Wat ziet mijn baby?Wat ziet mijn baby? door
Kopieer de volgende code om de 'Wat ziet mijn baby? tool' te embedden in je website:
<a href="https://www.visiondirect.nl/wat-ziet-mijn-baby" alt="Wat ziet mijn baby?"><img src="https://static.visiondirect.info/media/baby_sight_tool/img/baby-sight.jpg" alt="Wat ziet mijn baby?">

Hoe goed kunnen baby's zien?

Bekijk de wereld door de ogen van jouw baby
met de 'Wat ziet mijn baby?’ tool van Vision Direct!

Onze hoofdopticien laat ouders zien
hoe het gezichtsvermogen van hun baby
zich tijdens het eerste jaar ontwikkelt.

Vul hier de leeftijd van je baby in: maanden

Verder
Leeftijd:
 • Pasgeboren
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
maand maanden

schuif
mij

 • Pasgeboren

  Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.

  Je ziet misschien dat je baby zich naar het licht draait als er een raam of een lamp in de buurt is. Voor baby’s moet het licht 50 keer zo sterk zijn om het te kunnen zien en ze richten zich dus automatisch op fellere lichtbronnen.

  Tips voor ouders

  Ondanks dat de wereld één grote waas is voor een pasgeboren baby, kan je baby je gezicht zien als je vlakbij bent. Als je de visuele band met je kind wilt versterken, kun je het beste op 20-25 cm afstand blijven. Grote veranderingen in je haarkleur of -stijl maken het voor je baby moeilijker om je te herkennen.

  Je kunt het licht in de babykamer gerust aanlaten. Je baby zal er bij het slapen geen last van hebben en jij kunt beter zien wat je doet. Een handig alternatief is een nachtlampje.

 • 1–2 maanden

  Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen op een voorwerp richten dat in de buurt is en voorwerpen volgen die zich vlakbij bevinden. Toch dwalen haar ogen nog vaak en ze werken niet altijd goed samen.

  Hoewel je baby kleuren al vanaf de geboorte kon zien, kon zij ze niet uit elkaar houden en leken alle kleuren zwart, wit of grijs. Nu zij een paar weken oud is, kan zij rood, oranje, geel en groen onderscheiden. Ze zal zich tot deze kleuren aangetrokken voelen als ze dicht genoeg bij zijn.

  Tips voor ouders

  Als je het focussen en het volgen met de ogen wilt stimuleren, is dit een leuk spelletje: Houd je baby vast en kijk haar aan. Beweeg je gezicht langzaam van links naar rechts en terug. Haar ogen zullen die van jou volgen. Je kunt ook speeltjes en rammelaars voor haar gezicht bewegen en haar ogen zullen meebewegen.

  Met boekjes, plaatjes en speelgoed met heldere kleuren kun je je baby helpen om kleuren te leren onderscheiden. Ook als je in de kinderkamer primaire kleuren gebruikt of een mobiel met bonte kleuren ophangt, help je haar bij het onderscheiden van kleuren.

 • 3–4 maanden

  Dit is een cruciaal moment in de gezichtsontwikkeling van je kind. Het zicht van je baby wordt namelijk scherper en je baby kan zijn ogen beter coördineren voor het kijken naar en het focussen op één punt. Hij kan nu van het ene object naar het andere kijken zonder zijn hoofd te bewegen. Hij zal zijn hand uitsteken naar dingen, maar kan ze nog niet vastpakken.

  Ook de lichtwaarneming en het vermogen om kleuren te onderscheiden verbetert. Je baby herkent meer kleuren en kan gedetailleerde patronen op speelgoed, boekjes en andere voorwerpen herkennen die binnen bereik zijn.

  Tips voor ouders

  Help je baby bij het herkennen van objecten door ze binnen de babykamer te verplaatsen of de positie van zijn ledikant te veranderen. Je baby zal daardoor meer rondkijken om te zien waar zijn favoriete spullen zijn.

  Het volgen met de ogen kun je ook stimuleren door rond te lopen terwijl je tegen hem praat. Hij zal je met zijn ogen overal volgen.

 • 5–6 maanden

  Een 5 maanden oude baby ziet kleuren een stuk helderder en ook het verschil tussen zachtere kleuren wordt duidelijker. Je baby kan nu beter diepte zien en de afstand van een object inschatten. Je merkt misschien dat je baby dingen gaat vastgrijpen – jouw haar bijvoorbeeld!

  Met 6 maanden kan je baby ook sneller bewegende objecten volgen en ze begint ook objectpermanentie te begrijpen. Een balletje dat onder de kast rolt is er dus nog steeds. Ook de oog-handcoördinatie verbetert. Je baby kan van alles oppakken en in haar mond stoppen. Let dus goed op wat binnen haar bereik is! Haar visus, een maatstaf voor het gezichtsvermogen, is nu 0.80, wat bijna zo goed is als de 1.00 van volwassenen die een goed zicht zonder beperkingen hebben.

  Tips voor ouders

  Met 6 maanden is je kind oud genoeg voor een oogtest, dus vraag bij het consultatiebureau om een controle als je bezorgd bent over de ontwikkeling van haar zicht. De kans is klein, maar als je kind tekenen van een visuele handicap vertoont, kan een vroege diagnose helpen bij het corrigeren van het probleem voordat haar zicht zich volledig ontwikkelt.

 • 7–8 maanden

  Zodra je baby 7 à 8 maanden oud is, kan hij mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Hij kan snel bewegende objecten volgen, ernaar wijzen, ze vastpakken en in zijn mond stoppen. Hij zal zich echter nog vooral op dingen richten die dichtbij zijn, want dichtbij ziet hij nog steeds beter dan veraf.

  Tips voor ouders

  Kiekeboe is bij alle baby’s een hit, maar ook een uitstekend spelletje om zijn begrip van objectpermanentie te oefenen. Wat je niet kunt zien, bestaat dus nog steeds.

  Leg speelgoed dat je baby makkelijk vast kan houden binnen handbereik, zodat hij het vinden en het vastpakken van objecten kan oefenen.

  Op deze leeftijd kunnen sommige baby’s al gezichtsuitdrukkingen kopiëren, dus blaas je wangen op, trek een gek gezicht en kijk of je baby meedoet!

 • 9–10 maanden

  Zodra je baby 9 à 10 maanden oud is, verandert haar oogkleur nauwelijks meer. Hooguit een paar tinten zullen haar ogen tussen nu en volwassenheid nog veranderen.

  Ook haar gezichtsvermogen is bijna dat van een volwassene. Ze kan nu dingen en mensen op afstand herkennen, focussen op objecten en deze volgen. Ook kan ze dingen gemakkelijk vastpakken en ze in haar mond stoppen. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je baby, is het goed om nu een oogarts om advies te vragen, zodat eventuele afwijkingen snel kunnen worden verholpen.

  Tips voor ouders

  Je baby kan nu mensen en dingen in de hele kamer herkennen. Speel verstoppertje met haar en laat speelgoed zien vanaf de andere kant van de kamer kijk of ze het herkent. Zwaai naar haar vanuit de deuropening, trek een gek gezicht en kijk of ze je na-aapt!

 • 11–12 maanden

  Met 11 maanden is het zicht van je baby bijna zo goed als dat van een volwassene. Hij kan op een afstandje dingen zien die niet groter zijn dan een kruimel, ernaar wijzen en erom vragen. Hij kan snel bewegende objecten volgen en ze tussen duim en wijsvinger vasthouden. Stimuleer hem dus met spelletjes en tijdens het eten.

  Na 12 maanden is het zicht van je baby net zo helder en scherp als dat van een volwassene. Hij begrijpt wat zich dichtbij en veraf bevindt en hij kan mensen op afstand herkennen.

  Tips voor ouders

  Laat je baby vragen om dingen die zich in zijn buurt bevinden zoals zijn fles of zijn favoriete speelgoed. Zo leert hij communiceren met anderen over wat hij wil hebben.

  Als je baby probeert te lopen, moedig hem dan aan om wat langer te blijven kruipen. Kruipen verbetert de oog-handcoördinatie en kan ook zijn gezichtsvermogen en evenwicht verbeteren.

  Veel ouders brengen hun baby met 12 maanden naar het consultatiebureau voor de eerste complete oogmeting. Tijdens deze controle wordt gelet op vroege tekenen van oogafwijkingen.

 •  

   

Wist je dat...?
Terug
X
Draai je scherm