Goedkoper dan in de winkel

Is het corona, griep of een verkoudheid?

Deze tijd van het jaar zijn er altijd veel mensen die zich niet lekker voelen. De grote vraag is dan tegenwoordig natuurlijk: is het een verkoudheid of corona? Of is het wellicht de griep? Veel van de symptomen van corona, griep en een verkoudheid lijken op elkaar, dus het kan moeilijk zijn om erachter te komen wat je hebt. Lees daarom verder voor ons handige overzicht waarmee je kunt checken welke klachten passen bij welke ziekte.

Verschil tussen verkoudheid en corona

Als je last hebt van een verkoudheid dan heb je doorgaans last van een verstopte neus of een loopneus, keelpijn en niezen. Ook kun je last hebben van spierpijn en een vermoeid gevoel. De symptomen van corona zijn vaak heftiger, zo hebben veel mensen last van hoge koorts. Andere symptomen van het coronavirus kunnen zijn:

• Hoesten (meestal een droge hoest)

• Benauwd of kortademig

• Koorts of verhoging

• Niet meer kunnen ruiken en/of proeven

Als je hoest of niest verspreiden kleine druppeltjes zich in de lucht. Dit is hoe een virus zich kan verspreiden en op dingen valt. Als je die druppeltjes inademt of in je mond, neus of ogen krijgt kun je besmet raken met een virus. Als je corona hebt treden de eerste symptomen gewoonlijk vier tot zes dagen na de besmetting op.

Verschil griep en corona

Het verschil tussen de griep en corona is wat moeilijker vast te stellen. Want ook bij een griep kun je last hebben van hoesten en koorts. Het is daarom altijd aan te raden om een coronatest te doen als je niet zeker weet of je griep of corona hebt.

Vaak zeggen mensen dat ze de griep hebben of dat ze zich grieperig voelen, terwijl het een gewone verkoudheid is. Maar symptomen van griep zijn toch echt heftiger dan milde klachten bij een verkoudheid. Symptomen van de griep zijn onder andere:

• Koorts

• Spierpijn

• Hoofdpijn

• Hoesten

• Vermoeidheid

Ook als je griep hebt is het verstandig om dezelfde regels te volgen als bij corona: blijf thuis, spreek niet met mensen af en was regelmatig je handen om te voorkomen dat je je huisgenoten besmet. Neem zoveel mogelijk rust, drink voldoende water en probeer wat te eten zodra je weer trek krijgt.

Corona of griep of verkoudheid

Ben je ziek en weet je niet zeker of het een verkoudheid, griep of corona is? In onderstaande tabel kun je makkelijk zien welke symptomen horen bij welke ziekte. En laat je zo snel mogelijk testen als je vermoedt dat je Covid-19 (ook wel coronavirus SARS-CoV-2 genoemd) hebt. Alleen met een test weet je 100% zeker of je corona hebt of niet.

Ook als je gevaccineerd bent kun je besmet raken en het virus verspreiden. Je kunt nog steeds ernstige klachten hebben, maar de kans dat je ernstig ziek wordt, medische hulp nodig hebt of last krijgt van long covid is voor gezonde mensen gelukkig een stuk kleiner.


SymptoomVerkoudheidGriepCorona
duur<14 dagen7-14 dagen7-25 dagen
loopneus/verstopte neusvaaksomsvaak
keelpijnvaaksomsvaak
niezenvaakzeldensoms
hoofdpijnzeldenvaaksoms
(droge) hoestzeldenvaakvaak
vermoeidheidsomsvaakvaak
kortademigheidzeldenzeldenvaak
koortszeldenvaakvaak
diarreezeldensomssoms
spierpijnvaakvaaksoms
Tips bij een griep en verkoudheid

• Neem genoeg rust - Of je nu grieperig bent of symptomen van een gewone verkoudheid hebt: het is belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven als je je niet lekker voelt. Probeer ook om lichamelijke inspanning te vermijden. Op die manier geef je je lichaam de kracht om te herstellen.

• Voldoende drinken - Water drinken is belangrijk als je je niet optimaal voelt. Vooral als je koorts hebt is het belangrijk om voldoende te drinken. Als je koorts hebt verlies je namelijk veel vocht. Probeer daarom als je ziek bent toch twee liter water per dag te drinken. Eventueel aangevuld met bijvoorbeeld thee, groentesoep of kippensoep.

• Gebruik oogdruppels - Als je verkouden bent of griep hebt kun je snel last krijgen van droge, branderige ogen. Of juist van traanogen. Het kan dan prettig zijn om oogdruppels te gebruiken. Met oogdruppels voelen je ogen snel weer prettig aan. Veel oogdruppels kun je gebruiken terwijl je je lenzen in hebt. Merk je dat je steeds in slaap valt? Doe dan je lenzen uit, want slapen met lenzen is niet goed voor je ogen.

• Eet gezond - Zodra je je weer wat beter voelt en zin hebt om wat te eten, kies dan iets dat licht verteerbaar is en gezond. Je geeft je lichaam zo de vitamines en mineralen die het nodig heeft om aan te sterken. Een banaan is bijvoorbeeld een goede bron van koolhydraten en vezels.

• Gebruik daglenzen - Als je ziek bent draag je misschien liever je bril dan contactlenzen. Zodra je je weer wat beter voelt zou je kunnen kiezen voor het dragen van daglenzen. Daglenzen gooi je aan het eind van de dag gewoon weg. De volgende dag pak je een nieuw, schoon paar lenzen. Je hoeft dus niet aan de slag met lenzenvloeistof. Supermakkelijk en het bespaart tijd.

• Bescherm anderen - Voel je je niet lekker? Vermijd sociale contacten en blijf thuis. Spreek niet af met vrienden of familie en ga niet de deur uit. Probeer ten minste een meter afstand te houden van huisgenoten (vermijd direct contact). Denk je dat je corona hebt? Maak een afspraak voor een coronatest. Blijf vervolgens thuis totdat je de uitslag hebt en zeker weet dat je geen corona hebt.

• Handen wassen - Was regelmatig je handen goed met water en zeep. Dit kan het aantal virusdeeltjes drastisch doen dalen. Is er geen zeep in de buurt? Dan zijn zeepblaadjes een uitkomst. Deze blaadjes veranderen in schuimend zeep zodra ze in aanraking komen met water. Moet je hoesten of niezen? Doe dit dan niet in je hand maar in je elleboog.

Hulp bij geïrriteerde ogen: oogdruppels

Oogdruppels brengen verlichting als je last heb van droge, branderige of juist tranende ogen. Probeer bijvoorbeeld eens onze everclear oogdruppels. Deze oogdruppels zorgen meteen voor verlichting als je last hebt van geïrriteerde ogen. Je kunt deze oogdruppels gebruiken als je lenzen draagt. Door de unieke natuurlijk formule voelen je ogen meteen weer prettig aan. Daarnaast hebben deze oogdruppels een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. En omdat je oogdruppels online kunt bestellen, hoef je er de deur niet voor uit. Heel handig als je je niet optimaal voelt!

Bestel everclear oogdruppels
BETAALMOGELIJKHEDEN