Verzending kan vertraagd zijn door een update van onze website.

Goedkoper dan in de winkel

Hooikoorts of corona: herken het verschil

In de lente hebben een hoop mensen last van de pollen die in de lucht zweven. Net zoals vorig jaar is het nu natuurlijk meteen de vraag: is het hooikoorts of is er een kans dat je corona hebt? Sommige symptomen komen namelijk zowel bij corona als bij hooikoorts voor. Er is daarom bij veel mensen verwarring en onrust over wat precies de verschillen zijn tussen hooikoorts en corona. Lees verder om te zien wat je in dat geval het beste kunt doen.

Dezelfde symptomen

Als je last van hooikoorts hebt dan moet je vaak niezen (hallo niesschaamte!), heb je last van een verstopte neus of juist een loopneus en jeukende, tranende ogen. Symptomen van het coronavirus zijn onder andere koorts, hoofdpijn, een aanhoudende hoest en verlies van smaak en/of verlies van reuk. Typische klachten die bij zowel COVID-19 als hooikoorts voorkomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en hoesten. Als je hoest wordt veroorzaakt door hooikoorts, dan komt dit meestal door irritatie en kriebel in de keel. Hoesten als gevolg van hooikoorts is gelukkig niet zo hardnekkig als bij corona. Bij corona ontstaat de hoest door ademhalingsproblemen, benauwdheid en kortademigheid.


Het kan op het eerste gezicht moeilijk zijn om de klachten uit elkaar te houden. Want hooikoortsachtige klachten kunnen ook zijn dat je last hebt van een verminderde smaak en reuk, maar dit wordt veroorzaakt door een verstopte neus. Ook kun je door hooikoorts last krijgen van hoofdpijn, dit wordt meestal veroorzaakt door holtes die verstopt zijn.

Wanneer je hooikoortsklachten precies beginnen is afhankelijk van de pollen die de allergische reacties bij jou veroorzaken. Zo bloeien bomen (zoals elzen en de hazelaar) in een andere periode in het jaar dan bijvoorbeeld grassen.

Verschil klachten hooikoorts en corona

Als je al langer last hebt van hooikoorts weet je op een gegeven moment wanneer in het voorjaar je last krijgt van een loopneus, niesbuien en jeukende ogen. Vaak weet je wel wanneer precies vorige jaren de klachten begonnen en wanneer je medicatie bent gaan gebruiken. Soms kan dit al in begin februari zijn, maar sommige hooikoortspatiënten krijgen er pas eind mei of begin juni last van. Vaak verergeren de symptomen van een groot deel van de mensen met hooikoorts als ze naar buiten gaan. De symptomen van hooikoortspatiënten kunnen ook afhankelijk zijn van het tijdstip en de hoeveelheid pollen, omdat de pollenniveaus 's middags en 's avonds vaak hoger zijn. Dit zorgt bij veel mensen voor een dilemma: ga ik buiten genieten van het mooie weer, of krijg ik dan meteen last van alle pollen en stuifmeel van grassen in de omgeving?

Een ander belangrijk verschil tussen hooikoorts en corona is koorts, vaak in combinatie met spierpijn. Ondanks wat de naam doet vermoeden, is hoge koorts geen symptoom van hooikoorts. Koorts kan wel een van de symptomen van COVID-19 zijn. Het is daarom belangrijk om regelmatig te temperaturen als je denkt dat je misschien corona hebt. Typische hooikoortsklachten die niet voorkomen bij corona zijn: jeuk aan de ogen, oren, keel en neus en kriebel aan je gezicht. Vaak hebben mensen met een pollenallergie ook last van rode ogen. Een symptoom dat weer niet past bij het coronavirus.

Tips die helpen als je hooikoorts hebt
  • Wees proactief: begin op tijd met het gebruik van antihistaminetabletten, oogdruppels en neusspray. Neem contact op met je huisarts als je hooikoortsmedicijnen gebruikt op recept (vaak voor zwaardere klachten).
  • Gebruik daglenzen: met daglenzen weet je zeker dat je elke dag lenzen draagt die helemaal schoon zijn. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen weg en de volgende dag gebruik je een nieuw setje.
  • Wees goed voorbereid: hou het weerbericht en de pollenverwachting goed in de gaten. Bekijk bijvoorbeeld dagelijks de website Pollennieuws voor een update over hoeveel stuifmeel er die dag in de lucht is.
  • Ga niet teveel naar buiten: tijdens de lockdown moet je natuurlijk al zoveel mogelijk binnen blijven om het risico op een coronabesmetting te verkleinen, dat is helemaal belangrijk op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn. Probeer deze tijd van het jaar om de ramen zoveel mogelijk dicht te houden, zodat de pollen niet naar binnen waaien.
  • Bescherm anderen: tijdens deze pandemie is het extra belangrijk om een tissue te gebruiken als je moet niezen of hoesten. Gooi de tissue na gebruik weg en maak je handen goed schoon.
  • Twijfel? Blijf thuis: weet je niet zeker of je ernstige hooikoortsklachten hebt of toch misschien corona? Blijf dan voor de zekerheid thuis om de verspreiding van het virus te voorkomen, hou minimaal een meter afstand van huisgenoten en boek een test. Dat is de enige manier om zeker te weten of je corona hebt of dat het toch typische hooikoortsverschijnselen zijn (of wellicht een verkoudheid of griep).
  • Advies van RIVM: er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus. Hou daarom het nieuws in de gaten en zorg ervoor dat je vertrouwt op de feiten uit erkende medische bronnen. Kijk bijvoorbeeld op de website van het RIVM voor informatie.
  • Geen stress: focus niet teveel op je symptomen tijdens dit hooikoortsseizoen, want je loopt dan de kans dat je je de hele dag zorgen maakt. Zorg goed voor jezelf, juist in deze moeilijke tijd. Probeer in je vrije tijd zoveel mogelijk te ontspannen. Merk je dat je last hebt van een spiertrekking rond je oog? Dit kan worden veroorzaakt door stress. Spiertrekkingen en vermoeide ogen door stress komt vaak voor bij mensen die gespannen zijn.
Hulp bij tranende ogen: everclear oogdruppels

Oogdruppels kunnen helpen bij hooikoorts. Probeer bijvoorbeeld eens onze everclear oogdruppels. Deze oogdruppels zorgen meteen voor verlichting als je last hebt van geïrriteerde ogen door pollen, wind, allergie of rook. Je kunt deze oogdruppels gebruiken als je lenzen draagt. Door de unieke natuurlijk formule voelen je ogen meteen weer prettig aan. En dankzij het handige kleine formaat kun je dit flesje heel makkelijk meenemen in je tas, jaszak of broekzak. Daarnaast hebben deze oogdruppels een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Ook als je geen last hebt van hooikoorts zijn everclear Eye Drops een uitkomst. Deze oogdruppels zijn namelijk heel geschikt om te gebruiken als je snel last hebt van droge ogen. En omdat je oogdruppels online kunt bestellen, hoef je er de deur niet voor uit.

BETAALMOGELIJKHEDEN