoordig een uv-filter. Dit is heel handig als je buiten sport op zonnige dagen. Op die manier bescherm je je ogen terwijl je kunt genieten van de buitenlucht. Op onze pagina over lenzen met uv-filters kun je hier meer over lezen.

Wat zeggen onze klanten over lenzen dragen tijdens het sporten?

"Ik draag normaal gesproken een bril maar begon daglenzen te dragen tijdens het voetballen. Ze zaten altijd prima en de laatste tijd merk ik dat ik ze steeds vaker in heb in plaats van m'n bril."

Stefan (31/01/2022)


"Ik draag altijd daglenzen bij het sporten omdat mijn bril dan niet kan beschadigen. Eerder droeg ik altijd simpele lenzen van de Etos. Maar echt fijn voelden deze niet en het was altijd fijn als ik ze na de wedstrijd weer uit kon doen. Heb uiteindelijk toch maar besloten om 'echte' lenzen te proberen om te kijken hoe dat voelde. Ik merk veel minder van deze en heb helemaal niet meer de neiging om ze na de wedstrijd zo snel mogelijk uit te nemen."

Diederik (04/02/2021)

Feiten en fabels over het dragen van contactlenzen

Laat je niet afschrikken door fabels die je soms hoort over contactlenzen, want lenzen dragen is de meest comfortabele en veilige manier om goed te kunnen zien tijdens het sporten.


• Lenzen kunnen uit je ogen vallen: Het gebeurt maar zelden dat een contactlens uit je oog valt tijdens het sporten. Want zachte lenzen zijn namelijk zo gemaakt dat ze perfect op je oogbol passen. Als je een sport beoefent waarbij je fysiek contact hebt met je tegenstander zou een lens uit kunnen vallen, maar dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.

• Lenzen worden droog als je buiten sport: Als je buiten een sport beoefent waarbij je met hoge snelheden te maken hebt, kan het zijn dat je lenzen door de weersomstandigheden wat droger aanvoelen. Denk bijvoorbeeld aan racefietsen, mountainbiken of hardlopen. Maar gelukkig is hier ook een oplossing voor. Gebruik bijvoorbeeld oogdruppels om je ogen optimaal gehydrateerd te houden. Het helpt vaak ook om een zonnebril te dragen, zodat je de wind minder voelt op je ogen.

• Lenzen kunnen achter je oog vast gaan zitten: Het is een misverstand is dat een lens achter je oog kan verdwijnen. Want gelukkig kan dit niet gebeuren. Het slijmvlies dat het oogwit en de binnenste zijde van de oogleden bedekt zorgt er namelijk voor dat er niets achter je oog kan verdwijnen. Mocht je contactlens bijvoorbeeld dubbelgeklapt zitten, dan zorgt je traanvocht ervoor dat de lens uit je oog wordt 'geduwd'.

• Lenzen kunnen m'n ogen beschadigen: In het zeldzame geval dat je direct in je oog wordt geraakt door een bal of door een persoon, dan zijn contactlenzen een veiligere optie dan een bril. Moderne contactlenzen zijn namelijk gemaakt van materialen die heel dun, glad en zacht zijn. Lenzen zullen daarom je ogen niet beschadigen. Mocht het gebeuren dat je in je oog geraakt wordt en het voelt ongemakkelijk, doe dan gewoon even je lenzen uit.

• Het is duur om lenzen alleen tijdens het sporten te gebruiken: Contactlenzen gebruiken tijdens het sporten is niet duur. Als je het dragen van lenzen af wilt wisselen met het dragen van een bril, dan kun je een voorraad daglenzen kopen. Bestel bijvoorbeeld everclear ACTIVE om te gebruiken tijdens sporten. Op deze manier bespaar je ook op de kosten van lenzenvloeistof, omdat je voor daglenzen geen lenzenvloeistof nodig hebt. Draag de lenzen eenmalig en gooi ze daarna gewoon weg.

• Lenzen dragen kost veel tijd en moeite: Als je ervoor kiest om daglenzen te dragen tijdens het sporten, dan kost dit weinig onderhoud of moeite. Daglenzen gooi je 's avonds gewoon weg en de volgende keer gebruik je weer een nieuw setje lenzen. Dus je hebt geen lenzenvloeistof of lenzendoosje nodig.

everclear ACTIVE

De zachte daglens everclear ACTIVE is perfect om te dragen tijdens het sporten. Deze comfortabele daglens zit in een klein doosje met 10 lenzen. Ideaal dus om mee te nemen in je sporttas. Of je nu naar de sportschool gaat, een voetbalwedstrijd speelt of gaat hardlopen: deze lenzen zijn perfect om te dragen tijdens het sporten.


De everclear ACTIVE daglenzen zijn gemaakt van siliconen hydrogel, een ademend materiaal dat veel zuurstof doorlaat naar de ogen. Dit materiaal sluit perfect aan op de vorm van je oog. Deze lenzen beschikken ook over een uv-filter. Dit helpt je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen van de zon als je buiten aan het sporten bent.

Bestel everclear ACTIVE
Bij welke sporten kan ik lenzen dragen?

Lees hier hoe handig het is om contactlenzen te dragen tijdens het sporten.

Tijdens teamsporten kan er van alles gebeuren. Omdat er bij deze sporten een grote kans is op botsingen met tegenspelers en blessures, is het niet handig om een bril te dragen. Een bril kan van je gezicht vallen of kapot gaan. Als dat gebeurt kun je ook verwondingen oplopen aan je gezicht. Daarom zijn lenzen heel handig voor sporten zoals voetbal, hockey of basketbal.

Of je nu sporadisch gaat hardlopen of je streng aan een sportroutine houdt, contactlenzen dragen kan je prestaties aanzienlijk verbeteren. Als je lenzen draagt ben je behendiger en kun je makkelijker rennen en trainen op de apparaten in de sportschool, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een bril die van je neus glijdt of beslaat. Kortom: met lenzen kun je je volledig richten op je work-out.

Als je gaat sporten waarbij je een racket gebruikt is precisie heel belangrijk. Je moet de bal blijven volgen en de bal op het juiste moment raken, dus het is belangrijk om duidelijk te kunnen zien zonder dat je beperkt wordt door een bril. Contactlenzen zijn daarom de beste optie voor tennis, squash of badminton. Lenzen geven je namelijk een beter perifeer zicht geven dan een bril. Hoe dit komt? Lenzen zitten direct op je oog, waardoor je alles duidelijk kunt zien, ook vanuit je ooghoek.

Als je met de fiets op pad gaat, weet je hoe belangrijk het is om een goed zicht te hebben op de weg. Op die manier kun je snel reageren op alles wat er om je heen gebeurt. Contactlenzen geven altijd het beste zicht, wat de omstandigheden ook zijn. En met lenzen heb je geen last van regen of stof op je bril. Als je tijdens het fietsen een helm draagt, zijn lenzen ook enorm handig omdat een bril in de weg kan zitten.

Contactlenzen en water zijn helaas geen goede combinatie. Het water in zwembaden, zeeën en rivieren bevat namelijk virussen en bacteriën die tot ooginfecties kunnen leiden. Daarom wordt zwemmen, duiken of andere watersporten met contactlenzen sterk afgeraden. Lees voor meer informatie hierover onze handige pagina over zwemmen met contactlenzen.

Als je van skiën of snowboarden houdt, weet je vast hoe onhandig het is om een bril te dragen tijdens de wintersport. Je kunt natuurlijk een skibril kopen op sterkte, maar deze zijn erg duur en het betekent dat je je skibril continu moet dragen om goed te kunnen zien. Contactlenzen dragen tijdens de wintersport is veel handiger. En als je lenzen draagt met een uv-filter worden je ogen extra goed beschermd tegen de zon. Wat ook wel nodig is op de piste, aangezien sneeuw tot wel 80% van het zonlicht reflecteert. Als je contactlenzen combineert met een goede zonnebril zorg je voor optimale bescherming van je ogen. Lees voor meer informatie onze handige pagina over skiën met contactlenzen.

Als je houdt van motorrijden dan weet je vast hoe onhandig het is om een bril te dragen tijdens het rijden. Als je lenzen draagt is het veel makkelijker om je helm op en af te doen. Ook heb je met lenzen een beter zicht, zonder dat je bril beslaat.

Contactlenzen zijn dé oplossing voor adrenalineverslaafden. Als je van extreme sporten houdt, zoals skateboarden, bergbeklimmen, parkour, BMX-fietsen of bungeejumpen, dat word je voortdurend blootgesteld aan risico's. Als je bijvoorbeeld valt, kan het glas van je bril je oog ernstig beschadigen. Met contactlenzen loop je dat risico niet. En als je lenzen draagt is het veel makkelijker om de beschermende kleding te dragen die nodig is om te genieten van een van deze extreme sporten.

Wat zijn de beste lenzen voor sport?

Wil je voor het eerst lenzen gaan dragen tijdens het sporten, maar je weet niet zeker welke lenzen het beste zijn voor jou? Dan helpen wij je verder.

Elke dag nieuwe lenzen - zachte daglenzen

Wij verkopen op onze website alleen zachte lenzen. Zachte lenzen zijn de meest comfortabele lenzen. Deze lenzen passen goed op je ogen en laten veel zuurstof door. Hierdoor voelen je ogen de hele dag prettig aan. Zachte daglenzen zijn de meest hygiënische optie. Als je daglenzen draagt gooi je aan het eind van de dag de lenzen weg. De volgende dag kun je weer nieuwe lenzen gebruiken. Als je daglenzen gebruikt hoef je je lenzen dus aan het eind van de dag niet te bewaren in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Daglenzen worden doorgaans verkocht in een verpakking met 30 lenzen. Als je niet elke dag lenzen draagt, kun je er dus heel lang mee doen.


Hier kun je al onze daglenzen vinden

Buiten sporten? - Draag lenzen met een uv-filter

Sport je graag in de buitenlucht? Dan is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen de zon. Gelukkig hebben veel lenzen tegenwoordig een uv-filter, dat helpt om je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Zoals bijvoorbeeld everclear ELITE, 1 Day Acuvue Moist, 1 Day Acuvue TruEye en MyDay.


Meer informatie over lenzen met uv-filters.

Bij extra inspanning is extra hydratatie nodig - Gebruik oogdruppels

Als je gaat sporten kun je sneller last krijgen van droge ogen. De oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat er tijdens het sporten buiten een stevige wind staat of als het erg warm is. Hou je ogen daarom voldoende gehydrateerd en gebruik oogdruppels. Als je oogdruppels gebruikt voordat je gaat sporten en achteraf dan kun je er zeker van zijn dat je een goed zicht hebt.


Hier kun je al onze oogdruppels vinden

Bekende sporters die lenzen dragen

Wist je dat er veel bekende sporters zijn die contactlenzen dragen?


• Cristiano Ronaldo - Portugese voetballer

• Venus Williams - Amerikaanse tennisspeelster

• Mario Balotelli - Italiaanse voetballer

• Novak Djokovic - Servische tennisspeler

• De Gea - Spaanse voetballer

• Jérôme Boateng - Duitse voetballer

BETAALMOGELIJKHEDEN