Goedkoper dan in de winkel

Wat is hooikoorts?

Warm weer betekent barbecues en picknicken in het park. Maar als je last hebt van hooikoorts is dit helaas ook het seizoen van de loopneuzen en jeukende ogen. Hooikoorts is een allergische reactie die doorgaans optreedt tijdens de lente en zomer. Het is een reactie op pollen van gras, bomen en (on)kruid. Ook kun je last hebben van een allergische reactie op huisstofmijt en schimmel. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders last van een allergie zoals hooikoorts.


Heb je zelf last van hooikoorts? Lees dan verder. We hebben namelijk handige tips voor je verzameld om ervoor te zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Ook lees je hier alles over de symptomen en de behandeling van hooikoorts.

De oorzaken van hooikoorts

Hooikoorts ontstaat wanneer het lichaam antilichamen aanmaakt voor bepaalde allergenen zoals boompollen, graspollen en onkruidpollen. Deze pollen produceren allemaal kleine stuifmeeldeeltjes die gemakkelijk door de wind kunnen worden meegenomen. Daardoor zijn er in de zomer overal om ons heen pollen aanwezig. Bloemen bevatten ook stuifmeel, maar dat stuifmeel is zwaarder en plakkeriger waardoor het zich niet zo makkelijk verplaatst.


Zodra je weet wanneer je precies last hebt van hooikoorts kun je checken voor welke pollen je allergisch bent. Veel mensen zijn allergisch voor graspollen. De symptomen zijn dan meestal het hevigst tussen mei en juli. Het pollenseizoen voor bomen ligt tussen februari en juni. Als je last hebt van (on)kruidpollen, heb je er vaak last van tussen juni en september. Heb je het gevoel dat je het hele jaar door last hebt van hooikoorts, dan heb je waarschijnlijk last van allergenen binnenshuis. Zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, schimmels of huisdieren. Huisdieren brengen ook heel makkelijk stuifmeel mee het huis binnen. Iets om rekening mee te houden als je merkt dat je last hebt van hooikoorts.

De symptomen van hooikoorts

Als je last hebt van hooikoorts kun je last hebben van veel verschillende symptomen.

De meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn:

Als je last hebt van astma, kun je daarnaast ook last hebben van:

✓ niezen en hoesten

✓ een beklemmend gevoel op de borst

✓ verstopte neus of een loopneus (verminderd reukvermogen)

✓ kortademigheid

✓ rode, jeukende of waterige ogen

✓ een piepende ademhaling en hoesten

✓ jeuk in je keel, mond, neus en oren

✓ slaapapneu

✓ hoofdpijn en/of oorpijn

✓ vermoeidheid

Hooikoorts en contactlenzen

Droge en jeukende ogen zijn een van de belangrijkste symptomen van hooikoorts. Veel mensen denken dat het dan beter is om geen contactlenzen te dragen. Maar gelukkig is dat niet waar, want ook als je last hebt van hooikoorts kun je gewoon lenzen dragen. Zorg er dan wel voor dat je voorzichtig met je lenzen omgaat.


Tijdens het hooikoortsseizoen is het extra belangrijk om je lenzen goed te reinigen. Als je maandlenzen draagt, zorg er dan voor dat je voldoende lenzenvloeistof in huis hebt. Maak je lenzen elke avond goed schoon en bewaar ze vervolgens ‘s nachts in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Op die manier hebben pollen, stof en andere allergenen geen kans om zich aan je lenzen te hechten. Nog makkelijker en handiger is om tijdens het hooikoortsseizoen daglenzen te dragen. Met daglenzen gebruik je elke ochtend een nieuw, schoon setje lenzen.


Oogdruppels zijn ook een must. Ze kalmeren niet alleen geïrriteerde of droge ogen, maar ze verminderen ook de effecten van hooikoorts. Een oogspray kan ook verlichting geven bij droge ogen.

Verkouden of hooikoorts?

Veel symptomen van hooikoorts zijn hetzelfde als de symptomen van een verkoudheid, waardoor het moeilijk kan zijn om erachter te komen waar je nu precies last van hebt. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een verkoudheid en hooikoorts:

Factor

Hooikoorts

Verkoudheid

Timing

Begint op het moment dat je wordt blootgesteld aan een allergeen.

Begint één tot drie dagen nadat je bent blootgesteld aan een virus.

Duur

Duurt enkele weken, zolang je bent blootgesteld aan een allergeen.

Duurt doorgaans drie tot zeven dagen.

Symptomen

Een loopneus met helder snot.

Een loopneus met dikker, groen of geel snot.

Koorts

Geen koorts.

Soms heb je bij een zware verkoudheid last van verhoging/koorts.

Behandeling van hooikoorts

Er is helaas geen remedie voor hooikoorts. Maar er zijn gelukkige meerdere manieren om hooikoorts te behandelen. Zo kun je tabletten (antihistamine) gebruiken of oogdruppels, die verlichting bieden bij droge, jeukende ogen. Neussprays en corticosteroïden (steroïden) helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen. Als je merkt dat je klachten aanhouden ondanks dat je medicijnen van de drogist gebruikt, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je meer baat hebt bij medicijnen op recept.


Er zijn enkele praktische manieren om de symptomen van hooikoorts te verlichten:


• blijf zoveel mogelijk binnen (we begrijpen dat dit in de zomer moeilijk is, maar het is de meest effectieve manier om geen last te krijgen van hooikoorts)

• probeer ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden

• smeer Vaseline rondom je neusgaten zodat pollen moeilijker in je neus komen

• neem een douche (en kleed je om) als je buiten bent geweest, om zo de pollen weg te spoelen

• schud je jas goed uit als je van buiten naar binnen gaat

• stofzuig regelmatig en maak je huis goed schoon


En er zijn sommige dingen die je juist beter kunt vermijden:


• ga niet tuinieren (vooral niet grasmaaien)

• breng niet teveel tijd buiten door, vooral op dagen waarop er veel pollen in de lucht aanwezig zijn

• zet geen bossen bloemen in huis neer

• droog je kleren niet buiten, want er kan dan stuifmeel op komen

• laat huisdieren indien mogelijk niet in huis, want ze kunnen op die manier stuifmeel mee naar binnen nemen

BETAALMOGELIJKHEDEN