Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Zorg nu thuis goed voor je ogen

woensdag 29 april 2020 door Vision Direct

Vrouw werkt thuis achter laptop

We blijven allemaal zoveel mogelijk thuis om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ons werk en ons sociaal leven spelen zich nu grotendeels online af. Veel mensen brengen daardoor lange dagen door achter een computerscherm. Eerst hard aan het werk op de werklaptop, om vervolgens 's avonds meteen de telefoon of tablet erbij te pakken om contact te onderhouden met vrienden, online te shoppen of Netflix te kijken.

Het is dus logisch dat we in deze tijd allemaal meer tijd doorbrengen achter de laptop en tv. Maar te lang kijken naar een scherm kan helaas zorgen voor vermoeide, geïrriteerde ogen en hoofdpijn. Iets waar je nu natuurlijk al helemaal niet op zit te wachten. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen als je je houdt aan een paar eenvoudige regels om zo je ogen wat rust te geven. Onze opticiens hebben tips voor je verzameld zodat je ook tijdens deze lockdown kunt genieten van een perfect zicht zonder last te krijgen van je ogen.

Zorg voor een goede werkplek

Een van onze belangrijkste tips voor thuiswerken is om een goede werkplek te hebben. Dit is belangrijk voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het kan verleidelijk zijn om lekker in bed op je laptop te gaan werken. Maar dit is niet goed voor je rug en voor je ogen. Ga daarom aan een bureau werken (of aan een goede tafel) met een extra computerscherm. Want als je een groter scherm hebt, hoef je niet zo te turen naar je kleine laptopscherm. Zorg ervoor dat het scherm op ooghoogte staat en op meer dan 40 centimeter afstand van je ogen. Zorg er ook voor dat je de juiste instellingen kiest voor de helderheid, het contrast en de lettergrootte.

Vrouw zet een kop thee in de keuken

Volg de 20-20-20 regel

Probeer regelmatig een pauze te houden. Helaas kun je niet bijkletsen in de kantine met je favoriete collega, maar dat betekent niet dat je niet even je benen kunt strekken. Als je weg bent van je scherm geeft dat je ogen ook rust. Het is namelijk niet goed voor je ogen om de hele dag naar een computerscherm te moeten turen. Onthoud daarom de 20-20-20-regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden weg van het scherm, naar iets dat 20 voet (6 meter) van je verwijderd is. Op die manier geef je je ogen regelmatig rust.

Meer knipperen

Dit lijkt misschien een bijzonder advies, maar er is een reden waarom meer met je ogen knipperen beter voor je is. Volgens verschillende onderzoeken knipperen we namelijk niet alleen tot 70% minder als we naar een scherm kijken, maar als we knipperen sluiten onze ogen niet helemaal. Dit betekent dat het traanvocht niet de kans krijgt om het hele oppervlak van het hoornvlies te bedekken. Je ogen worden daardoor niet optimaal gehydrateerd waardoor je last kunt krijgen van droge ogen. Wees je dus wat bewuster van hoe vaak je op een dag met je ogen knippert om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van droge ogen.

Blijf je lenzen dragen

Gelukkig kun je tijdens deze uitbraak van het coronavirus gewoon veilig contactlenzen blijven dragen. Maar meer dan ooit is het nu belangrijk om extra goed te letten op hygiëne als je lenzen indoet en uitdoet. Experts raden aan om deze periode ook thuis zoveel mogelijk aan je dagelijkse routine vast te houden. Dus doe je lenzen 's ochtends in alsof het een gewone werkdag is en je naar kantoor gaat. Probeer om geen middagdutje met lenzen in te doen, want slapen met lenzen in is geen goed idee. Mocht je opticien je hebben geadviseerd om je lenzen uit te doen zodra je thuiskomt van je werk, doe dat dan nu ook. Ook al is je werkplek maar drie meter verwijderd van de woonkamer.

Zorg voor goed licht

De ideale werkplek is in een kamer met een raam, zodat je veel natuurlijk licht hebt. Daglicht en frisse lucht zijn namelijk erg goed voor je geestelijke gezondheid. Zet je scherm op een plek waar de zon niet op je scherm reflecteert. Als je wat extra licht nodig hebt, probeer dan een bureaulamp met een led-lamp. Deze lampen zijn energiezuinig en zorgen voor zacht licht voor je ogen.

Meer water drinken

Weet je wat de beste manier is om droge ogen te voorkomen? Meer water drinken. Het lijkt zo eenvoudig, maar hoe meer water je drinkt, des te minder last je zult hebben van droge ogen. En water drinken is natuurlijk sowieso goed voor je gezondheid. Zet standaard steeds een glas water op je bureau, zodat je gedurende de dag voldoende drinkt.

Vrouw gebruikt oogdruppels om droge ogen te voorkomen

Gebruik oogdruppels

We horen wel eens van onze klanten dat ze niet weten dat ze oogdruppels. kunnen gebruiken. Terwijl oogdruppels voor veel mensen juist de oplossing zijn. Je kunt oogdruppels namelijk altijd gebruiken, dus niet alleen als je last hebt van droge ogen. Oogdruppels kalmeren je ogen als je last hebt van vermoeide, tranende of geïrriteerde ogen. Daarnaast zorgen oogdruppels ervoor dat je lenzen worden gereinigd en dat eiwitafzetting verdwijnt. Check van tevoren wel even welke oogdruppels je kunt gebruiken in combinatie met de lenzen die je draagt. Oogdruppels zorgen ervoor dat je ogen en je lenzen even weer helemaal schoon en fris voelen.

Laat je kinderen niet teveel naar een scherm kijken

Veel mensen werken nu vanuit huis. En veel mensen moeten nu ook de hele dag de kinderen helpen met schoolopdrachten of zorgen dat ze zich niet vervelen. Het kan dan heel verleidelijk zijn om de tv aan te zetten of om je kinderen de tablet te geven, zodat jij rustig aan het werk kunt. Het is nu natuurlijk een stressvolle situatie, waarin het moeilijk is om je kinderen te verbieden tv te kijken. Maar probeer ervoor te zorgen dat je kinderen zich ook kunnen vermaken zónder scherm. Dus laat ze bijvoorbeeld tekenen of plan leuke klusjes die ze thuis kunnen doen. Als jouw werkdag voorbij is kun je samen gezellig knutselen. Ga bijvoorbeeld samen slijm maken met lenzenvloeistof.

Masseer je ogen

Hou je ook zo van een massage van je schouders als je je gespannen voelt? Probeer dan ook eens een oogmassage. Als je ogen vermoeid voelen kan het namelijk helpen om je ogen zacht te masseren. Maak cirkels over je gesloten oogleden, gebruik hierbij een beetje oogcrème. Oefen ook lichte druk uit op je wenkbrauwen en de huid onder je ogen.

Laat je ogen opmeten

Ons laatste advies is om je ogen regelmatig op te laten meten. We weten dat het belangrijkste op dit moment is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dus dit advies is nu helaas niet uit te voeren, maar maak zodra het weer mogelijk is een afspraak voor een oogtest bij de opticien. Het is namelijk heel belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren. De opticien controleert natuurlijk de algehele gezondheid van je ogen en of je geen oogziektes hebt (zoals glaucoom). Maar daarnaast kan een opticien ook afwijkingen zien die niet direct verband houden met je gezichtsvermogen, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

please wait