Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Zijn wortels echt goed voor je ogen?

maandag 19 juli 2021 door Vision Direct

Een bos wortels op een houten tafel

"Eet je wortels op, want dat is goed voor je ogen". Een zin die je vroeger vast vaak van je ouders hebt gehoord tijdens het avondeten. Maar is deze uitspraak nu echt waar? Is het eten van wortels echt zo belangrijk voor een beter zicht en gezonde ogen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Gezonde voeding voor gezonde ogen

Wortels bevatten veel bètacaroteen, Dat is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, een onmisbare vitamine voor de gezondheid van je lichaam. Bètacaroteen geeft de rauwe wortel niet alleen de karakteristieke oranje kleur, maar helpt ook om het hoornvlies te beschermen, de ogen gezond te houden en droge ogen te voorkomen. Bètacaroteen wordt ook wel de voorloper van vitamine A genoemd. Vitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor de ogen. Deze vitamine helpt ook bij het verlagen van het het risico op een verminderd zicht als gevolg van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Een oogtestkaart met daarop een wortel

Een tekort aan vitamine A kan in extreme gevallen leiden tot nachtblindheid. Gelukkig is dat iets dat in de Westerse wereld niet vaak voorkomt, omdat we ook veel andere voedingsmiddelen eten die een bron van vitamine A zijn, zoals bijvoorbeeld in dierlijke producten (melk, kaas), groene bladgroenten, oranje vruchten en erwten. Ben je toch bang dat je niet voldoende vitamine A binnenkrijgt omdat je niet voldoende groente eet? Dan kun je overwegen om voedingssupplementen te gebruiken om extra vitamines binnen te krijgen. Bijvoorbeeld Ocuvite Lutein, een supplement dat gericht is op gezonde ogen en het behouden van een goed zicht.

Dus samenvattend kun je zeggen dat er wel een kern van waarheid in zit dat wortels bijdragen aan gezonde ogen. Maar wortels op zich zijn niet essentieel voor het verbeteren van het gezichtsvermogen. Het belangrijkste advies is gezond eten zodat je voldoende vitamines en mineralen krijgt. Ook kan het eten van wortels er helaas niet voor zorgen dat verziendheid of bijziendheid wordt gecorrigeerd. Daar heb je toch echt lenzen of een bril voor nodig.

Goede ogen tijdens de oorlog

Het verhaal dat het eten van wortels zorgt voor gezonde, goede ogen is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog. De British Air Forces (RAF) ontwikkelde destijds een zeer geavanceerde radar waarmee piloten nazi-bommenwerpers konden detecteren en neerschieten.

Vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Om te voorkomen dat het Duitse leger de echte reden achter de plotselinge toename van neergehaalde vliegtuigen te weten zou komen, lanceerde de Britse regering een enorme propagandacampagne. Ze verspreidden het gerucht dat hun piloten veel wortels aten om een beter zicht te krijgen, waardoor ze hun doel zelfs in het donker goed konden zien. Daarnaast verspreidden ze posters en plaatsten ze advertenties in kranten waarin het Britse ministerie aanraadde om wortels te eten om beter te kunnen zien tijdens black-outs tijdens Duitse bombardementen.

We weten niet zeker of de Duitse inlichtingendienst deze hoax geloofde, maar het lijkt er op dat hele volksstammen dat ondertussen wel doen, aangezien veel mensen tot op de dag van vandaag geloven dat wortels goed zijn voor een beter zicht en gezonde ogen.

please wait