Goedkoper dan in de winkel

Wat is een online oogtest?

Met een online oogtest kun je op een handige en eenvoudige manier een idee krijgen van je gezichtsvermogen. Met slechts een paar klikken kun je op je computer of zelfs op je telefoon je gezichtsvermogen testen. En je kunt met een online oogtest een nieuw voorschrift voor lenzen of voor een bril krijgen.

Voordat we het gaan hebben over wat een online oogtest eigenlijk precies is, is een kleine disclaimer wel handig. Want zo'n gratis test lijkt misschien heel handig, het is meer een test om een beeld te krijgen van de sterkte die je nodig hebt. Bij een oogtest online kan namelijk de gezondheid van je ogen niet worden gecontroleerd zoals dat gebeurt bij een professionele oogmeting bij de opticien. Ook kan er bij een online oogtest niet worden gecontroleerd op oogafwijkingen, zoals staar of glaucoom. Een online oogtest is dus meer bedoeld om een indicatie te krijgen van hoe het gesteld is met je belangrijkste zintuig: je ogen.

Online oogtest: hoe werkt het?

Een online oogtest is in sommige opzichten hetzelfde als een oogtest bij de opticien. Beide testen helpen bij het vaststellen van zaken als astigmatisme (een cilinderafwijking), kleurenblindheid, de dominantie van één oog over het andere oog en slecht zicht in het algemeen. Bij beide testen worden meestal dezelfde hulpmiddelen gebruikt, zoals de zogenaamde Ishiharatest om te testen op kleurenblindheid en een Snellen letterkaart, zoals je hiernaast kunt zien.

Tijdens een online oogtest worden er vaak veel vragen gesteld, bijvoorbeeld:

• Heb je moeite om verkeersborden in de verte goed te zien?

• Draag je contactlenzen of een bril?

• Wat is de sterkte van je huidige bril en/of lenzen?

• Heb je last van hoofdpijn of branderige ogen als je langere tijd ergens naar kijkt?

• Wat kun je zeggen over je dagelijkse schermgebruik?

• Kijk naar iets dat op ongeveer 6 meter afstand is, bedek één oog met je hand. Haal de hand weg en bedek vervolgens je andere oog. Merk je dat je met één oog een wazig zicht hebt?

• Kun je objecten van dichtbij goed zien? Zoals de kleine lettertjes in een krant of op een etiket? Dit is vooral een vraag voor als je veertig jaar of ouder bent.

• Voelen je ogen bij langdurig gebruik van de computer droog of vermoeid? Of krijg je branderige ogen door het continu staren naar een beeldscherm?

Na afloop van de test krijg je de uitslag te zien. Als je 'ja' hebt geantwoord op een van bovenstaande vragen van de online oogtest, dan is het belangrijk om snel een afspraak te maken bij een opticien. Het kan dan namelijk zijn dat je contactlenzen of een nieuwe bril nodig hebt.

Moet ik nog elk jaar naar de opticien voor een oogtest?

Zoals we eerder al noemden, kan een online oogmeting niet een professionele oogmeting bij de opticien of optometrist vervangen. Het is een makkelijke manier om in een paar minuten een goede eerste indruk te krijgen van je gezichtsvermogen. Een gratis online oogtest is ook handig om je gezichtsvermogen te testen tussen twee afspraken bij de opticien in. Want een online oogtest kan helaas geen oogafwijkingen opsporen of andere ernstige problemen met je ogen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten testen bij een opticien, optometrist of een oogarts. Ook als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander soort contactlens of een ander merk raden we aan om eerst een bezoek aan de opticien te brengen. De opticien kan je dan deskundig advies geven.

Om problemen met je gezichtsvermogen vast te stellen (zoals bijvoorbeeld bijziendheid, verziendheid of ouderdomsverziendheid) is het dus beste om een afspraak te maken bij de opticien voor een professionele oogmeting. Voor mensen tussen de 16 en 70 jaar wordt aangeraden om elke twee jaar je ogen te laten testen. Voor kinderen jonger dan 16 jaar en mensen ouder dan 70 jaar is het advies om dat elk jaar te doen.

Online oogtest voor kinderen

Vooral de ogen van kinderen moeten vaak gecontroleerd worden. Het is daarom het beste om naar de opticien te gaan, zodat de groei van het oog gecontroleerd kan worden. Vaak verandert de sterkte namelijk nog wel eens bij bijziende kinderen en verziende kinderen. En sowieso is het natuurlijk goed om als ouders de ooggezondheid van je kind extra aandacht te geven. Helemaal nu het schermgebruik van kinderen in Nederland hoog is en veel kinderen niet elke dag buitenspelen, maar vooral naar het beeldscherm van een laptop of desktop staren. Terwijl het juist voor kinderen belangrijk is om veel natuurlijk licht te zien.

Bij klachten of wanneer er een vermoeden is van een oogziekte is het natuurlijk belangrijk om eerder naar de opticien te gaan. De prijs voor een oogmeting verschilt per opticien. Bij sommige opticiens is een oogtest gratis, andere professionele opticiens brengen voor een onderzoek kosten in rekening.

Onze online service

• Heb je vragen over lenzen of het online bestellen van lenzen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar.

• Lees meer over de gezondheid van je ogen op onze pagina over ooggezondheid en oogafwijkingen. Ook vind je daar deskundig advies van onze eigen opticiens.

• In onze blogs vind je tips en deskundig advies over het dragen van contactlenzen en alle andere informatie over je gezichtsvermogen.

• Heb je de verkeerde lenzen gekocht of is je sterkte veranderd? Geen probleem, dankzij onze bedenktermijn van 365 dagen kun je je lenzen altijd retourneren.

Hulp nodig?

Als je advies zoekt over het dragen van contactlenzen of over online contactlenzen bestellen, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar op 020 635 2310, via service@visiondirect.nl en natuurlijk op de live chat op deze website.

BETAALMOGELIJKHEDEN