Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Bestaat liefde op het eerste gezicht?

dinsdag 25 januari 2022 door Vision Direct

Liefde op het eerste gezicht

Het is binnenkort weer Valentijnsdag. Hier bij Vision Direct zijn we er helemaal klaar voor. Maar we hebben wel elk jaar dezelfde discussie onder onze medewerkers: bestaat liefde op het eerste gezicht nu wel of niet? Of bekijken we de wereld teveel door een roze bril (of lenzen!) als we denken dat liefde op het eerste gezicht echt bestaat?

Lees verder om erachter te komen wat wetenschappelijk onderzoek hierover zegt. En lees onze 5 tips voor leuke romantische komedies.

Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?

Twee verliefde mannen

Het is natuurlijk een magisch idee om verliefd te worden op iemand als je hem of haar voor het eerst ziet. Het klinkt als een scène uit een film.

Maar er wordt vaak beweerd dat liefde op het eerste gezicht niet echt bestaat, omdat je niets weet over iemand als je hem of haar voor het eerst ontmoet.

En kun je wel vallen op iemand puur vanwege het uiterlijk, want persoonlijkheid speelt toch ook een grote rol?

Gronings onderzoek over liefde op het eerste gezicht

Verliefd stel op een date

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben onderzoek gedaan naar liefde op het eerste gezicht. Ze vroegen studenten een vragenlijst in te vullen over hun huidige relatiestatus. Daarna moesten ze foto's bekijken van mensen die ze nog nooit eerder hadden ontmoet. Ze moesten daarbij aangeven hoe aantrekkelijk ze iemand vonden en of ze gevoelens hadden van intimiteit, passie of verbondenheid. Deelnemers moesten ook aangeven of ze het eens waren met de stelling ‘Ik ervaar liefde op het eerste gezicht'.

Ook was er een speeddating event, waarbij deelnemers werd gevraagd in hoeverre ze zich aangetrokken voelden tot hun dates en of ze dachten dat het liefde op het eerste gezicht was. De onderzoekers concludeerden dat liefde op het eerste gezicht waarschijnlijk niet bestaat. Het is waarschijnlijker dat mensen zich herinneren dat ze zich sterk aangetrokken voelden tot hun partner tijdens de eerste ontmoeting en dat ze dat gevoel combineren met de gevoelens die ze nu hebben voor hun partner. Daardoor dénken sommige mensen dat het liefde op het eerste gezicht was.

We zijn natuurlijk geen experts in de liefde, maar...

Heel leuk natuurlijk, zo'n onderzoek. Maar misschien werkt zoiets gewoon niet in een kunstmatig gecreëerde situatie. Liefde op het eerste gezicht werkt waarschijnlijk beter in een meer alledaagse, gewone situatie. Mensen laten kijken naar foto's van iemand en vragen of ze die persoon aantrekkelijk vinden is niet bepaald te vergelijken met iemand ontmoeten en plotseling zeker weten dat dat de liefde van je leven is.

Daarbij klinkt het alsof deze onderzoekers nog nooit van apps zoals Tinder en Happn hebben gehoord. Want een match op het eerste gezicht bestaat wel degelijk! Helemaal als de persoon er op zijn of haar profiel hetzelfde uitziet als in het echt. De meeste mensen die hun 'liefde op het eerste gezicht'-moment beschrijven, hebben waarschijnlijk op wat voor manier dan ook wel met elkaar gecommuniceerd voordat ze besloten dat de ander the one is. Met zoiets ingewikkelds als liefde is het gewoon moeilijk om een onderzoek te ontwikkelen dat liefde op het eerste gezicht kan aantonen.

Als je gelooft dat het liefde op het eerste gezicht was, dan was het waarschijnlijk ook zo! Waarschijnlijk zal onderzoek nooit het tegendeel kunnen bewijzen, omdat chemie gewoon niet kan worden verklaard.

Top 5 romantische komedies

Ben je klaar voor een avondje bankhangen met een fijne romantische film? Hieronder vind je de Vision Direct top 5 romantische komedies. Deze films kun je natuurlijk het beste bekijken met je contactlenzen in! Ook al staan deze klassiekers bol van de clichés, overdreven romantische muziek en onwaarschijnlijke ontmoetingen: toch blijven het fijne films om op Valentijnsdag naar te kijken:

  1. Bridget Jones's Diary: De vrijgezelle, kettingrokende Londense Bridget Jones weet niet voor wie ze moet kiezen: wordt ze gelukkig met Mark Darcy of Daniel Cleaver?
  2. Definitely Maybe: Een liefdesverhaal, maar dan anders dan anders. Met Ryan Reynolds als Will Hayes, een dertiger uit Manhattan die in een scheiding verwikkeld is.
  3. Four Weddings and a Funeral: Een romantische komedie over twee mensen die voor elkaar geschapen lijken te zijn, maar niet in het huwelijksbootje kunnen stappen. Met Hugh Grant en Andie MacDowell.
  4. You've Got Mail: Herfst in New York en ons favoriete romcom-duo uit de jaren negentig: Tom Hanks en Meg Ryan. Wat heb je nog meer nodig?
  5. Notting Hill: De paden van Anna (Julia Robert) en William (Hugh Grant) kruisen elkaar in de reisboekenwinkel van William in Notting Hill. Anna is een beroemde filmster, William leidt een rustig leven met zijn ietwat vreemde huisgenoot. Op het eerste gezicht passen ze niet bij elkaar, of misschien toch wel?
please wait