Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Gezond eten voor je ogen

dinsdag 10 augustus 2021 door Vision Direct

Veer verschillende soorten kleurrijke groente, fruit, kruiden en vis

Zoals je waarschijnlijk al weet zijn er twee dingen die heel belangrijk zijn voor een gezond leven: regelmatig bewegen en gezond eten. Gezond eten is niet alleen belangrijk voor je algemene welzijn, goede voeding is ook heel belangrijk voor gezonde ogen. Gezond eten kan bijdragen aan het voorkomen van bepaalde oogaandoeningen.

Als je wilt profiteren van gezonde ogen, moet je naast het dragen van de juiste lenzen en het gebruiken van oogdruppels ook de juiste voeding eten voor gezonde ogen. Het beste kun je plantaardige producten eten die veel vitamines bevatten en essentiële vetzuren. Lees snel verder om erachter te komen welke voeding voor gezonde ogen zorgt.

1. Olijfolie

Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.

2. Wortels

Misschien heb je je het wel eens afgevraagd: zijn wortels goed voor je ogen? Het antwoord is: ja! Dit komt omdat wortels veel bètacaroteen bevatten. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, een onmisbare vitamine voor de gezondheid van je ogen. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van een scherp zicht en nachtzicht. Ook helpt het bij het voorkomen van droge ogen en maculadegeneratie. Wortels passen dus heel goed in dit rijtje met gezond eten voor je ogen.

3. Zalm

Zalm op een bord met groene kruiden erop

Zalm is ook heel gezonde voeding voor de ogen omdat het veel omega 3-vetzuren bevat. Deze vetzuren helpen om oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetische retinopathie te voorkomen. Omega 3-vetzuren vind je ook in andere soorten vette vis, zoals forel, makreel en ansjovis.

4. Kiwi

Gezond eten voor je ogen kan heel lekker zijn. Neem bijvoorbeeld de kiwi. Niet alleen citrusvruchten bevatten veel vitamine C, ook kiwi heeft krachtige antioxiderende eigenschappen. Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen in de ogen. Ook is voldoende vitamine C belangrijk voor de spiertjes en bloedvaten van de oogbol. Daarnaast helpt het oogziektes op latere leeftijd te voorkomen, zoals staar. Een kiwi zorgt er zo voor dat je kunt genieten van gezonde ogen.

5. Noten

Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog. Of je noten nu eet als een snack tussendoor of verwerkt in je maaltijd, het is altijd goed om een handje noten te eten. Het eten van noten helpt bij het voorkomen van staar en het voorkomt problemen met de macula (dat is het gebied in het midden van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het onderscheiden van details). Noten vallen dus echt onder de noemer gezonde voeding voor de ogen!

6. Spinazie

Verschillende soorten groene bladgroente

Spinazie bevat, net zoals andere groene bladgroenten zoals boerenkool, andijvie, rucola en paksoi, luteïne en zeaxanthine. Dit zijn antioxidanten die ook deel uitmaken van het netvlies en de ooglens. Spinazie bevat ook veel vitamine A, dit helpt bij het voorkomen van droge ogen en de achteruitgang van de ogen op latere leeftijd.

7. Bessen

Bessen zijn niet alleen lekker, maar ook enorm gezond eten voor je ogen. Besjes bevatten namelijk flavonoïden. Wat zijn flavonoïden? Dit zijn natuurlijke pigmenten die vrije radicalen bestrijden (moleculen die de veroudering van de oogcellen veroorzaken). Dus elke keer dat je aardbeien, bosbessen, zwarte bessen, frambozen of bramen eet, helpt dit je netvlies te herstellen en de gezondheid van je ogen te verbeteren.

8. Melk

We sluiten deze lijst van gezond eten voor je ogen af met melk. Dit populaire drankje bevat namelijk veel vitamine A. Deze vitamine helpt onder andere bij het versterken van het bindvlies (het membraan dat de binnenkant van het ooglid en de oogbol bedekt). Ook voorkomt het lichtschuwheid (ook wel fotofobie genoemd). Dus begin je dag met een glas melk (of een ander zuivelproduct zoals yoghurt) en je zorgt goed voor je ogen!

Zoals je hebt kunnen lezen is gezond eten van goede kwaliteit van groot belang voor je ogen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen en helpen bij een goed zicht. Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die gezond zijn voor je ogen, zoals oranje paprika, blauwe bosbes en zoete aardappelen. Deze voedingsmiddelen bevatten allemaal belangrijke vitaminen die gezond zijn voor het weefsel van het oog en die kunnen helpen bij het voorkomen van chronische oogaandoeningen. En wist je dat koffie goed is voor je ogen?

Als je verzekerd wilt zijn van gezonde ogen, vergeet dan niet om regelmatig je ogen te laten testen bij de opticien. Regelmatig oogonderzoek is belangrijk omdat de opticien dan kan kijken naar de gezondheid van je ogen en natuurlijk kan controleren welke sterkte je nodig hebt voor je lenzen.

please wait