Verzending kan vertraagd zijn door een update van onze website.

Goedkoper dan in de winkel

Het watergehalte van een lens

Op het kartonnen doosje waar je lenzen in zitten vind je veel informatie over je lens, zoals de sterkte, de diameter en de basiscurve. Een van de andere dingen die ook op het doosje staat aangegeven is het watergehalte van de lens. Dit wordt altijd weergegeven met een percentage.

Wat betekent het watergehalte van een lens?

Wist je dat een contactlens deels uit water bestaat? Elke contactlens heeft weer een ander watergehalte, daarom staat het watergehalte op de verpakking aangegeven. Dat watergehalte geeft aan hoeveel procent van de lens precies uit water bestaat. Dit is namelijk afhankelijk van het materiaal waar de contactlens van is gemaakt. Het watergehalte van een zachte lens is belangrijk, omdat de lens door het water flexibel blijft. Die flexibiliteit zorgt er ook voor dat de lens prettig is om te dragen.

Wat moet het watergehalte van een lens zijn?

Het hangt af van het materiaal waar een lens van gemaakt is hoe het zit met de hoogte van het watergehalte. De zachte lenzen die je vindt op onze website zijn gemaakt van hydrogel of silicone hydrogel. Contactlenzen die zijn gemaakt van hydrogel hebben doorgaans een watergehalte tussen de 40% en 75%. Bij hydrogel lenzen geldt dat hoe hoger het watergehalte, hoe meer zuurstof de lens doorlaat. Dit is gezond voor je oog en het zorgt ervoor dat de lens prettig blijft zitten op je oog.


Deze waarde ligt vaak lager bij lenzen die zijn gemaakt van silicone hydrogel: het watergehalte van deze lenzen ligt meestal tussen de 30% en 50%. Omdat silicone hydrogel sowieso een heel zuurstofdoorlatend materiaal is, is het watergehalte bij lenzen van silicone hydrogel van ondergeschikt belang.

• Hoog watergehalte (tot 75%) – Je denkt misschien dat contactlenzen met een hoog watergehalte het meest hydraterend zijn voor je ogen. Maar integendeel: lenzen met een zeer hoog watergehalte trekken de tranen van het oog aan, waardoor je ogen sneller droog worden. Het goede aan een hoger watergehalte is wel dat meer zuurstof het hoornvlies kan bereiken. Een ander pluspunt is dat contactlenzen met een hoger watergehalte gemakkelijker zijn om in en uit te doen en om schoon te maken.

• Gemiddeld watergehalte (tot 60%) – Voor de meeste mensen die lenzen dragen zijn hydrogel contactlenzen met een gemiddeld watergehalte geschikt. Deze contactlenzen laten veel zuurstof door naar het hoornvlies, zonder hierbij vocht van de traanfilm te absorberen.

• Laag watergehalte (tot 40%) – Contactlenzen met een laag watergehalte (van ongeveer 38%) voelen comfortabel aan. Deze lenzen zorgen ervoor dat je ogen niet droog aanvoelen en dat ze voldoende zuurstof krijgen.

Hoe kom ik achter het watergehalte van mijn contactlens?

Wil je weten wat het watergehalte is van de contactlenzen die je draagt? Pak dan het kartonnen doosje erbij waar de blisterpacks met lenzen in zitten. Op de achterkant van het doosje of op de zijkant staat doorgaans aangegeven wat het watergehalte van de contactlens is.


Op het doosje waar de contactlenzen in zitten staat meestal ook aangegeven van welk materiaal de contactlens precies is gemaakt. De naam van dit materiaal eindigt vaak op -filcon, zoals bijvoorbeeld Comfilcon A of Fanfilcon A.

Is een hoger watergehalte altijd beter?

Nee, dit is niet het geval. Bij lenzen die zijn gemaakt van silicone hydrogel is het waterpercentage doorgaans lager, omdat het materiaal van deze lens al veel zuurstof doorlaat.


Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je snel last hebt van droge ogen kun je beter lenzen met een lager watergehalte kiezen. Als je namelijk contactlenzen draagt verdampt de opgenomen vloeistof na een tijdje. Om het watergehalte vervolgens weer aan te vullen, wordt traanvocht onttrokken aan het oog. Met als gevolg dat je nog meer last krijgt van droge ogen. Lenzen met een lager watergehalte zijn in dat geval dus aan te raden.


Als je droge ogen hebt kun je het beste lenzen dragen die gemaakt zijn van silicone hydrogel. Om exact te weten welke lens het beste past bij jouw ogen kun je het beste een afspraak maken bij de opticien voor een oogtest. De opticien kan dan kijken welke soort en welk merk lenzen het beste voor jou is.

Populaire contactlenzen op onze website
Dailies Total 1

Dailies Total 1 zijn zachte daglenzen die zijn gemaakt van silicone hydrogel. Als je snel last hebt van droge ogen zijn deze lenzen ideaal om te dragen.


Dankzij de combinatie van het geavanceerde ontwerp van deze contactlens, de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en het lage watergehalte van 33% kan zuurstof makkelijk je oog bereiken als je deze daglenzen draagt. Je kunt deze lens ook bestellen als een Dailies Total 1 90 pack.


Omdat deze contactlenzen zo’n hoge zuurstofdoorlaatbaarheid hebben kun je de lenzen tot wel 16 uur per dag comfortabel dragen. Omdat het daglenzen zijn kun je de lenzen aan het eind van de dag weggooien. De volgende dag doe je dan een nieuw paar daglenzen in.

Acuvue Oasys

Een andere comfortable contactlens is Acuvue Oasys. Dit is een zachte tweewekelijkse lens die je veertien dagen kunt dragen (‘s nachts bewaar je de lenzen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof).


Acuvue Oasys with Hydraclear Plus is niet voor niets een enorm populaire lens op onze website: dankzij de geavanceerde Hydraclear Plus-technologie van Johnson & Johnson wordt vocht de hele dag over het oppervlak van de lens verspreid. Hierdoor worden je ogen de hele dag optimaal gehydrateerd.


Deze lens bestaat uit 38% water en 62% Senofilcon A, een materiaal dat heel ademend is. Ook beschikt deze lens over een uv-filter. Dit helpt je ogen te beschermen tegen uv-straling van de zon.

Acuvue Oasys 1 Day with HydraLuxe

Deze comfortabele zachte daglenzen van de bekende lenzenproducent Johnson & Johnson hebben een waterpercentage van 38%.


Acuvue Oasys 1 Day with HydraLuxe lenzen helpen om het vocht in je ogen vast te houden. Dit zorgt ervoor dat je ogen de hele dag optimaal worden gehydrateerd.


Dankzij de geavanceerde HydraLuxe technologie zorgt een coating rond het lensoppervlak ervoor dat het de symptomen van vermoeide ogen vermindert. Ook voorkomt de coating droge en geïrriteerde ogen.

everclear ELITE

De comfortabele everclear ELITE lenzen laten veel zuurstof door naar je ogen. De lenzen hebben een waterpercentage van 47%. ELITE is gemaakt van een mengsel van water en het flexibele Olifilcon B. Daardoor sluit een everclear ELITE contactlens goed aan op het oog. Het ontwerp van deze zachte daglens maakt de lens ideaal voor mensen die snel last hebben van droge ogen.


Deze lenzen houden je ogen de hele dag gehydrateerd en irritatievrij. Daarnaast heeft deze lens een uv-filter, waardoor je ogen worden beschermd tegen schadelijke uv-A-stralen en uv-B-stralen van de zon, die blijvend schade aan je zicht kunnen veroorzaken.

Air Optix Aqua

Deze zachte maandlenzen van de bekende lenzenfabrikant Alcon hebben een zeer hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en een watergehalte van 33%. Het materiaal waar deze lens van gemaakt is laat tot wel vijf keer meer zuurstof naar je oog toe.


Air Optix Aqua maandlenzen zorgen ervoor dat vocht worden behouden. Ideaal als je snel last hebt van droge ogen. Tegelijkertijd zorgt deze zachte maandlens ervoor dat eiwitaanslag wordt voorkomen.


Met deze lenzen voelen je ogen de hele dag gehydrateerd en gezond aan. Deze lens is ook verkrijgbaar als een Air Optix Aqua 6 pack.

BETAALMOGELIJKHEDEN