Goedkoper dan in de winkel

Last van computerogen: wat kun je eraan doen?

Werk je de hele dag achter de computer, kijk je veel op je smartphone en hou je regelmatig een Netflix-marathon? Gelukkig krijg je daar geen vierkante ogen van, maar misschien heb je wel gemerkt dat je last van je ogen krijgt als je veel naar het beeldscherm staart. Tekst lezen op een computer is anders dan lezen vanaf papier. Helaas kun je door het lezen van een beeldscherm last krijgen van zogenaamde ‘computerogen’.

We worden tegenwoordig de hele dag omringd door technologie, zoals computers, smartphones en de televisie. Zowel op een werkdag als op een vrije dag is het makkelijk om veel tijd door te brengen kijkend naar een beeldscherm. Als je hierdoor last krijgt van je ogen, wordt dat ook wel computerogen genoemd. Lees snel verder om erachter te komen wat de symptomen zijn van computerogen en wat je kunt doen om te voorkomen dat je er last van krijgt.

Wat zijn computerogen?

Vaak krijgen mensen last van computerogen als gevolg van de tijd die we achter beeldschermen doorbrengen. Als je leest vanaf een scherm dat licht uitstraalt, waarbij je ogen zich ook nog moeten scherpstellen op verschillende afstanden dan vereist dit inspanning van je ogen. Ook het feit dat licht reflecteert op een scherm kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je ogen. Als je dagelijks meer dan drie uur doorbrengt achter de computer of op je smartphone of tablet, dan kan dit al genoeg zijn om last te krijgen van je ogen.

Computerogen symptomen

Misschien vraag je je nu af ‘Heb ik computerogen’? Computerogen is geen officiële medische aandoening of medische term. Het is een woord voor de kwalen die ontstaan als je te lang naar een computerscherm kijkt. Je kunt er ook last van krijgen als je veel kijkt naar je smartphone of tablet. De symptomen van computerogen kunnen per persoon verschillen. Maar veel mensen krijgen last van:


Hoofdpijn

Rode ogen

Branderige ogen

Wazig zicht

Vermoeide ogen

Geïrriteerde, droge ogen

Een trillend ooglid


Gelukkig zijn deze klachten meestal niet blijvend. Als je een paar keer goed met je ogen knippert en in de verte kijkt merk je vaak al dat de klachten minder worden. Heb je heel vaak last van computerogen en merk je dat je er steeds meer last van krijgt, dan raden we aan om een afspraak te maken bij de opticien voor een oogtest.

Voorkomen van computerogen

Wat de beste behandeling van computerogen is? Dat is heel simpel: minder naar een beeldscherm kijken. Maar we snappen dat dat tegenwoordig erg moeilijk is. Er zijn gelukkig ook andere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van computerogen (ook wel vierkante ogen genoemd):


Neem regelmatig pauze: Als je wegkijkt van je scherm krijgen je ogen namelijk even rust. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je ten minste elke 20 minuten even wegkijkt van je scherm en naar iets in de verte kijkt. Dit wordt ook wel de 20-20-20-regel genoemd.

Voldoende knipperen: Zorg er voor dat je voldoende met je ogen knippert. Als je met je ogen knippert zorg je er namelijk voor dat je ogen worden gehydrateerd en vochtig blijven. Je krijgt zo minder snel last van droge en branderige ogen.

De juiste kijkafstand: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je beeldscherm op de juiste plek staat. Plaats daarom het scherm van je laptop op zo’n 50 tot 65 centimeter afstand. Zorg er ook voor dat het scherm op ooghoogte staat. De beste schermafstand voor een tablet is 40 centimeter en voor je smartphone 30 centimeter.

Gebruik oogdruppels: Als je snel last hebt van droge ogen als je achter de computer werkt, dan bieden oogdruppels verlichting. Met oogdruppels worden je ogen meteen gehydrateerd.

Voldoende licht: Zorg ervoor dat er voldoende licht om je heen is. Let er wel op dat je niet tegen fel licht in moet kijken en dat je geen last krijgt van licht dat spiegelt op je beeldscherm.

Zorg voor vochtige lucht: De lucht in huis of op kantoor kan soms erg droog zijn. Dit kan komen door de centrale verwarming die hoog staat of door de airconditioning. Het is voor je ogen belangrijk dat de lucht niet te droog is. Je kunt hier rekening mee houden door niet direct naast een verwarming of airco te gaan zitten. Ook kun je een luchtbevochtiger aan de verwarming hangen of kommetjes water op je bureau zetten om ervoor te zorgen dat de lucht vochtiger wordt.

Kijk even niet naar een scherm: Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de beste manier om computerogen te voorkomen is lange tijd niet naar een scherm kijken. Natuurlijk is het verleidelijk om aan het eind van een lange werkdag tv te kijken of eindeloos door Instagram te scrollen. Maar er zijn ook genoeg andere leuke manieren om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld naar je favoriete restaurant met vrienden, ga een rondje hardlopen of trakteer de hond op een lange wandeling. Op die manier geef je je ogen hun welverdiende rust.


In deze digitale wereld waarin elektronische apparaten een belangrijke rol spelen in ons leven, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van onze ogen. Dus zorg ervoor dat je niet elke dag een Netflix-marathon houdt of de hele dag naar je smartphone kijkt! Zo voorkom je dat je last krijgt van vierkante ogen.

Oogdruppels voor computerogen

Heb je vaak last van je ogen als je lang achter de computer zit? Dan zijn oogdruppels een aanrader. Deze everclear oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld om snel verlichting te brengen bij droge en vermoeide ogen. Door de unieke formule wordt het gebrek aan natuurlijk traanvocht meteen aangevuld. Het flesje bevat 10 ml, dit past makkelijk in je tas of broekzak. Deze oogdruppels kun je gebruiken met alle soorten zachte contactlenzen.

Probeer everclear oogdruppels
BETAALMOGELIJKHEDEN