Hoe smart contactlenzen je blik op de wereld kunnen veranderen

donderdag 7 maart 2019 door Vision Direct

Vrouw met blauwe ogen

Hoe zou jij het vinden als wij je vertellen dat het binnenkort mogelijk is om in het donker te zien? Of dat je met je ogen kunt inzoomen op objecten, gewoon door ernaar te kijken? Je zou ons wellicht fronsend aankijken: dat soort gaven zijn voorbehouden aan superhelden! Maar, geloof het of niet, een aantal bedrijven is druk bezig met de ontwikkeling van smart contactlenzen die je zicht boven het menselijke laten uitstijgen.

Bij Vision Direct zetten we ons in om de juiste contactlenzen voor jou te vinden, met als doel je zicht te verbeteren. Maar stel je nu eens voor dat je uit een heel assortiment smart contactlenzen kunt kiezen: bijvoorbeeld met augmented reality (een laagje over de werkelijkheid) of lenzen die een foto nemen wanneer je knippert. Logisch dat smart contactlenzen een van de meest spannende draagbare technologieën van het Internet of Things zijn.

Hoe werken smart contactlenzen?

De eenvoudige versie van smart contactlenzen worden als normale contactlenzen gedragen; er is geen operatie nodig en de lenzen worden gewoon door de drager in- en uitgedaan. De lenzen zitten op de oogbol en ze bevatten minuscule versies van bestaande technologieën.

Bij de geavanceerdere smart lens komt een kleine ingreep kijken. Een arts vervangt je bestaande lens door een elektronische lens. Er wordt een speciale vloeistof in het oog ingebracht, die zorgt dat de lens zich vormt naar het oog. Deze methode heeft dezelfde technologische eigenschappen maar is robuuster en van een meer permanent karakter. De nieuwe lens zorgt dan voor de lichtinval op je netvlies. Het verbetert je zicht op een flexibele manier, met het draagcomfort van normale contactlenzen.

Smart lenzen zijn ontworpen om energie op te slaan. Er worden twee methodes onderzocht. Zonne-energie sensoren, die licht naar energie omzetten, en piëzo-elektrische sensoren, die mechanische oogbewegingen (knipperen) naar energie omzetten.

Druppels water op een blad

De smart contactlenzen die op de markt komen, bevatten waarschijnlijk minuscule versies van de volgende technologieën:

 • Lens met autofocus
 • Accu
 • Processor
 • Dataopslag
 • Antenne
 • Sensoren
 • Bluetooth
 • Display
 • Radio

Welke bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van smart contactlenzen?

Er is tussen vooraanstaande bedrijven een technologische wedloop rond draagbare technologie aan de gang. En de markt van smart contactlenzen is daar geen uitzonderingen op. De verwachting is zelfs dat de gehele markt van smart contactlenzen tegen 2023 een jaarlijkse groei van 10,4% haalt. De Verenigde Staten neemt de grootste positie in, met een groeiende vraag naar oogzorg en de acceptatie van draagbare medische technologie.

Licht schijnt op gezicht

Het bedrijf Verily - gesubsidieerd door het moederbedrijf van Google; Alphabet - heeft veel aan de ontwikkelingen van elektronische lenzen bijgedragen. Maar er zijn nog meer vooraanstaande organisaties die hebben verkondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van smart contactlenzen:

 • Samsung
 • Sony
 • Google
 • Columbia University Medical Centre
 • Sensimed
 • University of Michigan
 • U.S. Department of Defense
 • Swiss Federated Institute of Technology in Lausanne
 • Medella
 • Novartis

Smart contactlenzen als revolutie in de zorg

Vandaag de dag zijn er wereldwijd zo'n 253 miljoen mensen met een vorm van visuele beperking. De vijf meest voorkomende aandoeningen zijn staar, diabetische retinopathie, maculadegeneratie, glaucoom en netvliesloslating. Smart contactlenzen hebben de potentie om bij gangbare aandoeningen beter resultaat te bereiken dan eerder mogelijk was met traditionele lenzen.

Een tranend oog

Een concreet voorbeeld: onderzoekers bij de University of Wisconsin hebben een smart lens speciaal tegen verziendheid ontwikkeld. Met een vorm gebaseerd op het uniek gevormde netvlies van de olifantsvis, ontwerpen ze een lens die in luttele milliseconden kan autofocussen.

Dankzij financiering van het Amerikaanse leger werken wetenschappers bij de University of Michigan aan een lens die soldaten in het donker laat zien, met behulp van warmtebeeldtechniek. De technologie gebruik een laag koolstofatomen - grafeen genaamd - om het volledige lichtspectrum inclusief ultraviolet op te nemen.

Daarnaast heeft de Swiss Federated Institute of Technology in Lausanne een telescopische contactlens ontwikkeld die wisselt tussen normaal en uitvergroot zicht. De lensdrager kan daarmee dus inzoomen op een bepaald object.

Smart contactlenzen zullen niet alleen zorgen voor een beter zicht, ze worden ook ontworpen ter ondersteuning van verschillende medische aandoeningen. Zo kunnen ze een draadloze chip en mini-sensor bevatten die fysiologische parameters in de gaten houdt. Bijvoorbeeld glucose in het traanvocht van een diabetespatiënt, of intra-oculaire druk bij glaucoompatiënten.

Smart toekomst

Fotografie en augmented reality

Vanwege de technologie die om zicht draait, zijn smart contactlenzen een logische manier om met virtual reality, augmented reality en cameratechnologie te experimenteren. Samsung ontwikkelt een manier om visuele informatie direct op het netvlies te projecteren en daarmee het zichtveld rijker te maken. Het werkt als een soort miniversie van Google Glass en legt een laag extra informatie over de realiteit.

Sony heeft patent aangevraagd op een smart lens die oogbewegingen kan omzetten in elektrische energie, opgewekt door het knipperen. De lens zou ook foto's en video's kunnen nemen en opslaan.

Close up van een oog

De smart toekomst

Naast geïnteresseerde consumenten en technologiefanaten, is er een aantal zeer praktische toepassingen van deze smart lenstechnologieën. De lenzen kunnen de bodycams vervangen die in sommige landen worden gebruikt door politie en beveiligers en de lenzen kunnen militaire operaties verbeteren. Maar ze kunnen ook chirurgen gedetailleerder zicht en directe feedback geven tijdens een operatie. Of chronisch zieke mensen voorzien van een nieuwe manier om symptomen te monitoren.

Wij zijn enthousiast over deze innovaties en houden jullie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Want wie wordt nu niet enthousiast van een bovenmenselijk kijkje in de toekomst?

please wait